21 nov

Uppdatering om den ”puckade” läkaren.

I morse ringde jag vårdcentralen för att bestämma tid för besök hos en ny läkare. Ungefär så här gick konversationen. (J är så klart jag, S är sköterskan jag talade med.)

J ”Hej! Jag har varit på flera besök hos Dr. T. Efter det senaste besöket fick jag de här provresultaten och detta meddelande från doktorn……”

S ”Ja, men ditt blodvärde är okej nu.”

J ”Jag är inte sjuksköterska, men jag kan läsa provresultat om det följer med referensvärden. Jag ser att de flesta av mina värden kanske håller sig inom referensområdet, men att ha ett Ferritinvärde på 7 då referensområdet är 7-120 kan väl knappast räknas som okej? De andra värdena är ungefär lika dåliga och TIBC-värdet är för högt, alltså indikerar det att jag har blodbrist.”

S (läser antagligen igenom analysen lite bättre och hummar) ”Ja, nu ser jag att det kanske inte är så bra. Men du mår bra?”

J ”Nej, jag mår inte bra. Det är ju därför jag ringer igen. Jag mår inte bra och mina värden är inte bra. Jag vill ha ett utlåtande från en annan läkare.”

S ” Ja, jag förstår. Har du varit hos någon annan läkare än Dr. T?”

J ”Nej, jag har inte direkt haft några hälsoproblem förut.”

S ”Då har vi Dr. A, Dr. B, Dr. C och Dr. D. Vem vill du gå till?” (Eh, ska jag lyssna till hur namnen klingar och därav veta vem som är bäst? Ska jag välja mellan manliga och kvinnliga läkare, svenska och utländska namn?)

J ”Tja, jag är bara intresserad av att få komma till en läkare som faktiskt är intresserad av att hitta det som är fel och som kanske kan hjälpa mig bli frisk.”

S ”Ja, då ska du få gå till Dr. S. Men hon är väldigt populär, så det finns ingen tid hos henne förrän den 5 december. Men du mår inte så dåligt att du inte kan vänta?” (Vänta nu. Då jag har beställt tid till Dr. T har det alltid funnits tid ganska omgående. Betyder det att sköterskorna medvetet har skickat mig till en dålig läkare?)

J ”Ja, men det låter bra med en populär läkare. Alltid betyder det något. Jag kan vänta i två veckor.”

Vad säger ni? Ska man skratta eller gråta? Min man brukar säga: ”Lita aldrig på verksamhet som inte drivs av vinstintresse”. Jag brukar fnysa åt honom, men jag kanske ska sluta göra det. Tänk om det är så att de har en dålig läkare på vårdcentralen och att han får fortsätta jobba dag ut och dag in eftersom vårdcentralen är vårdcentralen och därmed får fortsätta tugga på trots att patienterna inte får hjälp? Tänk om de rentav har flera dåliga läkare? Ska jag lita på att det finns någon annan än jag själv som är intresserad av att jag mår bra? Ursäkta min något sura inledning på veckan, men jag kände att det här var precis rätt ställe att dela med mig av min frustration. (Kanske lider jag också av akut avundsjuka. Två av mina kusiner är på väg med sina respektive på en tvåveckors kryssning där det varken är kallt eller mörkt. Inte för att jag inte unnar dem det! De är väl värda resan. Jag önskar bara att jag kunde följa med. :))

4 thoughts on “Uppdatering om den ”puckade” läkaren.

  1. hej monnah min monnah :). jag tyckte att du behövde en till utländsk ort i statistiken ;). jag skojar, men faktum ör att din blogg ligger i min reader och jag läser precis alla dina inlägg även om det har varit skralt med kommenterandet på sista tiden. jag ville väl mest att du skulle veta det.

    i övrigt ska du varken gråta eller skratta, du ska ta en lättnandens suck för att du fortfarande är tillräckligt frisk och har tillräckligt med mod för att stå på dig. jag är ledsen över att det är så, men det är bara att inse. vinstsyfte eller inte så ska man så långt som det är möjligt gå på rekommendationer från folk man känner vad gäller läkare. jag vet att det inte alltid är möjligt, men man ska försöka. och gör man det i tid så kan man stå ut med lite väntetid. samtidigt så ska man kanske inte direkt såga av honom som läkare. han kanske inte är en dålig läkare per se. de har ju personlighet som vi alla och vissa måste man tala om högt och tydligt för att man faktiskt inte mår bra, flera gånger, andra sätter igång med analyser och medicin innan man har hunnit säga hej. inget av dem är ju fel egentligen, det fungerar bara olika med olika personer. vissa behöver hejdas andra behöver lite hjälp framåt. det beror väldigt mycket på hur man själv är som person och patient. en annan person med dina värden hade kanske mått bättre än vad du gör nu och i det fallet hade läkaren kanske gjort rätt som bara skickade ett mejl med att på det hela taget är det ok, men ta du lite järn och vitaminer. en annan person hade kanske ställt till med ståhej från början. det är därför som det är så viktigt att man står på sig i sådana fall. du vet ju att du inte mår bra! men jag förstår din frustration och visst kan det vara så att han helt enkelt är puckad. det finns sådana läkare med. jag hoppas iallafall att du får ordning på det med den nya läkaren och att du mår bättre snart :)!

    många kramar,

  2. Jo, men så är det så klart. Jag hade inte reagerat lika mycket om det inte hade varit så att jag varit rätt många gånger hos honom, fram och tillbaka. Jag har varit tydlig med hur jag har mått, men känner inte riktigt att han har lyssnat, eller varit intresserad av att ta reda på vad som är fel. Däremot har han varit snabb till att skriva ut piller! Tack för dina tankar om det här. Kram. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *