04 maj

Hjärnan och hur den hjälper och stjälper oss.

För många år sedan fick jag träskylten med uppmaningen ”Do more of what makes you happy” (gör mer av det som gör dig glad) av min svärmor. Numera är den typen av inredningsdetaljer borta från inredningsinspirationsbilder, men jag håller hårt i min skylt. Den är en viktig påminnelse om varifrån jag kommer och hur min plikttunga personlighet funkar om jag låter den inre rösten härja fritt. Det där med vad som gör en lycklig är ju lite flytande och inte alltid lätt att förstå ens för sig själv. Vad man vill ha och vad man behöver rimmar nämligen inte alltid med varandra.

Jag har nämnt Andrew Huberman förut i den här bloggen, men nu gör jag det igen. Hans lektioner om hur kroppen fungerar är mycket intressanta och även om de är faktatunga finns det mycket som faller på plats då jag lyssnar. Jag tänker att alla borde lyssna på dem! Igår lyssnade jag på ett avsnitt som huvudsakligen handlade om stress och fick flera aha-upplevelser. Avsnittet jag lyssnade på innan dess handlade om depression och det vill jag egentligen att alla ska lyssna på. Inte minst alla vi föräldrar som är eller har varit oroliga över våra barn och tonåringar med depressiva tendenser. Kanske skulle jag satsa på ett ut i skogen-läger för familjer med barn som bara tror att de är lyckliga då de är uppkopplade? Ansvar för någon annan än en själv, jobba tillsammans med andra för att bygga grejer, bra mat… AI må leda till bekymmer för mänskligheten, apatin och livsledan som som så många barn och ungdomar lider av upplever jag vara ett större problem.

Det ser lite stökigt ut där nere i hörnet, men ojojoj, nu händer det! Växthusets skelett är på plats och finliret kan börja. Om någon vecka kanske jag kan börja använda det? Till höger om den nya konstruktionen står förra årets uppgradering, det där växthuset som enligt instruktionerna (och IRL) inte klarade av vind. Det roliga är att jag tyckte det var jättestort jämfört med Lidl-versionen jag hade året innan dess och jag var jättenöjd med det. Ännu en påminnelse om det där att man kan vara hur nöjd som helst tills man ser vad någon annan har. Då är det plötsligt otillräckligt. För mig funkar det utmärkt att generellt inte engagera mig i olika typer av inspirationsgrupper, utan att bara söka inspiration inför specifika projekt. På det sättet håller jag mig undan känslan av att det jag har inte duger.

4 thoughts on “Hjärnan och hur den hjälper och stjälper oss.

  1. Tack för lyssningstipsen och för härligt våriga växthus på G! Som jag längtar 🙂 Ditt citat ”Do more of what makes you happy” liknar det jag anammade, som jag hejdlöst stal av boken The Beach: the pursuit of pleasure! Lite lämna plikttyngden om det är mer ”njut” någon annanstans. Åsyftar inte sexuell njutning i sammanhanget, men jag vet ingen bra översättning 🙂

    • Mycket bra citat! Vissa av mina klienter får öva på sinnlighet, att lära sig upptäcka sina sinnen och vilken boost sinnesupplevelser kan ge en i livet. Den typen av ”pleasure” är inte helt självklar för många.

      • Huberman låter som något som jag skulle gilla! Jag håller med om att vara till nytta och hjälpa andra och ta ansvar för andra skulle hjälpa många ungdomar, som idag sitter med sina mobiler och tankarna kretsar kring egen navel, att må bättre. Så var det för mig också när jag var ung (fast utan mobil) och jag tror att stallet och hästarna räddade mig. Där gjorde jag skillnad och glömde bort mig själv en stund.

        • Att vara tonåring är en tid av självreflekterande, det ingår i paketet då så otroligt mycket händer med en både fysiskt och psykiskt. Det gäller att kunna kanalisera alla de där känslorna. Själv gjorde jag det genom musiken och i jobb i hemtjänsten. För evigt tacksam för allt jag lärde mig genom dessa båda inslag i livet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *