08 dec

Julgodis utan ljus sirap…

… är ju inte möjligt att göra! Jag hade glömt att köpa med mig ljus sirap fast Stephanie hade tipsat mig. Vi testade lite med corn syrup eftersom någon i ett bakforum hade föreslagit det som ett fullgott alternativ. Vi bakade jordnötsbitar, även kallade Snickerskakor, i första testomgången, men tyvärr räckte den där fusksirapen inte hela vägen. Ingen klagade på kakorna. De blev rätt söta ändå, men de fick inte den rätta knycken! Vi bestämde oss för att hålla oss till pepparkakstryfflar, jordnötsbitar, marsipangubbar och vuxen-Rocky Road idag. När vi fixat sirapen kör vi en omgång kola och knäck. I morgon kan det hända att vi hittar rätt grejer på Swedish Heritage. Annars har jag hittat ett ställe på nätet där man kan beställa, så vi reder oss!

Godast i dagens godisskörd blev pepparkakstryfflarna. Gör en god chokladtryffel av grädde, lite smör och en favoritchoklad. Låt stelna till lagom rullvänlig konsistens och forma små bollar som rullas i pepparkakssmulor. Det där med ”små kulor” är viktigt. Det blir för mastigt om man drar till med stora godisar med så mycket smak i.

Barnens och de vänner de är med mest. Deras familj påminner mycket om vår, så vi känner oss rätt bekväma tillsammans. Det känns skönt att vi redan har hunnit få en liten bas av släkt och vänner här. Det hjälper mycket. Tänk vilka trevliga människor det finns! Alla är inte självklara, men livet blir mer spännande då det inte är så förutsägbart.

Den här nötknäpparen alltså. Vilket fynd! Ja, eller inte. 1 400 kr! Men då funkar han å andra sidan både inomhus och utomhus och dessutom är han lika ståtlig som vilken människa som helst. Ibland undrar jag vad det är som får folk att köpa sådana här saker. Ljus är min grej. Jag hade nog kunnat tänka mig lägga ner så mycket pengar på fina ljusslingor även om vi nu inte har gjort det just i år, men uppblåsbara tomtar och blinkande renar… Nej, det är liksom inte min grej.

När familjen var ute i skogen och valde gran hade de svårt att bestämma sig. De kom hem med det här muskedundret. Inte för att maken är särskilt lång, men han är inte särskilt kort heller, så utgå från 175 cm så får du kanske en uppfattning om hur hög den är! Det roliga är att granen faktiskt funkar där i hörnet där vi har så högt i tak. Det är fint och när vi köpt två ljusslingor till och hängt på dem tillsammans med våra ihopskrapade och ihoppysslade och fyndade dekorationer så kommer granen att bli riktigt tjusig.

Det bästa med julisen är dess kottar. Visst är de fina?! Äkta kottar i julgranen har vi aldrig kunnat stoltsera med förut.

För övrigt har den här dagen varit lite bättre. Jag vet att saker och ting ordnar sig, men ibland tar det lång tid och ibland önskar man att det inte fanns något att ordna till. Så önskar jag just nu till exempel. Ha en fin helg, hördu. Det är andra advent på söndag och kanske är just du en av de lyckliga, eller mindre lyckliga, som fått vacker snö lagom till lussefirandet.

6 thoughts on “Julgodis utan ljus sirap…

  1. Värsta granen ju! Härligt! Kul att ”prata” en stund. Nere i hallen lyser ert arv från David & Marguerite fint, och ute blinkar en kulör (!) julslinga. Jodå, vi kan jula här också. Kram!

  2. Wow! Vilken gran, den passar ju toppen där. Bra val.
    SIRAAAP! Tack för att du påminner mig, det ska jag ta med till Kanada. Jag har redan en liten hög här med saffran och bittermandel till lussekatterna (ska utnyttja svärmors stora kök, här i husvagnen kanske jag skulle kunna göra tre per plåt), nougat och mandelmassa att göra mozartkulor och kanske tomtar eller grisar med och nu ska jag lägga till sirap och knäckformar.

    • Det man inte har i huvudet får någon annan hjälpa till med! Och inte hjälpte det mig att du påminde, haha! Ska beställa så vi kan få till lite kola. De hade bara mörk sirap på svenskfesten.

  3. Hej, vi saknade er på julfirandet ikväll! Det var faktiskt riktigt fint, absolut över förväntan! Och jag kom hem med en hel låda med (god!) julmust, två burkar ansjovisfiléer, Leksands normalgräddat, Marabou schweizernöt, Felix skånska senap samt en svenskslöjdad tomte. Den ljusa sirapen lös dock med sin frånvaro (fanns bara mörk).

    • Jag hälsade på Facebook! 🙂 Skulle ju naturligtvis ha köpt riktig senap och lite mer julmust, men ärligt talat var det lite för tråååångt för min smak. Tänkte också på kräkfesten vi var på precis innan. Man vet ju inte vilka slags baciller vi hade med oss bland allt folk där. 🙁 Nu är det fullt upp i några dagar, men vill du träffas nästa vecka någon gång kanske? Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *