11 dec

11 december 2021.

Gårdagens pyssel får kanske anses vara ”på gränsen”, men är i det här hushållet så intimt förknippat med jul att jag bestämde mig för att ge det en lucka i årets julkalender. Det handlar om köttbullar. Swedish meatballs är definitivt ett begrepp i USA, däremot är jag inte helt säker på att vi är överens om vad svenska köttbullar är. I vår familj gäller de köttbullar som mamma respektive svärmor har trillat. Mitt eget recept är taget direkt ur Vår Kokbok och jag har alltid följt det. Vad jag kommer ihåg mätte mamma aldrig några ingredienser och det tror jag inte svärmor heller gör. Båda har förlitat sig på smaklökarna, de har alltså smakat på den råa färsen. Jag må gilla en lite blodig biff, men smaka rå blandfärs skulle jag inte göra.

500 g blandfärs
4 msk ströbröd
1,5 dl mjölk
1-1,5 tsk salt
några rejäla tag med pepparkvarnen
1 ägg
1 liten gul lök, riven

Låt ströbröd svälla i mjölk i en kvart. Blanda ihop med allt utom köttfärsen. Tillsätt köttfärsen sist och blanda snabbt ihop med handen, fettet ”kryper ut” om du håller på för länge. Jag använder både glutenfritt ströbröd och laktosfri mjölk för att så många som möjligt ska må bra av köttbullarna. Dessutom steker jag i ghee för att det ger en godare smak än olja. Löken har jag rivit sedan sonen var liten och hävdade att han inte gillade lök i maten. Det gjorde han ju visst, men han gillade inte lökbitar.

Yngsta dottern och jag är familjens köttbullelag, men eftersom hon numera bor i Nynäshamn fick jag förlita mig på en annan köttbulletrillare. Han fick tydliga instruktioner och klarade uppgiften med briljans. Vi använder en kakskopa för jämn storlek och lägger de färdiga köttbullarna på vattensköljda skärbrädor.

Sedan är det det där med själva stekandet, det är inte en helt lätt uppgift. Fyller man hela plåten blir köttbullarna lätt kokta och får inte den där goda stekytan. Då kan man lika gärna låta dem gå på plåt i ugnen. Ska man göra köttbullar på flera kilo köttfärs kan man steka till dem snabbt för att sedan låta dem gå klara i ugnen på 225° i några minuter. Temperaturen måste vara någorlunda hög i början och efterstekningen görs lämpligen på lite lägre värme. Vedspis, gasspis eller induktionshäll är onekligen båda väldigt bra alternativ till en gammal vanlig segare spis som tar sin tid att reagera på sina reglage. Köttbullar är en av rätterna på det klassiska julbordet som passar utmärkt att göra i förväg och frysa in. Jag rekommenderar dock dubbla fryspåsar, för löken gör att det stinker. Lycka till!

2 thoughts on “11 december 2021.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *