10 aug

Gurkburk.

Idag fixade jag några burkar inlagd gurka. Under tre veckor ska jag njuta av tanken på att de säkert blir superjättegoda och hoppas så klart att de faktiskt är läckra på riktigt när de sedan gottat till sig i lagen tillräckligt länge.

Vet inte om det var blotta närvaron av ”mandolinhandskar” som gjorde susen, men jag lyckades iallafall undvika allt blodvite denna gång! Mandolinen är annars en riktigt lurig manick. Jag har flera ärr på mina fingertoppar som har sin historia i mandolinskador.

Allt utom senapsfrön är egen skörd! Varje år blir det överlag lite bättre, det här odlandet. I år får vi definitivt störst skörd tomater hitintills. Nu har jag insett vikten av att vattna jämt för att undvika pistillröta och att även välja sorter som är mindre känsliga. I år har jag bara en enda planta som drabbats av just detta, samma sort som fick det förra året också (Brandywine). Å andra sidan är det en bifftomat som ger riktigt maffig skörd på de tomater som kom lite senare. Årets nyhet Shirley har jag dessvärre bara en planta av eftersom jag ville testa, men det blir flera nästa! Golden tillhör favoriterna då det gäller ättomater, både vackert gul- och rödstrimmiga och supergoda. Då återstår de tre sorter som jag inte kan namnge i stunden, men som alla är lite mindre sorter. Den rikligt givande röda körsbärstomaten ger goda frukter, men det känns slösigt att ha tre sådana plantor. De andra två ger åtminstone lite större frukter, en gul och en röd, men fortfarande är Shirley betydligt generösare. Slut på tomatpratandet! Vilka erfarenheter av tomater har du? Några tips?

Inlagd gurka (Ingegerd Norberg)

INGREDIENSER

  • 1/2 kg västeråsgurka grovt skivad
  • 1 dl ättikssprit 12%
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 2 msk salt (drygt)
  • 5-6 dillkronor
  • 2 skivade vitlöksklyftor

Gör så här:
Skölj gurkorna noga.

Skiva dem och lägg dem i rena glasburkar tillsammans med skivad vitlök och dillkronor.

Koka lagen av ättika, socker, vatten och salt i ca 10 minuter.

Låt lagen svalna och häll därefter över gurkan.

Låt stå 3-4 veckor mörkt och svalt, helst i kylskåp. Håller flera månader. (Jag tillsatte senapsfrö till receptet.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *