06 jul

Luktärtsfestival.

Alltså, mitt första år med lite större fokus på luktärter har väckt en del frågor hos mig. Jag har lytt många av Cecilia Wingårds råd. Cecilia får anses vara åtminstone en av Sveriges största luktärtsexperter, och jag ser fram emot att ta en runda ner till Skåne för att njuta av hennes luktärtsfestival lite senare i juli. I de stora krukorna nära verandan står luktärterna höga och frodiga, men knopparna är inte nära blomning än. Oj, vad jag har gullat med dessa skönheter! Jag har erbjudit det bästa redan från början, gödslat och vattnat, bundit upp och flyttat krukor som stått snett. Hur konstigt känns det då inte när de första blommorna slår ut på min slumpplantering på friland?

Jag har ett litet land liknande en jordhög som jag preppade med bokashijord och satte pumpor och överblivna luktärter i tidigare i vår. Detta lilla land har förvisso vattnats en del, men inte tillnärmelsevis så mycket som krukorna. Jag får anta att det verkligen är så att bokashin utför under. (Sanningen är att purjon som jag planterade om i mjölkkartonger och bokashijord är fantastiskt fin jämfört med samma läge förra året.) Det bästa med luktärter är att ju mer man plockar, desto större blir skörden. ”Jag tror, jag tror, Att när vi går genom tiden, Att allt det bästa, Inte hänt än” Tänk att Håkans ord kan appliceras också på luktärter. Det trodde jag nog inte!

Gurkörten i den lilla buketten har frösått sig trots att jag av misstag rensade bort flera av de små gurkörtsbebisarna i våras. Det är inte lätt att pricka ogräsen. Kanske kan jag bli bättre på att samla fröer efter säsongens slut så det bara är att röja allt och börja om från ny kula i ettårsrabatterna?

6 thoughts on “Luktärtsfestival.

 1. Vad märkligt att de som fått så mycket kärlek håller så på sig.

  Men vad fina ändå de som taget sig upp lite mer som maskrosbarn ?

  Jag har idag plockat min första ordentliga bukett både från pallkragarna och från kruka och gett till min kompis.
  Igår använde jag ju och pyntade drömrulltårta med så
  Blev några få.
  Men det tar lit emot att plocka ändå även att jag vet att det stimulerar till rejälare tillväxt och blomning.

  Härligt med alla dina odlingar ?

  • Jag känner igen känslan av att inte vilja plocka bort något, men har lärt mig att det är väl värt det! Vad fint att dekorera med blommor! Jag fick bild på mina syskonbarns vackra isbitar. Det blir ju jättefint att frysa både ätbara blommor och vackra bär. Idag gjorde jag jordgubbskräm, men jag gjorde den lite klumpig. Hade inte rätta knycken, som min mamma hade sagt, haha.

   • Det ska jag prova nån dag med isbitar ?

    Åh vad gott med jordgubbsland jag får nog nöja mig med grannens rabarber…
    Har iofs lite frusna gubbar som
    Kunde få piffa den lite iaf.

    Burr kallt idag fast solen skiner.
    Får nog chocka mig med en promenad ??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *