18 jan

Idag firar vi!

Wow! Idag blev det körkort för den här härliga tjejen! I sanning något att fira. Hon har jobbat hårt för att fixa det. Alla familjer löser körkortsfrågan på olika sätt. Vi är priviligierade och har sett det som en vuxenbonus vi gärna velat skicka med våra barn. Andra har inte samma ekonomiska möjlighet och låter barnen bekosta kortet själva. Åter andra går kanske halva vägen var. Några vänner till oss lovade att stå för körkortet om barnen inte drack alkohol förrän förrän tidigast vid en viss tidpunkt, andra har haft körkortsfonder som bara lösts ut om barnen skött sig.

Våra två äldsta tog både körkort i USA och Sverige och det var verkligen stor skillnad på vad som krävdes för att få den eftertraktade ”lappen”, både teoretiskt, praktiskt och erfarenhetsmässigt. Jag tänker att det kanske är lite väl slappt i USA och lite väl hårt i Sverige, men det känns tryggare att skicka ut barnen i trafiken här i Sverige. I Orem såg vi olika typer av bilproblem nästan varje dag. Mest var det ”fender benders” och soppatorsk (också fattiga studenter kör där omkring med bilar), men ändå. Det bästa med Orem var att dottern för en liten slant tog körkort under skoltid. De fixade både teori och viss praktik där, men vi fick övningsköra med henne hemma för att hon skulle få till mörkerkörning och tillräckligt många timmars praktisk övning.

Att jag fick detta kort som jag aldrig sett på mig, mina föräldrar och mina syskon är också värt att fira. I min strävan efter mer ”kontakt” satte jag mig och letade efter min gamla brevvän i Finland. Vi skrev till varandra i många år, men det rann ut i sanden under gymnasiet. Pling! Hon har fortfarande kvar sitt flicknamn och har en öppen Instagramprofil. Dessutom är hon väldigt lik sig själv trots att jag bara sett henne IRL en gång, 1983, då hon och hennes föräldrar kom förbi på besök. Sååå roligt, särskilt med tanke på hur lika våra liv ser ut nu. Vi matchade bra på brevvänssidan på åttiotalet och det har tydligen hållit i sig. Jätteroligt!

Det här fotot är helt intetsägande, men det visar också något att fira om man tittar riktigt, riktigt noga. Det är sådan fart på fåglarna vid vår ”fågelmatarstation”! Svägerskans fågelmatare har varit välbesökta under dagen, men också talgbollar och markmatning har varit väldigt populära. Koltrastar, talgoxar, blåmesar, gråsparvar, rödhakar och grönfinkar såg jag då jag stod vid fönstret med kikaren en stund. Det var smart av oss att mata lite större fåglar längre bort! De håller sig faktiskt oftast undan småfåglarnas mat (om man inte räknar fasaner, större hackspettar och en och annan skata som inte förstår att de egentligen är för stora). Kul! Nu ska jag äta glass med resten av den hemmavarande familjen. Passar bra denna dag då jag också firar att min syster mår bra och att jag har en finfin systerson i Skottland som kom till världen för tio år sedan och är en fantastisk (inte längre så) liten människa. HurrAAAAAA!

4 thoughts on “Idag firar vi!

 1. Grattis till körkortet!! Jag tog mitt i Portugal för några år sen. Jag är halvportugis och det var mycket billigare att köpa ett paketpris med teori- & praktiklektioner där, så det var roligt att kunna kombinera semester med lite plugg. Jag upplevde också att de var lite mer ”laid back” därnere än i Sverige, vilket var skönt. Mina föräldrar betalade, både som en 30års present, men också för att vi syskon tidigare fått en deal om betalt körkort om vi avstod från rökning. Inga problem 😋

  • Men vad fint att du kunde kombinera nytta med nöje! Jag har länge velat åka till Portugal, men det finns så många fina ställen att drömma sig bort till… Vem vet när man kan röra sig utanför Sverige igen? Jag gissar att resandet inte kommer att se riktigt likadant ut framöver. Bra jobbat med körkortet! Det är en trygghet att ha ett tycker jag, även om man kanske inte ens har bil.

 2. Grattis till körkortet.

  Vi har oxå betalat våra barns körkort utan krav på det eller det.
  Dwt ger dem så
  Mycket mera möjligheter men även möjligheter till lathet… (min son har ca 800 m till jobbet och tar bilen…)

  Jag tog körkort i USA -90 hade ju haft körkort i Sveriges sen -86
  Uppkörning i Max 15 minuter backa göra U tummen på tre… köra in på parkeringsruta.
  Så ett teoretiskt prov som jag inte minns. Skrämmande! 🙄 det är svårare att ta mopedföraren här hemma.

  De där fågelmatarna såg bra ut men jag känner att matar jag fåglar så matar jag missar… men vill så
  Gärna.
  Grannen som har två katter + mina springandes matar fåglar så de blir väl kattmat oavsett min avhållsamhet eller inte 🙈🤭

  • Tja, 800 m känns ju lite väl nära för bilen. Lite amerikanskt, så att säga. (Där finns ju knappt trottoarer, så folk kör verkligen överallt utom på vissa ställen.) Tror att de uppskattar den frihet som körkortet ger. Jag kan bli nervös när jag tänker på att våra stora inte kör så ofta och att när de kör är det i Stockholm, men det är bara att svälja och konstatera att de måste få klara sig själva nu, haha. Fnissade när jag läste om ditt amerikanska körkort. Jag skaffade bara körkort vår tredje omgång i USA. Kontrollanten hade kört upp med folk från hela världen och sa att han aldrig varit med om att en skandinav inte klarat sitt körkort. Då ska jag säga att jag knappt klarade fickparkera, men han hånlog bara lite åt min tafflighet. Körkortet fick jag i handen. Resten av körandet gick ju utan problem som tur väl var.

   Förstår dilemmat med fåglar och katter. Vi har ett gäng grannkatter, men jag har faktiskt inte sett dem stryka omkring hären. De har mest cat fights om nätterna utanför.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.