10 apr

När man börjar i ett hörn och allt blir kaos…

… men ändå ordnar upp sig till slut. Igår hade jag planerat att plantera om paprika, chili och tomater. Det visade sig att jag inte hade särskilt mycket ”fetjord” hemma, däremot en hel del såjord. Det gjorde ingenting, för när jag började ta ner plantorna till köket insåg jag på riktigt att det behövdes en storstädning innan ungdomarna kommer hem. Jag flyttade en planta, sedan en kartong och så en påse som skulle till den lokala loppisen och sedan var det kört. Den stora rockaden var inledd. Yngsta dotterns rum har blivit syrum, men även tillfällig lagerlokal p.g.a. olika orsaker. Somligt går inte att göra något åt just nu, men annat kunde vi faktiskt fixa. Maken hade redan i fredags börjat gå igenom en del grejer från sin pappa, nu tog vi tag i prylarna också. Det var bara några grader ute, men svetten lackade och fönstret stod vidöppet. De stora pelargonerna fick en ny hemvist och visst skulle den lilla jord jag hade ändå räcka till att plantera om pelargonsticklingarna som inte hade givits bort?

Övervåningen blev dammad, torkad, dammsugen och fixad, soptunnan fick ta emot en hel del mat och många kartonger kördes till återvinningen medan köket blev planteringsstation. Så här ser det fortfarande ut överallt där nere nu, åtminstone tills jag fått det där gjort som jag hade planerat för gårdagen. Minipåskliljorna i Waldemarsuddekrukan väntar på att bli utplanterade, de tillför inte så mycket skönhet längre. De har dock varit till stor glädje länge, länge!

Jag är världens sämsta på att komma ihåg vad jag har hemma, så jag försökte förra året styra upp det. Det verkar ha funkat! Svägerskan tipsade om detta mirakelmedel och jag tyckte verkligen att det gjorde skillnad då jag använde det förra året. De tipsar om att hälla en kork i en liter vatten vid nyplantering för att stimulera rotväxt, så jag testade och hoppas få fina resultat.

Så här ser det ut på golvet. En stor rostfri bunke som jag blandar jord och perlite i. (Perlite sägs bidra till att rötterna lättare får luft.) I kannan har jag Multikraftsuperbrygden. Tänk, en planttant matar inte sig själv med chips en lördagskväll, utan sina plantor med perlite och rotkraft…

Somliga av pelargonerna vägrade att rota sig. Så vet jag ju att det är. Det blev noll sticklingar av moster Evas hängpelargon både förra året och detta, samma gällde O’Susie Wong. Bestämde mig för att sätta två sticklingar i varje kruka i de fall där det gick och fick till följande resultat:
2 Bagittas Mårbacka
Odense Black
Linda 1 (hoppas att det är Ålsta Frida, annars har jag förlorat den helt)
3 Bornholm
2 Swanland
Bob Hall
Mammas Mårbacka
I de här krukorna sitter 18 sticklingar. Jag har gett bort kanske fem stycken vilket betyder att mindre än hälften av sticklingarna tog sig. Å andra sidan är resultatet revolutionerande mycket bättre än förra året. Dels var moderplantorna i bättre skick vid omplantering/sticklingstagning och i år använde jag rotpulver till alla. Det var bara ett fåtal som ruttnade eftersom jag var så försiktig med vatten, kanske var jag för försiktig? Det är kul att testa olika tekniker! Nu håller jag tummarna för att allt tar sig ordentligt.

2 thoughts on “När man börjar i ett hörn och allt blir kaos…

  1. Du är så duktig med dina växter! Jag har tre levande växter hemma, förutom två buketter som ju helt absolut kommer att dö oavsett hur gröna fingrar man har. Den maffiga hortensian i sovrummet mår superbra! Jag vattnar den två gånger om dagen och kör lite på känsla med mängden om det var varit sol i fönstret under dagen. I köksfönstret har jag en orkidé som har två av fyra stammar kvar och en ynka blomma på vardera stammen. Och de ska visst överleva uppåner om man sprayar rötterna lite. Men jag kan ta död på vad som helst. Sen har jag en azalea. Den var makalöst stor och fin när Mikael ersatte den vita jag fått i julklapp och dödat. Nu är denna mer brun än rosa. Och bortom all räddning. Eller, nån som vet vad de gör kanske skulle kunna rädda den men jag kan inte. Har inte ens glömt bort att vattna den. Men jag får inte saker att leva. Så idag surfar jag på konstgjorda växter igen. Med tanke på att levande växter i mina händer alltid är pengar som kommer att gå om intet så kanske man kan kosta på sig lite dyrare konstväxter som faktiskt ser fina ut? P.S. Vi har en brun ljung utomhus också. Och en frystorkad ros som sitter kvar sen förra året. Det är ju nästan lite makalöst faktiskt. Tala om maskrosbarn!

    • Åhå! När det gäller andra krukväxter har jag inte haft så stor framgång, precis. Jag vågar varken ha azalea eller hortensia inne, de dör alltid. Favoriter som inte är lika lätta att ta kål på är plättar i luften och ampellilja. Samma med lite större som palmaktiga växter och monstera. De enda blommande växterna som inte lätt låter sig dödas här hemma är pelargon och, ja, det var väl det. Jo, novemberkaktus funkar också, men den blommar 1-2 gånger om året och det är kanske inte så kul.
      Ps: Jag tror de flesta av oss har en brun ljung. Det är för kallt här för att riktigt köra ”all in” vårväxter än så länge.
      Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *