25 feb

Om att välja pest eller kolera.

När omvärlden bleknar pga viktigare saker, som ens föräldrars ohälsa, eller ens barns välmående, eller stora praktiska ställningstaganden, eller en deadline, eller en nära väns skilsmässa, eller bara livet, då orkar åtminstone inte jag engagera mig särskilt helhjärtat i politiska åtaganden. Trots det fortsätter saker hända. Små barn i Brasilien föds med microcephaly efter att deras mödrar drabbats av zika, kriget i Syrien fortsätter, IS och al-Shabab fortsätter döda på sina håll, fler gränser stängs i Europa, Apple pressas av FBI att skapa ett hackerprogram till sina egna telefoner, Pernilla Andersson presenteras som fiskare på Grammisgalan och blir fly förbenad och Hollywoodeliten gör sig redo för Oscarsgala…

Lyckligtvis slipper jag rösta här i USA i år. Valrapportering sker dagligen och jag hör till min förfäran att the Donald vinner för Republicans i Caucus efter Caucus, de politiska möten och förval som ska hjälpa till att få fram de slutgiltiga presidentkandidaterna. Utah är traditionellt urrepublikansk mark, men här verkar väldigt många vara Bernie Sanders-anhängare som det ser ut nu. Socialismen gör sitt återtåg, liksom. Hej och hå. Får man en ny demokratisk president? Hillary är ju en Clinton och det verkar som att hon både får och missar röster på grund av det, precis som att Jeb Bush har haft svårt att få folk att se honom istället för hans politiskt (ö)kända släktingar. Innan the Iowa Caucus drog igång, och med den hela presidentvalet egentligen, tror jag att de flesta tog för givet att Hillary Clinton skulle stå som ny president efter den 8 november. Idag är det kanske inte riktigt så. Milda makaroner. Hur ska det bli?

4 thoughts on “Om att välja pest eller kolera.

 1. The Donald verkar vara populär hos alla befolknings grupper,utom kanske judarna.Jag gillar honom och hans sätt att tala.Hoppas att republikanerna åter tar makten denna gång.

  • Ja, jag kan inte förstå hur han blivit så populär! Han är en extrem, arg, ihärdig och smågalen mobbare. Jag har hört att många röstar på honom för att han lovar att sätta saker och ting i ordning igen, men min fråga är hur sjutton han tänker göra det i så fall… Hu! Jag har svårt att hitta någon sida som passar mig och mina åsikter, särskilt som det bara finns två att välja på.

 2. Ja jag kan inte heller förstå hur NÅGON kan rösta republikanskt, såvida man inte är miljärdär förstås…Och dessutom för Trump-orkar inte!
  Men man kommer med andra värderingar som svensk (Europeer över huvud taget tror jag). Tog mig 15 år att förstå att gemene amerikan inte litar på att skattepengar kommer att användas till något bra; att man inte litar på systemet utan själv är bäste dräng. Som svensk litar man ju blint på att systemet fångar upp en om man faller….Men om man sneglat ens liiiiite på världen runtomkring så borde det ju vara självklart med hälsovård till alla, och gratis skola till alla som vill….Svårt att acceptera att höra hur någon kan försöka försköna ett samhälle utan dessa (för mig) självklarheter…Ja ja. Nu skall jag rösta för första gången i alla fall…

  • Jodå, nog kan jag förstå hur man kan rösta republikanskt, på samma sätt som jag förstår hur man röstar demokratiskt. När man sätter sig in i amerikansk politik och lär sig förstå hur olika våra förutsättningar och vår ”politiska historia” är så är det mycket mer som blir tydligt. Jag rekommenderar någon riktigt bra kurs i amerikansk historia, en i socialism och välfärdsstat och kanske en om högt stående civilisationers uppgång och fall. Mycket intressant.

   Jag är gift med en libertarian (anarkist egentligen), så vid det här laget är jag helt klart härdad då det gäller politiska argument och att inte svälja politiskt svängiga argument med hull och hår. Gillar inte att stångas, men har insett att bakom ”gratis” och ”fritt till alla” ligger det en förståelse i vad pengar är och att man varken kan skapa pengar eller jobb för att man vill det utan att få en hel hög biverkningar. Meeeeeen, den diskussionen kan vi ta en annan gång. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *