17 feb

Ljuspunkter.

Jag hade någonstans i bakhuvudet att jag behövde ut och promenera tidigt på dagen om det skulle bli något igår. Gissar att det undermedvetna jobbar hårt med mig också, för det visade sig att precis lagom efter att jag hade tagit min runda (med fasterssamtal i lurarna, mycket trevligt) började det droppa lite försiktigt. Sedan slutade det inte, snarare tvärtom! Jag blev påmind om kyliga sommarregn på vinden i Bredavik någon sommar då vi nog knappt märkte att det var sommarlov eftersom vi mest läste och utan framgång försökte torka badkläder och handdukar på yttervinden eftersom vi ju badade ändå. Det smattrade så härligt på taket. Här hemma har jag två favoritställen då det regnar. Det ena är i arbetsrummet där jag hör regnet slå mot verandataket precis nedanför fönstret, och det andra är i vardagsrumssoffan där det ofta slår regn mot fönstret på södersidan. Jag var tacksam över att inte behöva vara rastvakt på någon skolgård, säkert med rejäla kläder anpassade till väder och vind, men ändå lite mindre glad.

Blåbärsriset som jag plockade in då solen fortfarande lyste över oss fick plats på det lilla bordet i vardagsrummet, mitt lilla ”årstidsbord” som byter skepnad hela tiden med hjälp av det naturen bjuder på, ljus och annat som förgyller tillvaron bara för att det är fint eller har någon typ av affektionsvärde. Jag tänkte en stund på min svärmormor Britta som älskade blåbärsris, både som dekoration på vårvintern och som källa till rikedom då blåbären skulle skördas. Jag tänkte lite på mamma då hennes ängel lyser upp vårt hem varje dag. Jag tänkte på familj och vänner som gett bröllopspresenter, födelsedagspresenter och julklappar som hamnat här. Jag tänkte att det inte krävs så mycket ljus för att få undan dassigheten om man bara öppnar ögonen.

Ljusslingan som åkte upp till julkorten första eller andra julen i huset blev kvar för att agera ”alla hjärtans”-dekoration och sedan bara lät vi den hänga kvar. När julkorten är bortplockade hänger vi upp korten som ändå kommer lite då och då. Just nu gläder extrasyrrans kondoleanskort till maken lite extra då det blir så fint med ljuset bakom. Tackkort i brevlådan, vackert stämplade kort från en vän och inte minst bröllopspåminnelsen – allt detta lyser upp!

Med ljustemat måste jag visa något. I fredags frågade jag syrran om de hade köpt ny klocka till sovrummet. Den är jättestor och har hängt i Chapmanskolan, underbart vacker. ”Nä, den har stått där i femton år.” Alltså, vad är det för fel på mig? Jag brukar alltid lägga märke till om det händer något i inredningen eller om något är förändrat. Ja, eller det trodde jag. För andra gången på en vecka fick jag nämligen lite hicka i halsen då jag såg ”FM Mattsson” lysa bakvänt bakom kranen inne på vår toalett. Kranen monterades hösten 2016. Nu är det vårvinter 2022 och jag har aldrig lagt märke till det här fenomenet! Skuggan av märkningen på kranens sida måste ju ha speglat sig i kaklet varje dag med någorlunda solsken?! Jag blir orolig för mig själv. Kanske har jag samma minnesfel som mormor. ”Oh, vad gott, det här har jag ALDRIG ätit”, brukade hon säga om sådant som hon uppenbarligen provat både en och två gånger. Nåja, jag får väl tänka som så att det är bra att få härliga och ljusa upplevelser gång på gång, att det tillför glädje i livet?! Hej och hå, kämpa på.

4 thoughts on “Ljuspunkter.

 1. Det krävs inte så mycket ljus för att få bort dassigheten om man bara öppnar ögonen…
  Så klockrent just nu för mig.

  Missie väcker mig ju om nätterna.

  Jag stapplar upp försöker få henne att gå ut ist för att tigga godis. Så passar jag på att kissa… smyger lite för att inte Mini ska komma och tigga borstning.

  Så flera gånger den senaste månaden har jag tänkt… attans vad mörkt det är!!!? Jag får ju känna mig fram???
  Ledljuset som brukar räcka har det slocknat???
  Tills jag inser… JAG BLUNDAR 🙈

  Öppnar jag ögonen så ser jag fullt tillräckligt där inne på dasset 🙄

  Så skönt med regnsmatter särskilt en sommarkväll med filtar omkring sig ute på trappen/altanen.

  Min magnus är så sjukt glömsk så
  Jag blir orolig… i september trodde han att vi förlovade oss midsommar 2020… fast vi nyss fått ringarna (i augusti) vi förlovade oss midsommar som just passerat då… det är så många saker han inte minns men vilken klubba och hur många slag på en golfbana för 20 år sen det minns han 😳

  Så ist för att säga det första man blir blind på
  Är ögonen när
  Man inte se det som står mitt framför
  Ögonen typ texten speglandes på väggen så får jag kanske säga… det första man blir glömsk i är hjärnan… fast om det är seriös glömska pga sjukdom
  Är det inte så kul att råka säga så.
  Antagligen har solen inte lust precis så eller så har du inte putsat kaklet så
  Blankt förut 🤩

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *