19 apr

Vårvibbar med smälta dahliablad.

Vad kan jag säga? Varje år gör jag samma misstag. Jag är alltid liiite för optimistisk gällande nattemperaturerna och offrar pga denna optimism någon eller några växter. I måndags bar jag ner de förodlade dahliorna till växthuset. Jag visste att de behövde lite extra skydd, så jag lade samtidigt över en fiberduk, men tydligen räckte inte den i den bistra aprilnatten. Dahliaknölarna överlever lite frost, men det gröna är mer kinkigt. Dessvärre glömde jag att dra fiberduken tillbaka över de små zinniorna. De gillar absolut inte heller frost, utan sackar ihop i en liten slemmig hög om det blir för kallt. Nu kan jag konstatera att de flesta dahliorna faktiskt klarade sig helt och att inga behöver börja om helt från början. Det löser sig! Det löser sig alltid.

Tulpanerna bangar inte lite kyla. Nu har de allra första börjat visa färg och jag är precis lika glad som alltid! Detta är mitt prövoår. Står jag ut med att kvaliteten inte blir maxad då jag låtit lökarna sköta sig själva och inte satte nya lökar i höstas? Borde jag skaffa de gammeldags sorterna, stora och enkla i gult och rött? Njae, min gissning är att jag fyller på med nytt i höst ändå, jag gillar tulpaner lite för mycket för att nöja mig med något halvdant. Vi får se, kanske slår blomningen i Lilla Rotterdam mig med häpnad! Det ser trots allt bättre ut än jag hade förväntat mig.

Inne i Karlskrona fick jag nästan känslan av försommar igår. Jag gillar verkligen de blomsterarrangemang som vi bjuds på i stora byttor, stadens trädgårdsmästare är riktigt duktiga! En grön och blommande stad är viktig för att invånarna ska må bra, det visar forskning klart och tydligt. Min gamla ”sambos” mamma brukade säga att det var viktigt att prioritera blomster ibland för hela familjen, även om det innebar att det blev soppa till middag två dagar på raken. Kanske privilegierat att säga, men jag är benägen att hålla med. Vi människor behöver olika slags bränsle och ”smörjning” för att må riktigt bra. Just när jag stod här vid blommorna i det vackra kvällsljuset lade jag undan telefonen efter att jag hade fotat dem för att ta in dem med alla sinnen. Sedan tjurade jag lite på mig själv för att jag inte njöt först och fotade sen, men landade i att alla måste lära sig i sin takt.

2 thoughts on “Vårvibbar med smälta dahliablad.

  1. Men vadå, varför skulle det vara bättre att njuta först och fotografera sedan? Vilkendera ordningen är väl bra, och om en skulle vara att föredra tänker jag att det är bättre att ha fotograferandet ur vägen så man inte står och tänker på hur man ska komponera bilden!
    Fina tulpaner!

    • Jag kan inte släppa Johann Haris berättelse om när han ”besökte” Mona Lisa och jobbar hårt på att inte ta till telefonen för att dokumentera allt, åtminstone inte utan att reflektera över processen: ”I went to see the Mona Lisa in Paris, only to find she is now permanently hidden behind a rugby scrum, of people from everywhere on earth, all jostling their way to the front, only for them to immediately turn their backs on her, snap a selfie, and fight their way out again. On the day I was there, I watched the crowd from the side for more than an hour. Nobody – not one person – looked at the Mona Lisa for more than a few seconds. Her smile no longer seems like an enigma. It appears as though she is looking at us from her perch in sixteenth-century Italy and asking: Why won’t you just look at me like you used to?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *