09 jan

Vad gör du då det blir ”lite tlångt”?

Du har förutsättningarna redan från början. Det är så här mycket du har att göra, så här mycket utrymme du har till ditt förfogande, så här liten marginal för att nå resultat. Du vet, och ändå sätter du igång med projektet. Du vet ju precis vad du vill ha och du vet hur du ska uppnå det.

Jag vill bada!

Jag har bara den här lilla baljan.

Jag får plats i den! Och jag vill ha mycket skum. Och varmt vatten.

Okej, ja, men jag vet inte om du får plats.

Joooooo, de gör ja!

Okej. Sätt dig här då.

II: Hihihihihi! Jag gillar mycket skum. ”leka, leka, leka, kraftmätning mellan Skogens Konung och en noshörning” Nu behöver jag lite mer vatten. Och skum.

Okej. Det fixar vi.

Tack! ”leka, leka, leka, leka, leka” Kan jag få lite mer vatten och skum?

Jajamensan.:II

Sätter man reprisklamrar utanför något stycke är det bara att upprepa. Detta stycke upprepades sålunda om och om igen. Till slut tyckte badgeneralen att det började bli dags att stiga upp. Badpojken ville ”doppa sig”, men efter en stunds snurrande i baljan utropade han ”de e lite tlångt”. Jag undrade om det kanske skulle gå att uppnå samma mål om han ställde sig upp så jag kunde duscha av honom. Det gick bra och både han och jag var mycket nöjda efter den här långa badritualen.

Det är så lätt att ge upp för tidigt. Förutsättningarna är inte ultimata, det saknas utrymme, medel, medarbetare, material… ”De gaur ente”. Så lyder det karlskronitiska uttrycket som tydligen är modellen för vår landsända. Bättre att inte ens pröva, då slipper man ju besvikelsen. Jag är på det viset urtypen för karlskroniten. Jag har lätt att lägga mig platt utan att ens testa, även då det rent teoretiskt borde gå att genomföra ett projekt. Men jag vill inte vara sådan. Jag vill vara en driven optimist som tror att det går, som vet att om man bara tänker igenom något en runda till så går det säkert att hitta en lösning. Jag tror minsann att jag hittat ett nytt, motiverande mantra att dra fram ur rockärmen då något känns svårt eller jobbigt att genomföra. ”De e lite tlångt!!!” öppnar för lösningar och möjligheter, där och då gäller det att dra fram sina äss ur rockärmen. Om jag kan påminna mig själv om detta tror jag det är lättare att leva efter ledordet FRAMÅTANDA.

4 thoughts on “Vad gör du då det blir ”lite tlångt”?

 1. Underbart! Barn, vatten och skum 🙂 Oslagbar kombination! Sysselsättningen är räddad för en lång stund, barnet blir rent (och oftast badrummet också!) och trött. Och doften av nybadad liten är ju så fantastisk…
  Jag är nog inte så typisk Kaulskronit, jag är nog mer som Pippi: ”Det här har jag inte provat, så det kan jag säkert!” (fritt från minnet) men jag funderar oftast både länge och väl på hur jag ska angripa uppgiften så att jag har nåt hum om hur det bör gå till.

  • Åh, jag håller med! Underbart.

   Jag önskar att jag var mer som Pippi och är otroligt imponerad av alla projekt du har genomfört. Du inspirerar! ❤️

 2. Lite som grannkommunen och storebrors synsätt är örebroarnas på riktig Peter Flack dialekt Det går ALDRIG!!!
  Är er Karlskronska ledord…
  Medan lite tlångt är lite mer som vår mera värmländska inställning.
  Dä årner säj 👍🏼

  Härligt med positivare inställningar tycker jag 😍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *