23 maj

Trädgårdsrunda.

Nu börjar trädgårdslandet vakna till liv på riktigt. Vi har haft en kall vår, men den senaste tiden har lyckligtvis bjudit på både värme och regn. Jag har inte satt ut tomaterna än, men de har börjat få känna på verkligheten några timmar om dagen. Jag saknar verkligen verandan i år! Det blev en så perfekt introduktion för både tomater och pelargoner att stå där med tvärdrag, men ändå i skydd.

Det är inte optimalt att odla på friland i bäddar grävda i gräsmatta. Gräset sprider sig naturligtvis, men vi har valt att göra så här i år också. Nästa år blir det lite upphöjda, avdelade bäddar, fler och mindre. Här blir det jordgubbar, persilja, vårlök, dill och palsternacka om allt funkar.
Sättlök (gul, röd och schalotten), rädisor, rucola, sallat och spenat. Här ska jag lägga hönshusspån mellan raderna så ogräset inte tar över.
Har du textat pak choi? Det är en asiatisk kålsort som är jättegod. Jag förodlade dessa plantor och de verkar ha tagit sig riktigt bra! Vitlöken i bakgrunden fortsätter växa. I resten av landet ska det bli sockerärter och märgärter. Tyvärr hade fåglarna kalas precis då jag satt ärterna, så märgärter blir det nog inte så många…
Ah! Jordgubbsplantorna har massor av blommor. Fiberduk på nu. Vi har rådjursstaket, men både grannarnas katter och vildfåglarna roar sig fortfarande i landet.
Tänk ändå vad naturen är fantastisk! Den här syrenen har bestämt sig för att ta ton och gör det med den äran. Den här boden är mitt drömprojekt! Bakstuga/gästrum och vedbod i ett. En dag?

Idag har jag några timmar på mig här hemma. Det ska sås annueller i tulpanrabatten och luktärterna som har ”legat i blöt” ska också ut. Även med lågt satta förväntningar är det väldigt mycket att göra i en trädgård! Jag förstår min extrasysters mamma som medvetet valde att bo i lägenhet för att ha råd och tid med att läsa mängder av böcker. Det är bara det att jag vill ha både och!

2 thoughts on “Trädgårdsrunda.

  1. Åh, vad fint ni gör! Även om jag själv inte har odlarambitioner så uppskattar jag det andra gör i sina trädgårdar. Jag är nöjd med lite rabarber (som jag inte har än!) och kanske lite örter och blommor. Resten får vara gräsmatta. Jag vill ha en trädgård att kunna slappna av i och det kan jag inte om det är för mycket att sköta. Och så är jag bättre på stora projekt, som att såga ner träd och buskar, eller gräva ett stort hål (vad jag nu skulle ha det till). Önskar jag hade mer intresse för odling, men nu är det som det är. Jag har några tomatplantor i kruka. Det får räcka.

    • Ja, jag har bara snott rabarber från mina syskon än så länge, men när själva trädgården kommer i ordning någon gång hoppas jag på ett stånd där. Örterna har jag i krukor vid verandatrappan så det ska vara lätt att gå från köket och plocka. Ja, när verandan blir färdig igen, så klart.

      Du är många gånger mer händig än vad jag är och tycker det är coolt att du fixar färdigt de där stora projekten! Förresten räknas tomatplantor. De kräver lika mycket som bebisar! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *