FreedomFest, solig söndag och ont i huvudet.
Vilken helg det här har varit! Jag är alldeles full av intryck efter gårdagens halvdag med hjärngympa och trött i skallen efter grannarna på bergets omåttligt högljudda och störande fest som de hade natten till idag.
I går följde jag, min mor och äldsta dottern (hon var ansvarig för att ta emot alla anmälda deltagare) med in till Myntkabinettet där årets FreedomFest gick av stapeln. Jag är gift med en ytterst fritänkande person som de senaste åren har vänt upp och ner på min världsbild. Han tänkte engagera sig politisk och besökte ett av de politiska partierna i vår kommun och efter det fick hans frihetstankar fri fart. Han blev aldrig politiker. Däremot är han synnerligen engagerad i att upplysa människor om att det är deras ansvar att tänka till och inte bara svälja allt som våra politiker och media serverar oss med. Är du intresserad av att veta mer går det bra att besöka det svenska Misesinstitutets hemsida.
Det var väldigt spännande att lyssna till tankarna från Bo Pettersson från Barnens Rätt Till Föräldrarnas Tid, Jonas Himmelstrand från Rohus, Hans Palmstierna som berättade om vårt kollapsande pensionssystem och ”fettdoktorn” Annika Dahlqvist.
Jonas har tvingats i politisk exil till Åland då han och hans fru hemundervisar sina barn (nej, de är inga religiösa fanatiker, faktiskt inte ens troende mer än på alla de undersökningar som berättar om fördelarna med hemundervisning). Jonas är en fantastiskt bra föreläsare och om du har möjlighet att lyssna på honom tycker jag att du ska göra det. Han har nått ut till många delar av världen och har också talat för FN om sin hjärtesak. Visste ni att Sverige och Tyskland är de enda länder i hela världen som förbjuder hemundervisning? Tysklands skollag är från 1938 om det säger något. (Ni vet säkert att nationalsocialisterna körde hårt med propaganda i skolan.) Sveriges nya skollag började gälla förra året. Då man hör om hur soc jobbar då det är som värst blir man mörkrädd… I Sverige har vi närvaroplikt i skolan, men inte plikt att lära oss något. Säger inte det något? På nära håll har jag mött en flicka som verkligen inte fungerar i skolmiljö. Hon är smart, klipsk och lär sig massor med hjälp av sina föräldrar. De få gånger hon varit i skolan det senaste året har hon skrivit full pott på prov. Hon och hennes föräldrar fick besök av socialen för ett tag sedan. Då socionomerna satt där och sa till henne att hon måste gå i skolan citerade hon skollagen (Läs den ni! Efter det är ni nog inte så förundrade över att skolan inte funkar som den ska. Var ligger fokus egentligen?) där det står att skolan ska tillgodose varje elevs behov. Skolan kan inte tillgodose denna flickas behov, det har bevisats om och om igen. Besökarna gick därifrån, för vad hade de att komma med? Ingenting! Jag tycker att det är sorgligt att situationen är som den är, men samtidigt blir jag arg över det sätt lärare, skolledning och andra har mött det här problemet.
Får jag ge dig ett tips? Inse att det inte kommer att finnas några stora pensionspengar kvar då vi sjuttiotalister blir gamla… Pensioner tar en större och större del av våra skattemedel och vi svenskar blir äldre och äldre. Jag blev så arg på alla som skrev på Facebook att Reinfeldt var dum i huvudet som föreslog en pensionsålder på 75 år. Det visade alla dessa människors okunskap och ”dumhet” – de tror uppenbarligen att staten sitter på en outsinlig skattkista. Skattepengar kommer från… ja, varifrån? Varifrån tror de att skattemedel kommer? Vet du hur vårt svenska välfärdssystem är uppbyggt? Vet du att det är allt färre som betalar för allt fler? Vet du att hälften av alla som föds idag kommer att bli 100 år? Spännande ekvation, det där… Hans Palmstiernas föredrag handlade till stor del om det han skrev här.
Annika Dahlqvists tankar om kost och hälsa lämnar inte många personer oberörda. LCHF – low carb high fat… Kosten bygger precis på det som beskrivs. Få kolhydrater, mycket fett. Inget margarin och för övrigt ”ren” mat så långt det bara är möjligt. Vi äter redan till stor del på det sätt som hon beskrev, men flera som lyssnade i går blev nog lite nyfikna på att testa detta sätt att äta.
En hel massa tyckande och tänkande! Jag tror det får räcka här så blir det lite lättare i nästa inlägg. Ha en fin vecka!
Stockholm var blåsigt och kallt i går, men det kan också vara vackert.
Ps: Jag tror inte att hemskolning är rätt väg för alla. Däremot tror jag att det finns många barn som skulle få en mer positiv inlärningsmiljö hemma. För att kunna undervisa sina egna barn är man dessvärre beroende av att vara hemmaförälder eller egenföretagare för att kunna få ihop det. Det finns massor av spännande forskning att läsa i ämnet för den som är intresserad.
Det ska bli jättejättespännande att höra om allt det där när vi ses nästa gång. Förstår att du får ont i huvudet med alla de där tankarna som trängs:)
Haha, ja, det är nog tankarna och inte de festande grannarna! 😀
mmmhhh… das war viel, so ungefähr das, was täglich in den vielen Kommentarseiten der ZEIT diskutiert wird ( : Das Foto ist sehr schön. Aber Du meintest wohl ”nationalsocialistern” und nicht ”socialnationalisterna”. LG
Eh, så klart! 😉 Så där blir det när man knappt får sova på en hel natt. Sorry! Jag fixar.
Det jag vet är att jag sparar lite lagom så där till min och makens ålderdom redan nu (inte pensionsspar utan själv) så att vi ska slippa flytta runt mellan sönerna för att få mat. 😀
Men då är ju jag en person som gärna gillar både hängslen och livrem när det gäller ekonomin förstås, haha! 😀
Det är nog inte dumt alls att ha den känslan för ekonomi i det här fallet och i andra fall också… 😉
Mycket tänkvärt, Monnah. Vill bara tillägga att hemskolning är förbjudet i Schweiz också.
Vi har bekanta som flyttade från USA och dit och var tvungna att sätta barnen i skolan genast. Nu, tre år senare, har de flyttat till Frankrike och väljer då att hemskola sina barn detta läsår för att de ska hinna lära sig lite franska innan de börjar i den vanliga skolan.
Jag är mycket imponerad av alla som hemskolar sina barn. Själv hade jag nog aldrig klarat av det. 😉
Spännande! Kanske är det så att hemskolning är tillåtet i vissa kantoner? Det måste jag gräva lite i… Jag tror att hemskolning har sin tid och plats för en del barn och en del föräldrar. Vissa barn är skadade för livet efter sin tid i skolan. Kanske hade räddningen varit just hemskolning?
Jag hade heller aldrig grejat att hemskola mina barn, men hos dig och K hade de absolut kunnat gå! 🙂 Hur är aspekten med det sociala, att träffa klasskompisar och så? Det tycker jag är en viktig del i skolvärlden, förutom hela teoridelen.
Nästa år måste jag faktiskt följa med på FreedomFest, det låter bra mycket mer intressant än att packa upp kartonger och klippa gräsmattan! 🙂 (fast lunchen hos fam O var också trevlig förstås.)
Gordon Neufeld är expert på anknytningsfrågor. http://www.gordonneufeld.com/ Han är en av de personer som förespråkar att man är hemma länge med sina föräldrar. Det som händer i förskolor och skolor där man inte anknyter till personalen utan till andra barn är att barnen uppfostrar varandra. Enligt hemskoleforskning blir hemskolade barn högst socialt kompetenta. Det måste naturligtvis vara lättare att träffa barn om man bor i ett samhälle med andra hemskolade barn. Då gör man aktiviteter tillsammans och i bl a USA där hemskolning är stort skapar man sina egna små kluster.
Vi får prata mer om detta när vi träffas nästa gång! 🙂
Jag tänker nog lite annorlunda. En så sluten miljö som hemskolning skulle innebära i dagens samhälle (där alla andra går i skolan) ser jag som ohälsosam, faktiskt. Barnen litar så fullt på sina föräldrar, och det kan skapa en utanförskapskänsla och ett vi-mot-världen-tänk som inte alls gynnar barnen. Barn behöver få intryck från flera håll. De behöver sina föräldrar, men det betyder inte att de ENDAST behöver sina föräldrar. I de fall föräldrarna är den lyckliga kombinationen av att vara utbildade i alla skolämnen, pedagogiskt begåvade, nyanserade, tillåtande, sociala begåvningar som håller hemmet öppet för alla, musikaliskt bevandrade och idrottsligt orienterade så är säkert hemskolning jättebra. Men allvarligt. Hur många känner igen sig i det?
Jag tänker på Felicia Feldt då hon beskriver hur hon upptäcker att det finns ett alternativ till kakao – nämligen Oboy. Man kan förlöjliga det och mena att Oboy kan man väl leva ett rätt bra liv utan att känna till, men det är inte själva Oboyen som är grejen. Grejen är att barnets värld blir begränsad till det föräldrarna – och föräldrarna endast – anser vara lämpligt. Jag ryser när jag tänker på det. Det krävs en by för att uppfostra ett barn. Idag finns inte den bygemenskapen. Idag har vi skolorna och det är jag oändligt tacksam över att alla barn får som gemensam grund och gemenskap.
Jag är verkligen inte någon som hävdar att hemskolning är rätt för alla. Dina pojkar är kanske alla välanpassade och passar i skolpusslet. Så är det tyvärr inte för alla. Vissa barn har behov som skolan inte kan möta. Din beskrivning av skolan som samma grund och gemenskap – tja, den är en utopi. Nu kommer Botkyrka kommun att erbjuda bussning av nyanlända elever till ”svenska” skolor t ex. Varför då? Massor av barn går ut med ofullständiga betyg. Fler och fler barn och ungdomar mår psykiskt dåligt. Många av våra svenska skolor håller inte längre måttet. Kanske vore hemskolning inte alltid ett alltigenom ruttet alternativ?
Som alltid är det intressant att ta del av dina tankar och funderingar kring olika ämnen Monnah. Du engagerar!
Här hemma blev vi också lite förvånade över det ramaskri som Fredrik Reinfeldts uttalande om möjligheten att arbeta till 75 år utlöste. Jag som imponerades av att han som statsminister tog ansvaret och uttalade högt det som alla politiker vet och har vetat i decennier (därav tystnaden från övriga politiker efter hans uttalande) – att vi måste arbeta längre om det sk. pensionssystemet ska gå ihop. Vi lever längre, det är färre som ska försörja fler – enkel matematik.
Jag minns att vår lärare i Samhällskunskap pratade med oss om detta redan i högstadiet (på 80-talet) och kanske var det den medvetenheten som gjorde att jag och maken började pensionsspara i början av 20-års åldern. Vetskapen om att dagens pensionssystem inte är hållbart och att det kanske inte ens kommer att finnas någon pensionsålder då vi blir gamla. Då jobbar vi kanske tills vi dör helt enkelt.
Nej, jag tycker att han visade på mod som var villig att tala klarspråk när ingen annan vågar.
Kram Lotta
Grattis till att ha varit smart! 😉 Själva har vi sparat och levt på våra tillgångar i perioder. (Livet som egenföretagare.) Det har inneburit att vi kanske inte har pensionsmedel som vi borde ha, men det är aldrig för sent att bättra sig! Och vad jag än tycker om Reinfeldt och många andra politiker så tycker jag att han har fått oförtjänt många ”dumkommentarer”. Även om man har olika politiska åsikter om hur saker och ting ska styras kan man ju inte hitta på att verkligheten ser ut på ett annat sätt än den gör, eller hur? Kram!