09 maj

Hur lever du ditt liv?

Vilken helg! Vad är det första du tänker när du läser det? Tänker du ”åh, hon måste ha haft det riktigt bra” eller tänker du ” usch, vad är det nu som har hänt”?

9_1

Vår jord snurrar runt solen i en hastighet av 107 200 km/h. Dessutom snurrar samtidigt jorden runt sin egen axel  i 1 670 km/h vid ekvatorn (hastigheten blir lägre ju närmare någon av polerna du befinner dig). Jag har aldrig hört någon klaga på dessa rörelser. Att själva livet snurrar på, vare sig det segar eller går undan, kan däremot vara mycket svårt att hantera. En dag kan kännas som en evighet när man är hemma ensam med sjuka och ledsna barn och ens partner är på jobbet. En dag kan kännas som en hel helg om man har turen att få till en riktigt lyckad långhelg. En dag kan kännas som ett ögonblink när man ser tillbaka på sitt liv och inser att ens barn snart är vuxna och man själv inte bara är vuxen, utan ”mogen”. En dag kan kännas som något helt ogreppbart då man får ett besked som träffar rakt i solar plexus.

9_2

Under helgen som gick fick jag påminna mig själv om vikten av att släppa taget om saker som jag inte kan påverka. Jag fick bekräftelse på att allt ordnar sig. Jag fick känna det där otrevliga suget som verkligen vill dra ner en ända ner i helvetet, vare sig man tror att det finns ett sådant eller det bara är en plats för svarta känslor. Jag fick känna tro, hopp och kärlek, det som lyfter åt ett helt annat håll än det där otäcka suget. Jag fick känna tillfredsställelsen som uppstår då man har genomfört ett gott dagsverke. Jag fick uppleva tacksamhet. Vilken helg, helt enkelt!

9_4

En favoritartikel från förra året hittar du här. Artikeln tar upp nio varningstecken på att det kan vara dags att medvetet förändra sina tankar runt hur man förhåller sig till livet:

 1. Du ser bara det negativa Om du hade bestämt dig för att känna glädje i nuet skulle du lära dig att fokusera på det positiva. Det kräver att du varken bryr dig om dina egna eller andras negativa tankar. Att blunda för negativa tankar handlar inte om att begrava huvudet i sanden; det är en medveten handling för att inte låta negativitet förblinda dig eller dominera din upplevelse av det som händer just nu.
 2. Du kämpar emot verkligheten Se upp med hur du låter då du talar. Se om du kan komma på dig själv med att medvetet eller omedvetet klaga över din livssituation, vad andra människor har sagt eller gjort, din historia, dina omgivningar eller till och med vädret. Att klaga betyder alltid att du inte accepterar verkligheten. Det för med sig stor negativitet och mycket stress. När du klagar gör du dig själv till ett offer. När du medvetet tar kommandot är det du som är chefen. Om något verkligen stör dig så kan du ändra situationen genom att förändra något eller jobba på att medvetet släppa det. Lämna situationen eller acceptera den. Allt annat är dåraktighet.
 3. Du har en tendens att skylla på andra Att släppa taget ger oss känslomässig frihet, och känslomässig frihet är det enda villkoret för lycka. Om du i ditt hjärta fortfarande är kvar i vad det nu än är, ilska, ånger, svartsjuka etc, kan du inte vara fri. Dessutom ändrar det inte någon annan, bara dig själv.
 4. Du oroar dig passionerat över allt När du oroar dig händer ingenting annat än att du blir bestulen på din livsglädje och du håller dig sysselsatt med att göra ingenting. Det är som att du slösar din fantasi på att skapa saker som du inte vill ha. Du måste sluta skapa situationer i huvudet där alla scenarier eventuellt är dåliga.
 5. Dina förväntningar orsakar stress Ingenting blir exakt som du hade tänkt dig eller som du vill. Hoppas på det bästa, men dra ner dina förväntningar. Uppskatta verkligheten, slåss inte mot den. Låt inte det du hoppades på förblinda dig för allt fint som finns runt omkring dig. Även om ingenting blir som du hade tänkt dig kan du alltid känna eller lära dig något nytt.
 6. I hemlighet vill du leva ett smärtfritt liv Smärta är något irriterande vi människor måste utstå, men den är också viktig. Smärta gör dig starkare till kropp och själ. Du kan inte bli stark, modig eller framgångsrik i den här världen om alla upplevelser i din egen lilla trygghetsbubbla bara är goda och vackra. Du behöver erfarenheter från verkligheten, särskilt sådana du har upplevt själv.
 7. Du nöjer dig aldrig med det du har Stress och frustration blir större när vi har mer än vi behöver och vill ha ännu mer än när vi nästan inte har någonting och önskar lite mer. I slutändan bygger lycka på tacksamhet.
 8. Det var ett tag sedan du lärde dig något nytt Det bästa botemedlet mot ledsamhet eller att känna att man har fastnat är att lära sig något nytt.
 9. Du kommer på dig själv med att leva i det förgångna Låt inte det förflutna stjäla nuet. Ditt förflutna har inte definierat, avskräckt eller besegrat dig. Det har bara stärkt vem du är idag.

Texten är fritt översatt och jag har bara tagit med det jag tyckte var viktigast. Originaltexten publicerades av Marc Chernoff i juli förra året och eftersom jag fortfarande tänker på den då och då kanske du också hittar något guldkorn som kan vara värt att ta hand om.

Livet är stort, ogreppbart och svårt att förstå sig på. Det är också coolt, spännande och alldeles, alldeles fantastiskt. Peace.

6 thoughts on “Hur lever du ditt liv?

 1. Hej

  Det ser godt nok ud til at I har travlt og at der er meget at gøre.
  Må man spørge hvor I flytter til?
  🙂
  Uanset hvor I flytter hen så håber jeg at I får det lige så godt som altid.
  Jeg kan fornemme at I har haft nogle skønne år i Utah.

  Kærlig hilsen fra Sanne

  • Jag skickade ett mejl till dig. Visst har vi haft det underbart medan vi har bott här! Det är något vi inte ångrar alls och allt har sin tid. Stor kram!

  • Man kan inte få underkänt i livet… Jag gillade det du skrev idag/i går. Det är ju så livet är! Vi kan knappast vara på topp hela tiden och ibland är det knappt så man orkar skrapa ihop resterna av det som ska kallas en själv när det är dags att stiga upp på morgonen. Här kommer en kram till dig! ”I morgon är en annan dag”, som Chrille Björkman brukar sjunga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *