06 jul

Gammal vänskap rostar aldrig.

Igår hade jag besök av några fina vänner från grundskoleåren. Vi började träffas en gång varje sommar då vi var mer utspridda för att kunna hålla kontakten. Nu är vi lite mer samlade igen, men det betyder ju inte att vi inte kan genomföra våra sommarträffar! De hade med sig både den ena och den andra trevligheten, bland annat denna vackra doftros. Den måste jag se till att få ner på något ställe där den kan få blomma ut! Jag har sett många lyckas plantera ut dessa krukrosor som egentligen mer är tänkta att funka som en hållbar ”bukett”. Mycket gödsel och skyddat läge kanske? Jag får googla lite.

Mina vänner kommer alla från familjer som har bedrivit jordbruk i något skede av livet och alla odlar lite till husbehov idag. Årets extrema torka har påverkat oss alla och min kusin (alltså, vi gick även tio år i samma klass) undrade hur jag orkade sätta nya fröer med den här hopplösa situationen. Tja, jag vet inte. Visst är det tråkigt att allt torkar bort, äts upp, drabbas av sjukdom eller bara inte växer som det ska, men jag VILL INTE GE UPP! Nu verkar det inte finnas mycket vatten kvar i brunnen som vi vattnar från, så jag får bära vattenkannan ner till landet för att åtminstone hålla de nysatta fröerna någorlunda fuktiga. Potatisbladmöglet har slagit ut tomaterna och potatisblasten, men potatisarna är ju fortfarande goda att äta. Nästa år blir det bara potatis. Besvikelsen över att förlora något man investerat så mycket tid och energi i känns just nu för stor… Dahliorna som slår ut ser medtagna ut och kronbladen får snabbt ätskador. Alla kreatur vill naturligtvis överleva och situationen är verkligen extrem, så det är ingen idé att bli upprörd. Skulle du fortsätta vattna och vårda eller skulle du ge upp?

6 thoughts on “Gammal vänskap rostar aldrig.

 1. Nej va tråkigt med potatisbladmöglet! Jag förrotade mina potatisar i år enligt tips från Sara bäckmo ich planterade ut små plantor med rotsystem istället för bara potatisar. Hon gör så för att få försprång mot möglet. Jag testade bara för att jag tyckte det verkade vara ett smart sätt för att få skörd tidigt. Visste inte då att tomaterna kan smittas!! När jag läste det blev jag väldigt nervös över att jag planterat potatisen så nära min tomatodling, och tog upp potatisen snabbt. Som tur var hade vi satt en tidig sort, så ingen skada skedd. Åh stackars dig, sånt bakslag! Jag skulle nog hellre välja bort potatisen jag, än att vara utan tomatskörd! Kan du kanske försöka odla dom längre ifrån varandra?

  • Vi fick potatisbladmögel förra året också, men då visste jag inte vad det var förrän det var alldeles för sent att göra något. Tyvärr har vi så många som har hobbyjordbruk runt oss att det känns tryggare att satsa på potatisen än tomaterna. Visst älskar vi tomater, men jag vet inte om jag orkar samma odlarbesvikelse igen!

 2. En till sak om odling! Täckodling! Har du testat det? GULD en sån här torr sommar. Jag har äntligen testat och det är helt fantastiskt vilken skillnad. Täckta land som jag vattnat på morgonen är fortfarande fuktiga på eftermiddagen men de som är nakna har på samma tid blivit hårda spruckna och Afrika-likna. Jag är såld!

  • Det har regnat 7 mm sedan halva april här, så det finns inget att täcka med! ? Jag har täckt lite grann, men inte så det ger sådan effekt som det ska. Gräsmattan är hö=allt det fina täckmaterial vi fick förra året vid gräsklippning har vi i år gått miste om. Galet…

   • Oj oj oj! Sanslöst!! Jag tänker hela tiden att NU borde väl det komma lite regn i 10 dagars prognosen men icke.. helt otroligt! Jag drömmer ju om att ha plats att odla allt grönt vi äter men i sådana här lägen är det onekligen rätt skönt att bara vara hobbyodlare och veta att jag kommer kunna gå till affären i vinter och att mina barns liv inte hänger på vad jag lyckas skörda . Phu!

    • Ja, jag är ytterst tacksam över att kunna gå till affären! Ska se om jag inte kan stötta våra lokala odlare lite mer då vi har ”Bondens marknad” och liknande. Det är inte lätt det här bondelivet. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *