16 nov

Myspys och pyssel i gråtöcknet.

Alltså, jag har hållit ut och hållit i länge nog. Så länge jag kommer ihåg har jag hängt på låset till julförberedelserna. Jag har börjat lyssna på julmusik i oktober i stilla tävlan med (eller mot) min svägerska i Australien och jag har längtat tills citrusfrukterna har börjat bli goda igen. Det är normalt då som det börjar bli dags att julpyssla på riktigt. Det har dock hänt något. Jag står här och känner mig överkörd.

Jag är helt säker på att det är sociala mediers ”fel” att jag känner mig snuvad på min julförberedelsekonfekt. Kända s.k. influencers tävlar numera om att lägga ut saker och ting först. De försörjer sig på reklamintäkter och det gör att alla som vill kränga något ser till att fånga upp medarbetare som är villiga att få ut reklamen först av alla. I USA ondgjorde jag mig över all jul ute i butikerna samtidigt som både Halloween- och Thanksgiving-grejer stod uppe på hyllorna. Nu är det ju likadant här i Sverige! Det pratas om ”novent”, alltså en sammanslagning av november och advent, allt för att kunna vara först med att lägga upp advents- och julinspiration i sina kanaler. Jaja, jag vet att jag är onödigt tjurig och inte vet jag om det verkligen är så att novent är en kamp mot klockan. Det är ju faktiskt bara min tolkning.

Nu har 49-årspresenten från min lillasyster iallafall fått komma fram. Bara en världslig sak, jag vet, men jag älskar min Waldemarsuddekruka! För att ge hyacinterna en chans att briljera runt första advent behöver jag få in dem i värmen nu. Jaha, du tycker det är något som glappar? Jag håller med.

Så här ser det ut uppifrån. Ännu fulare. Grejen är såklart att jag får upp hyacinterna i rätt höjd genom att knöla ihop tidningspapper och lägga i botten. Efter det försöker jag sätta hyacinterna så de passar fint sinsemellan. (De brukar alltid luta lite åt något håll i krukan, så jag låter alla luta i ett speciellt mönster. Här utåt utom mitthyacinten som står relativt rakt.) Nu fattas bara mossan som jag ska lägga över och mellan så det ser ut som jag vill ha det, så som Mamma alltid gjorde. Jag försöker kanske tänka lite nytt i juletider, men mest vill jag att det ska vara precis som vanligt.

4 thoughts on “Myspys och pyssel i gråtöcknet.

 1. Jag gläder mig åt andras förberedelser inför julen och åt mitt eget beslut att ställa in julen och bara vara själv och ta det lugnt. Hoppas bara att ingen annan blir sittande hemma ofrivilligt pga mitt beslut…

  • Jag tänker att det kommer att lösa sig på ett eller annat sätt. Det är skönt för dig att ha tagit det här beslutet tänker jag, det viktigaste är ändå att du får göra på ditt sätt. En dag i taget. Kram!

 2. Vad fint du gör! Jag är jättedålig på att julpynta. Det blir inte fint när jag försöker, så jag har slutat. Jag har inte gett upp på min ohyggliga balkongbelysning som har massa färger och blinkar och är riktigt riktigt gräslig. Men allt ljus är bra ljus nu i november.

  I min familj julpyntar vi 20 november, på min födelsedag. Det är för att när mamma och pappa kom hem med mig från BB så hade farmor som var storasystervakt misstagit sig och trodde att det var söndagen 1 advent. Hon hade förberett med att ta fram julkyrkan och krubban och gardinerna och allt det vackra en vecka för tidigt. Så det blev en tradition för min mamma att 20 november ska krubban fram! Jag ska göra likadant 🙂

  • Åh, allt julpynt blir fint tycker jag! Det är så lätt att tro att det måste se ut som i magasinen som visar glassiga bilder på dyra inredningsprylar, men det måste det inte alls. Det är precis som gällande all annan inredning, man gör som man själv vill.

   Vilken underbar berättelse om din födelsedag. Jag får en tår i ögat, särskilt för att det ”hits close to home”. Vår yngsta föddes under dramatiska omständigheter den 16/12. Vi hade precis flyttat in i ett nytt hus och höggravid som jag var orkade jag knappt göra något alls, dessutom med två småbarn till i huset. Jag och lillan fick ligga inne i en knapp vecka och när vi kom hem precis före jul var hela huset en juldröm. Min lillasyster hade kommit in som din farmor och varit julofficer och fått hjälp av lilla jularmén (min make och barnen, gissar att svågern också var med på ett hörn). Röda linnegardiner, klädd gran och allt. Lite väl sent det året, men så underbart. Vi har alla ljus uppe till första advent och julen åker in till Lucia, men det är från mitt hem och en annan historia. Tack för att du delade med dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *