15 aug

Livet på landet.

Ibland är det lite extra trist att mina föräldrar inte längre finns i livet. De hade glatt sig så åt att se framstegen här på ”gården” och att vi faktiskt blev kvar här. Det var inte alls självklart.

Vår yngsta dotter är en spännande blandning av Forsman – Håkansson – Blidmo – Bernpaintner. Både hennes gamlamormor Britta och morfar Ivar var riktiga naturmänniskor. De visste att uppskatta naturens gåvor och lade många timmar under sina liv på att skörda skogens och trädgårdens skatter. Detta intresse har vår S ärvt. Jag upplever att de flesta barn och ungdomar tycker om att plocka lite hallon eller blåbär, men är det tal om litervis är de flesta ganska lata. Pratar vi sedan om Gud-måste-skämta- aprillo-bäret björnbär så är det inte många som lägger två fingrar i kors för att skörda. S har varit ute och plockat sammanlagt närmare 10 liter björnbär de senaste dagarna och det ser ut som att hon befunnit sig i en tortyrkammare om man tar sig en titt på hennes sönderrivna ben och armar. Tröjan är full med sönderrivna hål, så den får nog pensioneras efter dessa bärplockaräventyr!

Har du några tips på vad man kan göra med björnbär? Det känns lite lyxigt att slösa dem på smoothie, men uppvärmda björnbär till glass är en delikatess. Drottningpaj och drottningsylt är inte dumt, såklart. Vi äter dock rätt lite sylt och jag har redan gjort en del av jordgubbarna vi plockade.

Ps: Det verkar som att min vän Åsa hade rätt! Det var nog pistillröta som tomaterna drabbades av! Vi har således nu kunnat börja skörda årets smaskigaste trädgårdsskatt och det kommer att räcka till mer än en tomatsallad även om vi inte kommer att kunna spara några tomater inför vintern. Hur går det med dina trädgårdsäventyr?

6 thoughts on “Livet på landet.

 1. Wow,hon var ju jätteduktig! Annars har det varit ett synnerligen dåligt bärår,åtminstone här i Skåne.Inte en enda liter körsbär till exempel.Havtornen bär nästan ingenting så ja,mer än en liter bär är en prestation i år.

  • Inga blåbär här heller! Björnbär finns däremot i mängder. Plommon och körsbär blev det inget av och våra hallonplantor har bjudit på en handfull bär. Det är bara att komma igen till nästa år!

 2. Wow! Vi hann också plocka lite innan vi åkte hem! Vi testade (och älskade) att göra smulpaj i stekpannan på havregryn, smör och socker (smält smöret och sockret, stek sen ihop med havregrynen några minuter innan björnbären går ner. Serveras med fördel med vaniljglass)

  Eller rårörda till dina våfflor! Mums!!

  • Åh, det låter gott alltihop! Jag har lovat Sara att koka lite sylt och vi har fryst in en hel del. Smulpaj i stekpanna var ju en revolutionerande idé! Tack.

 3. Vad bra att ni ändå får lite tomater! Jag har kokt sylt på de bär jag hittat. 3 små burkar gömmer jag i skafferiet till vintern (fast vi har provsmakat lite också!) Våfflor eller pannkakor med björnbärssylt är nästan lika lyxigt som hjortronsylt. Mums!

  • Ja, björnbärssylt är lyxigt. Igår berättade mammas väninna att något av det godaste hon vet är rårakor med björnbärssylt! Det åt de alltid då hon var liten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *