Gör saft av citronerna.
”When life gives you lemons, make lemonade.” Detta uttryck har jag hört hur många gånger som helst och jag har säkert använt det lika friskt från mitt håll. Jag tycker att det ordspråket är så talande. Det är ofta livet presenterar en ymnighet av sådant som kanske inte känns särskilt välkommet och det är inte alltid helt lätt att hantera. När något jobbigt har hänt kan vissa bli peppade av ”ryck upp dig”, men andra blir snarare mer nerstämda av ett sådant uttryck.
I min senaste Coursera-kurs, De-Mystifying Mindfulness, går vi igenom hur det kommer sig att vården idag använder sig av både MBSR, mindfulness-baserad stress-reducering och MBKT, mindfulness-baserad kognitiv terapi. Det är intressant att se olika vägar leda fram till målet. Något de alla verkar ha gemensamt är att åtminstone lära sig acceptera livets skeenden och kanske med stor övning till och med klara av att hantera stora utmaningar utan att bli lamslagen av dem.
I år satte jag inte så många squash- och pumpaplantor, men de jag satte har jag vårdat med stor ömhet. Efter förra årets katastrof tänkte jag igenom allt. Jag har behandlat sorgmyggor med nematoder, gödslat efter alla konstens regler, vattnat, gullat. Trots det har jag bara tre plantor kvar. De har alla växt sig stora och fina på friland, men de har sinsemellan bara producerat en enda pumpa. Denna blev såklart uppäten av något djur i tidig ålder, något som jag tog rätt stoiskt. Nu var det dags att växla upp och klara nästa nivå. Mina plantor producerar nämligen bara hanblommor och då blir inte många barn gjorda kan jag säga. Idag plockade jag sålunda in ett gäng (det har jag gjort förut, men de hann jag aldrig göra något med) och lagade till dem till något av det godaste jag ätit på sistone. Har du samma problem som jag och vill hantera det utan att behöva deppa allt för mycket rekommenderar jag följande recept. Så gott!
Ricottafyllda squashblommor
6 stora eller 12 små squashblommor
100 g ricottaost
3 msk riven parmesan
några finhackade myntablad
färsk timjan, persilja eller annat önskat kryddgrönt
Skölj försiktigt blommorna och låt torka på handduk. Rör ihop oströran och fyll varje blomma med passande mängd. Snurra ihop blomtopparna så blommorna blir till små knyten. Var varsam, blommorna går lätt sönder.
Hetta upp olja, 5 cm högt, i en kastrull. Rör samtidigt ihop följande frityrsmet:
100 g mjöl (vete eller glutenfritt substitut)
40 g majsmjöl
0,5 tsk bakpulver
lite salt
2-2,5 dl kallt vatten
Passa frityroljan. När en brödbit puttrar lite fint brun är det dags att doppa de fyllda blommorna i smeten och lägga i två blommor åt gången i kastrullen. Fritera gyllenbruna, lägg upp på hushållspapper, låt rinna av och njut!
Jag vet att jag har fattat mindfulness fel, men jag vill absolut inte vara medveten i nuet. Vad mycket hemskheter man skulle upptäcka från sin egen kropp. Så än så länge är jag eskapist. Men jag har nästan lärt mig att gå långsamt som en Lucia så jag tar en sak i taget.
Jag tänker att mindfulness verkligen är skönt att praktisera. Det finns övningar som jobbar med allt som känns jobbigt i kroppen och andra som är så sköna att släppa allt med. Det är spännande att läsa om stoiker, daoism, zen och annat som dagens mindfulness hittat inspiration hos. Zen får mig att tänka på människor som grönsaker, zombies, och jag kan inte ha som mål att bli sådan. Det är just acceptansen som jag ser som läkande. ”Ok, nu är det såhär. Vad gör vi med det?”
Bra att du lärt dig gå som Lucia. En sak i taget är precis rätt väg att gå!
Åh vad det lät gott ?
Men lite för omständigt för att jag ska tillaga.
Behöver vara lite effektiva och smidiga rätter eller enkla komplicerade ?
Omelett! Lite lök, paprika, ost – delikatessmat!