06 dec

6 december 2021.

Nä, det blev inget vackert foto till gårdagens pyssel… Tyvärr kan man inte skicka dofter och detta projekt vänder sig enbart till näsan. ”Simmer pots”, eller doftgrytor, har jag berättat om tidigare här i bloggen. (Vissa kallar alla blandningar som luktar gott för potpurri.) Man samlar helt enkelt ihop ett gäng grejer som luktar gott då man värmer dem i vatten och låter denna röra stå och sjuda på spisen för att sprida väldoft. Jag hittade tyvärr inte min hela kanel, men öste ner skalet från två apelsiner, ett gäng kryddnejlikor och lite malen kanel i en kastrull med vatten. Detta recept måste vara det ultimata för just juldoft, även om jag hade föredragit hel kanel för utseendets skull. Är man rädd för att bränna vid sitt potpurri går det också bra att använda en slow cooker och sätta den på ”Low”. Jag fyller på lite mer vatten då och då och använder samma röra i upp till tre dagar, men när det mest ser geggigt ut och den trevliga doften tagit slut häller jag av vattnet och lägger resten i bokashihinken.

Recept 1
apelsin (hel frukt skuren i bitar eller bara skalet)
kryddnejlika, några stycken
hel kanelstång

vatten

Recept 2
grapefrukt (hel frukt skuren i bitar eller bara skalet)
citron (hel frukt skuren i bitar eller bara skalet)
äppelklyftor
kanelstång
färsk kvist av barrträd
en bit ingefära skuren i skivor

vatten

Recept 3
kvist av barrträd
apelsin (hel frukt skuren i bitar eller bara skalet)
hela nejlikor
vatten

Recept 4
citrus av något slag eller äpple (hel frukt skuren i bitar eller bara skalet)
kryddnejlika
hel kanelstång

en bit ingefära skuren i skivor
stjärnanis
vatten

Recept 5
färsk rosmarin
citrus av något slag (hel frukt skuren i bitar eller bara skalet)
vatten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *