23 okt

Ett år med vårt lilla solsken.

Det är komplicerat, det där med relationer, men ingen av oss kommer undan att behöva förhålla oss till dem. Somliga får det de önskar och vill sedan inte ha det. Andra sörjer det de inte får till den grad att de går miste om allt det andra fina som finns tillgängligt. En del sabbar sina relationer medvetet eller omedvetet och får sedan sona i resten av sina liv. Somliga jobbar hårt på att bygga upp en stabil grund och kan luta sig mot den då det börjar svaja. Att få goda relationer är inte gratis och inte är det alltid särskilt lätt heller. Somligt kommer naturligt, men det betyder inte att det är rätt. Annat får man ta befälet över för att inte ledas helt åt Tjotahejti. Det sägs att tid är pengar, men tid är så mycket mer. En timme över telefonen för att få rätt hjälp är otroligt värdefullt, en timme över telefonen bredvid barnet som leker kanske inte är lika optimalt. Det gäller att hitta balans mellan sitt egos behov/önskan/viljor och sin roll som familjemedlem, vän eller samhällsmedborgare. Som sagt. Inte är det lätt.

Själv har jag gjort mycket rätt och en hel del fel i livet både gällande det ena och det andra. Jag kan inte önska bort det som blev fel, men är tacksam för att det som blev rätt står på egna ben. På den senaste tiden har jag läst om föräldrar som tvivlar på sitt eget föräldraskap, som ältar det som blev fel, undrar om de gjort för lite eller kanske för mycket. Jag tänker att just gällande min roll som mamma har jag verkligen gjort mitt bästa. Jag har bett om förlåtelse för det som blev fel och fått den. Våra tre barn är väldigt olika som individer, men alla tre vet att de kan lita på sina föräldrar i ur och skur. Vi älskar varandra. Vi ställer upp för varandra. Nu har det kommit in tre nya individer i vår lilla enhet. Två svärsöner och ett barnbarn. Man kan gissa hur mycket som helst gällande hur något kommer att bli, men sedan lever detta ”något” sitt eget liv. Jag kan vara tacksam för svärsönernas önskan att göra rätt, för det jobb deras föräldrar lagt ner och för deras villighet att göra sin del för att anpassa sig till just vår gemenskap. Jag kan förstå mina och makens föräldrars sorg över att vi drog iväg så långt med barnen och så länge. Jag inser att det fortfarande finns plats i hjärtat för de som behöver få rum där i framtiden. Just idag ligger dock fokuset på ”livets efterrätt”, det lilla barnbarn som jag älskar med allt jag har. Det är en fröjd att ha henne i mitt liv och min önskan är att det ska nå fram till henne. Grattis på ettårsdagen, lilla L! Vi älskar dig.

8 thoughts on “Ett år med vårt lilla solsken.

  1. Vilket fint inlägg mamma 🥰 Och även fint det du skrev om relationer i sin helhet och om svärsönerna ❤️ Det kommer jag att dela med mig av till Johan senare idag!

    En del relationer är värt det medans andra inte är det. En sak som en av dina syskon sa till mig för några år sedan var: ”Vissa människor kommer in i ens liv av en mening och stannar för en tid, medans andra stannar en kort stund och lämnar oss.” och som du sa till mig för ett tag sedan: ”Vi får inte vänner gratis, utan vi måste jobba på relationerna som vi redan har och med de människorna som vi träffar.” Vi lär oss någonting av VARJE relation. Bra som dålig.

    Ps: Jag ska bli bättre på att läsa din fina blogg! ❤️☺️

  2. Jag blev väldigt berörd av dina ord idag. Läste inlägget i morse och har tänkt på det till och från under dagen. Relationer är otroligt svårt, finns så mycket glädje men också sorg. Gläds åt din familjs fina relationer, och dessutom en så fin kommentar av dottern.

  3. Här kikar jag in efter ett samtal med ett av barnen. Många frågor och funderingar dök upp och jag hade inte svar på allt. Det är svårt med relationer och relationen mamma/barn är verkligen inte lätt. Så mycket jag hade velat göra annorlunda.

    • Ja, särskilt kommunikation med tonåriga barn ställer ens mentala gymnastiska konster på prov… Hoppas du kommer underfund med hur du kan möta barnet. ❤️

    • Hahaha, nu ser jag! Reagerade inte alls då jag gjorde collaget, men kommer ihåg stunden. Hon får vara kvar. 🥰 Älskar ju henne också till månen o tillbaka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *