30 jun

Dräng med schvung i benen.

Igår tog jag bussen in till stan för att plocka upp en dräng till gården. Många gånger har jag tänkt att det hade varit den ultimata lösningen till att hinna allt det där som aldrig hinns med eller får lägst prioritet, men nu gjorde jag slag i saken. Jag var lite filurisk, för jag talade inte om vilka förutsättningar som gällde för drängens föräldrar. När vi kom hem till Sturkö och skulle börja jobba krävde han dock mat och jag insåg att klockan redan var fem och att facket skulle klaga om jag inte gjorde honom till viljes. Inte bara krävde han mat, den skulle även vara närodlad och ekologisk. Jag blev lite svettig en stund, men kunde tack och lov uppfylla dessa krav. Efter inspektion gavs tummen upp och nästa krav kom. ”Jag vill skörda allt själv!” Tja, jag hade inte mycket att sätta emot. Det var bara att låta honom ta hand om jordgubbslandet i ensam majestät. Han visade sig vara en lyckträff! Med vant öga scannade han bären och upptäckte minsta felaktighet, men trots detta fick han ihop en liter perfekta jordgubbar.

Ett stånd potatis, en perfekt lök och några morötter senare kände vi oss redo att överge trädgårdslandet och ta oss an själva matlagandet.

Jag hade inte kunnat få tag i en mer arbetsam anställd. Drängen visade lika stor kompetens som kock, trots viss besvikelse över att de nyskördade morötterna och potatisarna inte behövde skalas. Det meddelades nämligen att detta är hans specialkompetens no. 1 jämte att leka kurragömma. Samtidigt blev maken med jämna mellanrum dissad. Han var sämst på allt. På att skörda, laga mat, äta falukorv, lyfta tungt och leka kurragömma. Det äldre gardet anade Oidipuskomplex och fnissade lite. Vi var dock nöjda med att just vi fick tag i drängen med den absolut högsta kompetensen inom alla områden!

Det var en fröjd att se drängen njuta av sin lagstadgade ledigtid. Hans sommarblonda hår försvann nästan i det höga gräset och han var mycket nöjd med att vi hade så mycket högt gräs och ett och annat träd att gömma sig i. (Jodå, vi gjorde fästingkoll innan sängdags, det ingår i förmånerna på detta jobb.) Kvällen var ljum och ljus, men när ett svettigt litet huvud lade sig på kudden under milda protester började tyngdkraften snabbt verka. Efter 20 sekunders ryggkliande sov han redan djupt. Ingen kan säga annat än att hans insatser var fantastiska! Jag kommer att skriva goda vitsord, den saken är säker.

4 thoughts on “Dräng med schvung i benen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *