25 nov

Kommer jag att klara av Les Mis?

Har du läst Les Misérables? Har du sett musikalen? Tänker du se filmen som kommer ut i jul? Vi var i London för några år sedan och satt längst fram i teatern och det kändes som att vi var med på riktigt. Förberedelserna inför teaterbesöket var ”sådär”. Jag hade inte läst Samhällets Olycksbarn och det enda jag visste om historien var det jag hade lärt mig i skolan (inte särskilt mycket, eller så var det bara jag som inte var engagerad). Maken hade fått mig och barnen att lyssna på musiken från Londonuppsättningen och han hade också gått igenom de olika karaktärerna för att vi skulle veta vem alla på scenen var. Det var välinvesterad tid. När ridån gick upp blev jag indragen i dessa människoödens liv, jag var där på riktigt. Jag tror aldrig jag har hulkat så någon gång förut… Efter föreställningen var jag alldeles förstörd, fast på ett bra sätt. Ibland är det skönt att riktigt få gråta ut, eller hur? Alla tårar som ackumuleras av olika anledningar behöver rensa, både bildligt och bokstavligt!

Les Misérables – här får du några smakprov på vad du har att vänta dig om du väljer att gå på samma film som vi i julhelgen. Jag vågar lova att det blir både annorlunda och speciellt och jag tycker mig se att personerna som har castat har gjort ett utmärkt arbete… Här är den riktiga trailern.

Vill du lyssna på mina favoritstycken har du dem här:

On my own – Olycklig kärlek. Suck.
A little fall of rain – Hur sorgligt kan det bli?
Do you hear the people sing – För alla dagar då allt känns skit.

Äh. Lyssna på hela inspelningen. Jag tackar mänskligheten för allt elände, Victor Hugo om satte sin historia på pränt och Claude-Michel Schönberg som gjorde musiken. Alain Boublil, Jean-Marc Natel och Herbert Kretzmer skrev musikaltexterna på franska och engelska, så jag tackar dem också. Ja, det var väl det.

13 thoughts on “Kommer jag att klara av Les Mis?

 1. Orkar du läsa hela boken (1000 sidor) är den fantastisk! Ok, några stycken är kanske lite väl djupgående, men det ger ett helt annat djup till historien. Christian läste om den här i veckan när han var sjuk och älskade det. Så många tänkvärda saker som Hugo skriver.. förutom den gripande historien. En av de bästa böcker jag läst till och med!

 2. Orkar du läsa hela boken (1000 sidor) är den fantastisk! Ok, några stycken är kanske lite väl djupgående, men det ger ett helt annat djup till historien. Christian läste om den här i veckan när han var sjuk och älskade det. Så många tänkvärda saker som Hugo skriver.. förutom den gripande historien. En av de bästa böcker jag läst till och med! Men jag tror att filmen kan bli riktigt bra också. Ett måste på bio i mellandagarna!

 3. Förstår att det var en upplevelse! Jag ska gå på Wagner-opera om ett par veckor. Min första. Har en finfin plats och ska läsa på tills dess. Läsa och lyssna. Tror att det är en bra idé.

  • Wagner! Modigt. Har du testat opera förut? Mitt första försök blev lite av en flopp. Jag och min kompis gick på La Finta Semplice i Österrike. Efter två akter trodde vi det var slut och gick. Då vi stod och väntade på bussen utanför teatern såg vi att de andra teaterbesökarna gick in igen efter pausen… 🙂 Hoppas du får en fin upplevelse!

 4. Nej har inte läst eller sett den musikalen men väl andra. Jag gillar musikaler! Däremot fick jag se insidan av Kungliga Operan i lördags, allt från under scenen till syateljén på våning 12. D’s bror jobbar där och han hade en liten privat visning. Det var häftigt! Ska försöka få med mig D på någon föreställning nu bara, men det gäller väl att välja ”rätt” när man är nybörjare så man inte blir avskräckt? 😉
  Ja utan elände hade det nog inte blivit så mycket fantastisk musik här i världen, men inte utan glädje och kärlek heller för den delen.

  • Du är så klok, så klok. Så är det ju! Jag hoppas att du får med D och att du också får uppleva att se Les Misérables live. Det är fantastiskt.

 5. jag såg den live i Seattle för 17 år sedan. jag gick med min kusins blivande svärmor som innan föreställningen låtit mej lukta på hennes favoritparfym. detta resulterade i att jag hade en sådan där gräslig tantlukt i näsan hela tiden. dock påverkade det mycket lite av den makalösa föreställningen och allt gråt kom ändå. fridens till dej och de dina.

  • Haha, stackars dig! Alltså, parfymchocker är något av det värsta som finns, absolut. Jag är glad att doften, eller stanken, inte förtog upplevelsen i alla fall. Fridens tillbaka, sötnos!

 6. En av mina absoluta favoriter när det gäller musikaler. Har läst boken och under en Londonresa tillsammans med sex tjejkompisar i ungdomen bestämde vi oss för att se just Les Miz. Vi knallade iväg till teatern och köpte kanonbiljetter till dagens matiné. Och som vi grät. Sju stycken tjejer som satt där på rad och snörvlade. Föreställningen gick rakt in i hjärtat på oss och den har för alltid en speciell plats i mitt musikalhjärta.

  Kram Lotta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *