20 jan

Spellördag.

Jag lovade att skriva en tipslista på roliga och bra spel för en tonårsfamilj. Som jag berättade fick vi ge bort eller lägga undan de flesta spel vi hade då vi flyttade då de inte längre passade våra behov eftersom barnen hade blivit för stora. Här har du en lista på vårt uppgraderade spelskåp, även om en del av spelen inte har hunnit inhandlas än. Har du fler tips?

Apples to Apples
Alfapet
Bezzerwizzer
Kalaha
Kinaschack
Orangino
Risk
Rory’s Story Cubes
Schack
Settlers of Catan
SKIP-BO
Solitär
Tantrix
Uno
Yatzy

Ps: Det där med pingisbordet, det slår alla spel. Tips för dig som har ett rätt stort rum över…

17 thoughts on “Spellördag.

 1. åh jag saknar brädspel! Blir lite stor-barns-suktande när jag läser det här. Vi får det inte att funka med småbarn, fastän både jag och Henrik verkligen gillar sånt här. Tanken har varit att bjuda över vänner när barnen sover men i brist på stabila läggningsrutiner det blir liksom aldrig av. Antingen är vi själva för trötta eller så sitter vännerna i en annan lägenhet med sina egna sovande små… suck!

  ps. Jag gillar och tipsar om ”the great dalmuti” , ett slags kortspel som påminner lite om slav och president om du spelat det. Det är speciellt kul eftersom man kan vara rätt många, tror 8.

  • Tack för tips! Jag kan trösta dig med att om ni bara envisas med att spela barnspel då och då kommer barnen säkert att gilla och bli duktigare vad tiden lider. Allt har sin tid! Jag vet att Stephanie (iHusvagn. se) hade en jättebra tipslista på spel till småbarn. Kolla in om du inte hittar den. 🙂 Lycka till med att få igång spelandet igen.

 2. Kom på ett som är kul för familjen, Pandemic sär man ska arbeta tillsammans för att försöka stoppa globala epidemier. Superkul för lite äldre barn samt vuxna.

 3. Åh, då måste jag, som älskar spel, få lägga till följande:

  Phase 10
  Five Crowns

  (båda två är kortspel, och i min värld klår de både Uno o SkipBo)

  Rummikub (Richard o jag spelar flera gånger i veckan!)

  Ticket to Ride (min absoluta favorit! Finns i flera olika versioner. Jag föredrar den amerikanska versionen, men det är en smaksak)

  Jenga – oslagbart! Alla kan spela. Och man måste inte ens kunna samma språk!

  Sen har jag spelat ett spel här några gånger som jag tror heter ”Things to say when…”. Vansinngt roligt! Men man måste kunna rätt hyfsad engelska. Man ska nämligen skriva ner sina svar i en mening, och sen ska man gissa vem som skrivit vad. Finns på bl a Walmart har jag sett. Kommer i en trälåda.

 4. Aber ja doch: ”Carcassone” inklusive der diversen Erweiterungen von Klaus-Jürgen Wrede, ”Lost Cities” für Zwei von Reiner Knizia, der auch viele andere schöne Spiele gemacht hat, ”Die Entdecker” von Klaus Teuber, was ich persönlich lieber mag als die ”Siedler von Catan”, oder auch ”Die drei Magier” von Michael und Johann Rüttinger, ein Spiel, das ich schon seit 20 Jahren immer wieder gerne spiele … nicht zu vergessen natürlich ”Hase und Igel”, Du weißt schon ( ; Ach ja und ”Skat” lässt sich natürlich auch immer wieder spielen.

  Derzeit bewegen wir uns allerdings eher auf dem Niveau von Ravensburger ”4 erste Spiele – würfeln, laufen und gewinnen”, ”Lottino”, ”Memory” und Co. Aber bei einem Blick in den Katalog von Ravensburger habe ich mich dann ganz fürchterlich darauf gefreut, all die schönen neuen Spiele zu entdecken, die seit meiner Kindheit entwickelt wurden.

  Liebe Grüße aus dem Spiel(e)zimmer!

   • Vet man inte vad ordet betyder eller vem personen är så får man ta ett nytt kort. Vi började med det eftersom vissa ord är lite för ”vuxna” för barn att kunna. Enligt reglerna så ska man bokstavera, men det är ju inte rolig.

 5. Tycker inte om att spela spel, MEN vi spelade ett spel hemma hos O&C Kärn: Dixit. ”Associationsspel” skulle man väl kunna förklara det som. Och ALLA kan vara med. Och ALLA tycker det är kul. T.o.m. den spelundvikande mamman. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *