22 aug

Det var den sommaren.

Under sommaren ser det ofta ut som hej-kom-och-hjälp-mig vid ICA:s sopsortering. Eftersom det sällan ser ut så under resten av året är det lätt att dra slutsatsen att det är öns sommargäster som tänker att det är fritt fram att ställa återvinning utanför de fulla containrarna, dumpa trasig elektronik, ställa sopsäckar med mögliga madrasser och annat mysigt här. Det är vad det är. Nuförtiden brukar det tömmas mer ofta och ställa dit extra containrar under just sommarmånaderna, så det är åtminstone inte lika illa som det har varit. Faktum kvarstår. Vett och etikett gällande både det ena och det andra verkar ofta saknas i gemene mans kunskapsbatteri, kanske borde jag inte vara förvånad.

Som sommargäst kommer man ofta under kortare perioder. Det enda kravet är vanligtvis att lämna utrymmet man betalat för i ett trevligt skick. Man betalar hyra och i den ingår att det räknas med ett visst slitage och att fastighetsägaren får klirr i kassan. Kanske är man sommargäst hos vänner eller familj. I ett sommarprat för många år sedan sa någon att den oskrivna regeln är att man efter tre dagars helpensionat hjälper till att göra förbättringar på stället man besöker. Bygger något, hjälper till med renoveringen eller vad det nu är.

Många längtar så det gör ont efter sommaren, men när man väl är där kan det göra lite ont i magen av allt som ska hinnas med, alla som ska träffas, allt som ska göras och allt som ska upplevas. Själv kan jag inte längre ge mig av mer än några dagar sedan jag började pyssla med trädgård och odlande. Visst kan andra sköta det mest akuta, men detta är min viktigaste tid här på gården. Jag älskar att träffa människor och det har jag sannerligen fått göra i sommar. Jag inser att det blivit för mycket av det sociala till och med för mig i år och förstår känslan som personer med behov av mer egentid kan få när det blir för mycket. Jag vet också att många söker hjälp efter sommaren pga den stress som kan uppstå då man lever tätt inpå varandra utan möjlighet att få vara ifred. Den senaste tiden har jag snubblat över flera artiklar och poddar som handlat om just sommarstress, men också sommaretikett. Kanske vill du också ta del av dessa?

Vett och etikett under sommaren
Hur man ligger steget före inför nästa sommar
Ökad skilsmässostatistik efter sommaren
Förebyggande relationstips inför nästa semester

Och så måste jag bjuda på min underbara favorit Magdalena Ribbing vars råd gäller i alla tider:

2 thoughts on “Det var den sommaren.

  1. ”Många längtar så det gör ont efter sommaren, men när man väl är där kan det göra lite ont i magen av allt som ska hinnas med, alla som ska träffas, allt som ska göras och allt som ska upplevas” – såååå spot on. Jag har gått ur min semester och känner mig… ångerfull. Över mycket at det som jag satte upp som ”ska hinnas med”. Jag ångrar inte allt jag inte hann alltså, utan jag ångrar min inställning ATT jag kände att jag måste stoppa in en massa, jag ångrar klumpen i magen, jag ångrar att jag nu kommer tillbaka efter semestern och redan längtar efter nästa sommar. Nog nu. Jag ska öva 🙂

    Och jag blir alldeles bedrövad över bilderna från återvinningen, jisses. Själv kör jag runt med skuffen full av glas och papper för att det varit översvämmat även här. Ibland kanske jag är vettlös, men att ställa skiten nedanför skulle åtminstone aldrig falla mig in..!

    • Åh, jag hoppas att din övning ger resultat. Det är jobbigt att leva i ånger. Just där kan verkligen ”blicken framåt-tänk” bidra till en mindre tyngd själ.

      Just det där med att köra omkring med skräpet – så gör jag också om det är fullt. Jag gissar att semesterfirarna helt enkelt inte vill köra hem med sitt, utan låter någon annan ta över…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *