13 feb

Jobba Hårt och Var Snäll.

Min väninna fick en skylt i julklapp av sina barn. Jag måste säga att de hade lyckats ovanligt bra med julklappen då väninnan ofta uttrycker just de ord som står på skylten: ”Work Hard and Be Nice”. Jobba Hårt och Var Snäll.

Jobba hårt. Vad betyder det? För min Far betyder det att man jobbar tills man stupar. Han är som en evighetsmaskin, till och med nu när han med gott samvete skulle kunna skylla på svår sjukdom. För andra betyder det att man gör så gott man kan, kanske får man till och med dåligt samvete då man finner sig själv sysslolös. För åter andra är det omöjligt att arbeta ens lite grann då de helt enkelt inte har den fysiska eller den psykiska förmågan. Om ens hela självkänsla ligger i det man presterar istället för i den man är blir det jättejobbigt om man råkar ut för sjukdomar eller andra omständigheter som gör att man inte längre kan jobba hårt, eller kanske inte alls.

Vad får dig att anstränga dig lite extra för att inte bara göra bra ifrån dig, utan att göra mer än vad som kanske krävs? Hur länge orkar man vara en sådan som hela tiden är bättre, blir färdig fortare eller alltid kommer med de bästa idéerna? Ligger det fast i någons personlighet? Kan man bli bättre på att över huvud taget få saker gjorda? Motsatsen till att jobba hårt borde vara att vara lat. Ligger det för evigt i ens fat om man alltid är den som försöker komma undan, den som väntar på att någon annan ska erbjuda sin hjälp, den som vet att världen inte står och faller på att man själv är den som hugger i?

Och hur är det med den där godheten? Hur är man snäll? Vari ligger värdet att behandla andra med respekt, att gå den extra milen, att hjälpa både sådana som är i uppenbar nöd och sådana som inte ens själva hunnit inse att de behöver hjälp? Är det snällt att alltid säga JA när någon ber en om något? Är det snällt att ställa upp gratis med de kunskaper man på ett eller annat sätt har kunnat utveckla genom åren? Är man snäll när man ger ”ytliga” komplimanger som ”Vilken fin kjol!” eller ”Den färgen passar dig!”? Är man snäll om man bara gör saker när andra ser eller är det sann godhet att bara göra saker för andra i hemlighet? Kan man vara för snäll?

Just nu tänker jag lite extra på de här frågorna. Jag tror att det kan vara jobbigt att jobba hårt och vara snäll. Jag tror att många skulle må bra av att släppa vissa saker och fokusera på annat istället. Jag tror att vänlighet och osjälviskhet är mycket viktigare för att få ett väl fungerande samhälle än att folk får högsta betyg i sina skolämnen. Jag tror att folk har väldigt olika sätt att vara snälla på, men vet också att många inte har lärt sig eller kanske glömt bort hur man gör för att vara snäll. Är det viktigast att vinna eller är det viktigast att ha rätt?

Nu ska jag vara snäll mot mina familjemedlemmar och laga middag till dem. Efter det ska jag vara snäll mot mig själv och gå på yoga. Sedan ska jag träffa den ungdomsgrupp jag är ledare för och vår aktivitet i kväll har tema ”Secret Service”, alltså att vara snäll lite så där i hemlighet. Kanske vill du titta på de filmsnuttar som jag ska visa. Här har du den första, här den andra och här den tredje. Jobba Hårt och Var Snäll!

12_1

2 thoughts on “Jobba Hårt och Var Snäll.

  1. För flera år sedan hade vi en diskussionskväll på HF i Södertälje. Det blev lite av en ögonöppnare för flera av oss. Vi pratade om egenskaper, bra, dåliga, olika. Det vi kom fram till var att det fanns inga dåliga eller bra egenskaper. Alla hade olika sidor bara. En kvinna hade alltid jobbat hårt, den goda sidan av det var att hon alltid fått mycket gjort. Den dåliga sidan av det var att hon blivit ganska sliten på köpet. Jag var lite tvärtemot, lite lat (kan jobba på om jag vill men latar mig också ganska mycket). Det dåliga med latheten var givetvis att inte så mycket blir gjort, men det goda var att jag kommer nog aldrig gå in i väggen eftersom jag pausar. Detta var bara två exempel men kontentan av det var att vi ska vara snälla i våra bedömningar av oss själva, att egenskaper bara ÄR, att inte tycka illa om oss själva för våra egenskaper utan istället se hur vi kan nyttja dem på ett bättre och mer genomtänkt sätt. I mitt fall skulle det vara att belöna mig själv, typ jag får kolla FB efter jag klätt på mig och plockat ur diskmaskinen. Eller när tvätten är vikt och undanplockad får jag läsa min bok osv.

    • Smart. Det bästa sättet att bli vän med sig själv tror jag är att just acceptera sina personlighetsdrag och jobba med dem istället för mot dem. Med det menar jag inte att man ska sätta sig på rumpan och låta andra sköta ruljansen om man är av det latare slaget, men man kan njuta mer av att stanna i stunden och låta sig må bra innan man rusar vidare till nästa projekt. Ditt belöningssystem låter smart. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.