04 feb

Hållbarhet, här en stund på jorden och grrrrrr.

Oj. Vad hjärtat, och huvudet, är fullt av… Idag har jag en riktigt spännande pingismatch på gång i huvudet. Det handlar om hållbarhet, klasstillhörighet, samhällsansvar, individens ansvar, klimatet, ekonomin, förutsättningar, Arbetsförmedlingens anställdas förväntningar om att alla redan ska känna till systemet och så lite ”oj, vad vackert vi har det här” spritsat över det hela.

Den här känslan. Morgonsol, värme, trygghet, varmt och kallt rent vatten i kranen. Vi har det så bra. Privilegier. Och så något som skaver. Pilar från alla håll mot mig som fenomen, men fenomen landar ju också i individer. Vad borde jag göra? Det finns lika många svar på den frågan som träd i skogen. Vad kan jag göra? Se där, nu börjar jag komma någonstans.

Ja, du ser ju hur bra jag har det. Och mycket mer rörigt än jag trivs med. Inte minst har jag två oanvända burkar skokräm som ska hitta nya hem. Känner du någon med bruna skor som behöver gratis skovård? Min FootMender All in One är förresten nästan slut och trots att jag blivit lite beroende av denna superspeciella fotkräm kan jag inte säga att jag har fötter som ser ut att inte behöva ”fotbad, fotfil, fotsocka eller krämer” som denna superkräm sägs ersätta. Dyr är den också. Burk ett var jättebillig, tror de försökte lura på oss kunder en ny produkt. Burk två och tre köpte jag till specialpris (köp en, få den andra mycket billigare) och nu när den tredje nästan är slut är jag för snål att köpa en till fullt pris. Dessutom har jag inte nått det där resultatet jag hade tänkt mig. Tänk om kokosolja och bomullssockor funkar precis lika bra? Då är jag riktigt blåst. Nåja, tillbaka till viktiga saker. Hjälper jag till att sänka vår planet i ett svart hål genom att köpa hem svenskodlade tulpaner? Nej, nu förlorade jag fokus igen.

Just det, hållbarhet och vad jag kan göra. WWF har en drive där de vill få folk att göra många små och stora förändringar för att rädda världen. Du vet det där jag skrev för ett tag sedan, att skammen är vår nya lilla svarta? Ojojoj, här finns en lång lista med sådant som alla Gutmenschen kan använda för att späka sig själva och skamma sina medmänniskor.

Nu räcker det inte att vara vegetarian, eller ens vegan. Nej, ”Att välja mer vego är bra, men en del vegetarisk mat bör du undvika – t.ex det som har flugits hit.” Jo, men då så. Veganerna får det lite svårare utan quinoa, avokado, sojabönor (eller, en del svenska sojabönor finns det nog, men de flesta kommer utomsocknes ifrån), kokosmjölk, och ja, så fortsätter det.

Alltså, ursäkta att jag blir så raljerande, men det finns faktiskt ingen hejd på hur dålig man kan vara. Någonsin. Särskilt inte om man är högkänslig, medveten om all skit som kan gå fel och extremt kritisk mot alla som inte lever upp till de högt hållna krav man ställer på sig själv och sin omvärld. (Ja, jag har precis satt mig in i svårigheterna som högkänsliga har att slåss mot, därav bollen åt detta hållet.) Det tar aldrig slut! Gör en förändring, men nöj dig inte. Och kom ihåg att om det inte är ditt fel så är det sannerligen någon annans. Omvänd dig! Piska dig själv! Svält dig själv och skicka din fralla till de fattiga barnen! (Jag börjar vid det här laget få lite dåligt samvete åt att jag lägger ut hundratals kronor på vildfågelmat som jag skulle ha kunnat skicka till någon matkasse-organisation.)

Sanningen är att jag redan gör mycket av det som finns på WWF-sidan. Jag borde nöja mig med det. Kanske är det hormoner som får mig att känna mig på krigshumör. Kanske var det dotterns samtal med Arbetsförmedlingens anställda, hen som i ett mejl presenterade sig som tillgänglig, villig och ivrig att hjälpa vår yngsta dotter att få jobb i enlighet med EU:s riktlinjer och allt vad det var. Dessutom skulle denna unga hen ha bara ett fåtal arbetssökande att chefa över, så de skulle kunna få en personlig kontakt…

”Det lät som att hon läste från ett papper.” (Dotterns kommentar efter samtalet.) ”Ok, men fick du svar på dina frågor?” (Min kommentar, hon hade förberett tre frågor.) ”Alltså, jag har tagit anteckningar, men jag fattade inte riktigt vad hon menade. Hon pratade om EU, Försäkringskassan och ersättning. Men det går nog inte att jag har mitt jobb kvar då.” (Hon har precis fått timanställning på en städfirma och undrade helt enkelt om det gick att kombinera AF-projekt med ett otryggt deltidsjobb. Det kan både hon och jag fortsätta undra över, men vi har åtminstone blivit hänvisade vidare till Försäkringskassan.)

Ok, här kommer jag in. Om man skriver in sig för första gången på Arbetsförmedlingen tänker jag att Arbetsförmedlingens anställda borde förstå att den nyinskrivne med all sannolikhet inte förstår särskilt mycket av drillen runt hur det går till att ha med sagda förmedling att göra. Varken maken eller jag har behövt söka jobb genom dem och är dessutom lastgamla, så det som gällde då vi var 20 gäller antagligen inte längre. Om ungdomen som skriver in sig på Arbetsförmedlingen redan hade hittat ett jobb hade hen antagligen inte sökt sig till denna samhällsinstitution.

”Mejla och säg att du inte riktigt hängde med och att du önskar att hen sammanfattar ert samtal.” (Mitt förslag då husets ungdom fortfarande var lika frågande som innan samtalet.) Den AF-anställde återkom tämligen omgående med ett mejl som var en upprapning av floskler och fina ord, men det framkom åtminstone att vår dotter inte kunde söka detta ”projekt” förrän hon varit arbetslös i minst 90 dagar. Och hen skickade också en länk till ett GDPR-sekretessmedgivande som hon isåfall skulle behöva skriva under. Jag kunde konstatera att det inte var så konstigt om inte dottern förstod vad telefonsamtalet gick ut på, för det gjorde inte jag heller, inte ens i skriftlig form. Och då tycker jag nog att jag är relativt snabbtänkt.

Jag kan ju avsluta med att jag slutligen hade en skriftlig konversation med en ung, klipsk och idealistisk ung man som nog vill åt samma håll åt jag, men genom att gå på en väg som ser helt annorlunda ut än den jag har slagit in på. Han gillar Marx och ser människors uppdelning i klasser som förklaringen på alla orättvisor som finns i världen. Diskussionen var både spännande och artig. Jag har dock numera noll förståelse för hans politiska ståndpunkt. Jag avslutade med ”Gammal tant som drömmer om att alla bara ska ha det bra och vara glada, men lite svedd på vingspetsarna av livet. Långt ifrån bitter, men mitt ideologiska tonårshjärta har blivit krossat lite för många gånger av människor som utnyttjat systemet.”

Ja, typ så har min dag varit. Dessutom försöker jag få mina företagsutbetalningar i SEK istället för i EUR, men det verkar vara smått omöjligt. Må jag lyckas på detta sjuttonde försök. Om det går tänker jag unna mig ett fotbad. Går det inte så tänker jag trösta mig med ett fotbad, så det går nog på ett ut.

Ps: Jag förstår om du är trött på mig nu. Som sagt. Jag skyller på hormoner, systemet, eller vad som helst, men det här är ändå min blogg. Imorgon har jag säkert lugnat ner mig.

6 thoughts on “Hållbarhet, här en stund på jorden och grrrrrr.

 1. Ojojoj ja det är verkligen massornas stök för människan att smälta vissa dagar. Speciellt när hormonerna ska Hanteras oxå 🙈

  Och HUR ska vi i Sveriges kunna rädda jorden när resten inte bryr sig säger så många till mig när jag källsorterar och plockar med småsaker till den. Försöker ta till vara varje läkemedels slatt på jobbet.

  Vi får hoppas att gemensamt räcker – Tillsammans ❤️ För jorden.

  Ibland tänker jag att om Gud finns och om han fanns… när man läser i bibeln allt han gjorde, krig, han ställt till med, straffade världens befolkning och enskilda individer redan då. LÅÅÅNGT innan ens Jesus föddes … så VARFÖR Är inte alla dessa naturkatastrofer och dena pandemi inte ett sätt nu i vår tid … ett sätt att straffa oss även nu och ställa befolkningsantal till rätta osv… OM Gud finns…? Ibland tycker jag om att ”leka” med sådana tankar men ingen vill ”leka” med mig i dessa.
  jo pappa som är den man som löst barnens bibel från pärm till pärm för
  Mig flera gånger när jag var liten.
  JESUS fanns inte säger de till
  Mid ist och inte Gud heller!!!
  Kanske ändå Jesus fanns? Han var en klok man med healing förmåga som inte var vanligt då… senare brändes människor på bål för sånna förmågor… de kallas inte Jesusarvutan häxor osv…

  Angående AF… så mäekligt organisation… tur att varken jag eller barnen behövt beblanda oss med den ännu.

  Fantastiskt fin video till Lalehs låt 💕

  Förlåt nu blev det nästan
  En blogg som svar 😊

  Ha det gott

  • Här tänker jag att allas förklaring på ”straff” går ihop. Människorna sköter sig inte, det rensas ut i leden. Oavsett om man är biolog, teolog eller Greta finns det anledning att tro på vinsten i att då och då rensa ut bland människorna för att göra oss starkare. Visserligen av olika anledning och med olika metoder, men ändå. Det går ihop, det stämmer överens.

   Tankar runt tro och förklaringsmodeller är otroligt intressanta! Jag tycker synd om dig som inte har någon att bolla de idéerna med. De är ju spännande oavsett vad man tycker och tänker! Hoppas att du får en strålande helg. Här skiner solen och det är helt fantastiskt fint. Och kallt för att vara här i Blekinge (-10°). ❤️

 2. Tänk att vi tänker så lika där 😊
  Jo jag bollar allt och någongång har jag bestämt bollat det i nån av bloggarna i samband med att jag var sjuk i COVID i somras.
  Men ingen kommenterade varje här eller på fb.

  Brrrr kallt men skönt.
  Igår hade jag -19,7 när jag vaknade nu idag glömde jag titta när jag lade mig.
  Nu när jag vaknade på em står det +2 men mätaren hänger på soliga väggen 🌞 men -15 när jag åkte hen från jobbet imorse.

  Njut av den härliga vintern ❄️☃️

 3. Tyckte ditt inlägg var osedvanligt charmigt och jag läste intresserat som om det vore en thriller. Mer hormoner och sånt! Du är såklart intressant när du är lugn också. Men jag har ju både fallenhet och dragning åt det hetsiga hållet. Så be inte om ursäkt du.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *