25 mar

Fyndigt värre och konstnärliga erövringar.

Äldsta dotterns favoritjeans gick sönder häromdagen och hon hade uttryckt en önskan om att skaffa ett par nya. Hon har andra byxor, kjolar och klänningar så det räcker och blir över, men jag håller med om att ett plagg som man har på sig flera gånger i veckan är värt att ersätta på något vis. Jag tycker också att det är okej att ha för många kläder i sin garderob om man som E nästan enbart köper kläder på second hand eller fyndar då de vanliga kedjorna bjuder upp till REA.

Hur som helst visade det sig att Old Navy just nu har ett vårerbjudande, så jag och döttrarna bestämde oss för att åka dit en runda efter skolan. Det var ett bra beslut. Expeditionen bjöd på full pott i form av ett par jeans, ett par jeggings (eller vad stretchjeans nu kallas), tre vår- och sommarklänningar och en tröja för $100 blankt, dvs 830 sek. Den där tröjan var till mig och kostade $0,79, alltså 6,50 kr, så jag tyckte jag kunde kosta på mig den. Hahaha!

Senare på kvällen åkte vi iväg för att se på Alpine School District’s Art Show där äldsta dottern är representerad. Jag är stolt som en höna trots att hon inte vann något pris!

24_9

E nedanför sitt verk ”Entangled” föreställande hennes kompis, ett foto behandlat i Photoshop.

24_3

Den stolte tuppen och hans fina kycklingar.

24_4

Jag blev imponerad av den genomgående höga kvaliteten på teckningar, målningar, foton, skulpturer, textila verk, keramik och ”mixed media” som dessa high school-elever hade skapat. Här är några av mina favoriter:

24_5

24_6

24_8

Jag märkte att jag antagligen inte hade funkat som domare, för nästan inga av mina favoriter hade fått några priser, undantaget den fantastiska valen som verkligen inte gör sig på ett suddigt foto. Jätteläcker och väl värd sitt förstapris i ”mixed media”-kategorin.

Efter utställningen ville jag och döttrarna springa in lite snabbt på GAP, lite shoppinghöga av fynden tidigare på dagen och lockade av ”40% på nästan allt i butiken”-skyltarna. Maken placerade sig raklång på en soffa, totalt ointresserad av shopping som han är.

24_2

På GAP hittade vi flera snygga plagg på reastället. Man fick 40% på de redan låga priserna och den här gången betalade vi 20% av ursprungspriset på de fem plagg vi fick ihop. $34,95 för kläder värda $175 kändes riktigt, riktigt bra.

24_1

När jag satt här och kollade igenom kvitton och prislappar tänkte jag att jag inte direkt behövde de två tröjor som var till mig även om de kostade så lite. Döttrarna hade inte heller frusit ihjäl om de inte hade fått sina nya plagg, men visst känns det trevligt att fräscha upp garderoben med lite nyheter ibland? Jag önskar att det hade kunnat finnas en indikator på hur stor chans ett plagg har att bli favorit. Jag köper aldrig ett plagg som inte känns bra då jag provar det, men trots det använder jag samma plagg om och om och om igen. Är du duktig på att cirkulera din garderob? Hur investerar du i kläder? Samlar du länge innan du köper en dyr klassiker, eller har du mest reaställsfynd?

4 thoughts on “Fyndigt värre och konstnärliga erövringar.

 1. För det första, vilka fina konstverk ungdomar har gjort! Jag brukar alltid gilla ”main stream” i konst (dvs de som fått priser), hade nästan varit roligare tvärtom. Vet dock inte hur det hade varit just i denna utställning.
  Ja, jag har stenkoll på garderoben, mycket viktigt att rensa. Det är avgörande att använda sina plagg, annars är de värdelösa. Därför köper jag sällan någonting som är bara ”bra pris” på, om jag inte är övertygad att det ger någonting extra till min garderob. Jag köper nästan uteslutande kläder av bra kvalitet, Kappahl aldrig, HM i vissa fall.

  • Jag tror att det var just domarna i denna utställning som inte bedömde samma sak som jag. Ett konstverk som tilltalar mig är inte nödvändigtvis föreställande, men det måste alltid tala till mig. Jag gillar inte konst bara för att den är ”konstig” och tycker att vissa konstnärer samlar billiga poäng på att bara vara slafsigt ”oförstådda”. En av oljemålningarna som faktiskt hade fått ett hedersomnämnande tog jag inte kort på, men jag kom tillbaka till den flera gånger och slogs av hur den unga konstnären hade hittat ett ljus och ett djup i sitt självporträtt som var mycket berörande. Vinnaren i klassen var, hm, mest konstig. 🙂

   Jag har förstått att du har koll på kläder! Jag har i perioder varit mycket duktig på att komplettera garderoben med ”viktiga” plagg istället för med bara många. Sedan vi började gå på DI har jag dock hittat så många fyndiga och högkvalitativa kläder för en riktigt billig peng att jag kostat på mig eventuella misstag då och då. Betalar man 25-50 kr för en kashmirtröja kan det vara okej att köpa den trots att färgen inte känns 100% just i provrummet med dåligt ljus. Min bästa vän dog för några år sedan. Hon var gammal modell och fortfarande modellsnygg. Var jätteintresserad av mode och kvalitet och var expert på att fynda hög kvalitet på sina specialställen. Hon hade dock en annan hovleverantör som ständigt förvånade mig, nämligen Kappahl. Jag tror jag hittat högst en handfull kläder där genom åren medan hon kunde få jättemånga komplimanger för allt från blusar till slacks. Konstigt det där.

 2. Kläder kostar nästan ingenting att tillverka i Bangladesh.Femton kronor för ett par jeans i inköpspris för kedjan Dressman för att sedan kosta det mångdubbla.
  Glad Påsk!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *