20 dec

Ett litet ord, funderingar runt FRAMÅTANDA.

Nu var det länge sedan jag skrev något om mitt årsord GUMPTION eller FRAMÅTANDA. Det har funnits med och skvalpat runt omkring mig hela året, men jag har haft svårt att omsätta det i praktiken. Förvisso har jag jobbat mycket med mig själv i dess anda och jag har haft många tankar som skulle kunna vara till hjälp om de blivit annat än just tankar. Utan att jag planerade det blev detta ett mellanår, något som verkligen följer min Ett litet ord-cykel. Ett mycket ”effektivt” årsord (KONTAKT 2021) har ofta följts av ett ord som inte påverkat mig lika mycket (GUMPTION/FRAMÅTANDA 2022).

Varför blev det då så i år? Jag har inte haft några goda rutiner att sitta ner med mitt ord, något som vanligtvis är en förutsättning för att jag ska ge ordet en ärlig chans. Jag har knappt rört mina dagböcker heller, något som kan ge vissa indikationer på att mitt sinne kanske inte varit särskilt inåtvänt just i år. Och det är okej! Jag tycker det är synd, men hänger inte läpp för det. Faktiskt hade jag i början av året tanken att leta upp min femårsdagbok som inköptes för flera år sedan, men som jag aldrig riktigt kom igång med. Härmed ger jag mig själv uppdraget att leta upp den. Bloggen i all ära, jag gillar det den ger mig, men känner att jag saknar att ge mer utrymme till privata reflektioner.

Häromveckan frågade maken mig om jag ville haka på ”Hälsans år 2023” och jag svarade ja innan jag ens hunnit blinka. Det är viktigt att lyssna på sitt undermedvetna tänker jag och vågar lita på att detta är rätt väg att gå. Jag har inte haft HÄLSA som årsord, men har inte bestämt mig om just ”Hälsans år 2023” ska få bestämma mitt fokus. Kanske KONTINUITET hade varit något, eller RUTIN? För tråkiga? Fyrkantiga? Eller är det precis det jag behöver? DISCIPLIN hade jag för några år sedan, men det var ett ord som inte alls lämnade några bestående intryck. Jag fick kommentarer om att det var ett alltför negativt ord att jobba med, men så upplever jag det inte. Däremot tog jag mig aldrig till det ordentligt. Just nu är jag öppen för att ta emot vad det nu är som skulle kunna hjälpa mig framåt. Även om jag har en plan vet jag att det kan gå åt vilket håll som helst! Ett hälsoår kan jag köra med maken ändå om det skulle vara så.

Något som också känns viktigt är att fokusera på min yrkesroll och på hur jag bäst kan utveckla min verksamhet MB Terapi. Kan jag hitta ett ord som kan gå hand i hand med mig både i privatlivet och i yrkeslivet tror jag att det blir lättare att implementera.

Så här går alltså tankarna runt mitt årsord, det härliga och utvecklande koncept som har varit så viktigt i min personliga utveckling de senaste åren. 2023 firar jag faktiskt ord nummer 15, något som känns helt galet. Jag kan bara gissa var jag hade varit utan mina årsord, men kan konstatera att de både hjälpt och stöttat mig genom allt från småbarnsår, tonårsbekymmer, mellankontinentala flyttar, yrkesbyten, själsliga våndor, klimakteriebesvär och allt annat som varit delar i min utveckling. Detta koncept känns fortfarande roligt och utmanande, så jag fortsätter leta ord! Kan ett årsord vara något för dig också?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *