04 mar

Funderingar runt sånt vi stoppar i oss.

Jag satt just och letade recept. Vi har haft en påse durra i skafferiet ett bra tag och nu tyckte jag det var dags att sätta det på prov. Durra (Sorghum bicolor) är ett gräs som används till att bl a brygga glutenfritt öl. USA är världens största durraproducent, men de flesta svenskar tror jag inte känner till detta spannmål. Anledningen till att jag upptäckte det var att jag såg en påse i mataffären och var sugen på att testa något nytt. Durra är ett mer näringsspäckat alternativ till bl a ris och för alla som jagar antioxidantrik mat är durra en riktig fullträff. För mig som inte tolererar vete speciellt väl funkar det att delvis baka bröd med, men allra lättast verkar det vara att bara koka och använda precis som ris.

Jag gillar att laga mat, jag gillar att äta mat och jag gillar att fundera över vilka olika råvaror som passar tillsammans. Jag lagar fortfarande mest mat här hemma och utgår nästan alltid efter vad vi har i skåpen. Det blir mycket ugnsrostade grönsaker, ugnsstekt fisk, potatis, köttfärs-, lamm- och nöträtter. Fläsk mer sällan, men några paket bacon ligger oftast i kylen som backup. Det är ju jätteroligt med olika spännande recept, men dem ger sig oftast dottern på. Slökokaren gillar vi, mixerstaven och mixern jobbar rätt hårt. Jag försöker hålla våra knivar välslipade. Min personlighet är organiserad, men när det gäller mat tar jag mest beslut tidigast samma morgon som maten ska ätas.

Innan våren gått över i sommar behöver frysen tömmas. Jag säger ofta det, men så ligger både bär och grönsaker kvar medan vi fyller på med kyckling, fisk och lite annat smått och gott. Nu ska det bli av på riktigt. Anledningen att så mycket blåbär är kvar är att vi inte velat ”slösa”, men det är ju jättetrist om de till slut inte är goda att äta för att vi väntat för länge! Nu har jag därför gått igenom frysen och skrivit upp vad som finns kvar för att det ska finnas en PLAN. Ojojoj, undrar hur det ska gå…

7 thoughts on “Funderingar runt sånt vi stoppar i oss.

  1. Tack för tipset om durra! Jag är inte heller så tolerant mot vete så det är alltid bra att känna till lite alternativ. Annars blir det en del quinoa och bovete för min del

    • Det blev jättegott! Koka med en buljongtärning för lite grundsmak om du ska äta i en matigare sallad. Som ersättning för ris vill man kanske ha en lite mer neutral smak med bara lite saltat vatten. Hoppas du gillar det!

  2. Jag skulle se efter om vi hade köttfärs i frysen och hittade ett paket där Mikael skrivit antingen 9/2 eller 9/7 på, och det var inte nu i februari som avsågs. Det låg olika protein där som lätt hade räckt till två veckors middagar, och det var lite tufft att se vad oorganisationen kostar oss i svinn. Och vad det kostar mig i pulsstegring att titta efter i frysen. Jag är egentligen superorganiserad men kan numera inte hålla nåt i huvudet. Så jag skrev upp på en postit vad vi hade, glömde ett par grejer, och skrev upp några saker att handla som gör att frysmaten går åt. Mikael är k bästa fall hemma kvart i sju och jag är ju som jag är och kan laga mat ungefär i en kvart, bara vissa dagar. Överviktiga men undernärda? Troligtvis. Tack för ett bra inlägg som inspirerade mig att skärpa mig lite. Så mycket kraft tar det inte att planera lite. Givetvis tänker jag först använda korvbröden med wienerkorv från Sorunda korvfabrik. Förrförra gången vi åt det svarade Mikael inte i telefon fyra gånger på trekvart och jag såg för mig hur han låg död eller medvetslös nånstans. De korvarna blev som vackra fjärilar. Men jag kan inte rekommendera tillagningsmetoden. Lagom är bäst. Så roligt att du bloggar. Hälsa teflonmannen.

    • Jag kan varmt rekommendera det. Lycka till med ditt projekt! Förstår att korvfjärilarna inte direkt smakade, men hoppas att ni hittar något bättre i frysens gömmor! Jag fick lägga ca 400 g grönsaker i bokashin, men annars var allt fint. Vi har haft så många strömavbrott under tiden de har bytt ut våra elstolpar att vår självavfrostande frys hade fått spunk och bildat stora iskakor bakom lådorna, plus att en av lådorna tydligen hade gjort grönsakerna för mjuka en gång för mycket. Nu är det ordning på torpet! Teflonmannen hälsade tillbaka. Kram!

  3. Jag kommer aldrig mer skaffa mig en frysbox! Så svårt att komma åt det som är i botten. Mycket lättare med frysskåp så jag tror att jag har ganska bra koll på vad som finns. Jag har också hamstrat bär från förra årets överflöd och det är nog dags att göra något gott av det som är kvar. Paj kanske?

    • Håller med! Kommer ihåg frysboxen från min barndom och mammas och fars olika påsar med vad-det-nu-var. Aldrig mer frysbox! Ska vi starta en klubb?! 😂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *