monnah

Planttant, samtalsterapeut och samhällsbetraktare

22 november 2025.

Mat. Detta nödvändiga ont och denna fantastiska källa till härliga och oförglömliga upplevelser! Överlevnadskrav och överviktsöverflöd, önskemåltider och ögonfröjd. Att mat handlar så mycket mer om än att fylla på energi är helt klart. Jag tänker på allt från mina gamla ätstörningar till småbarnsår med smakprover, smakexplosioner och kärlek vid första tuggan, trygghet och tjafs vid familjemåltider, odlingsupplevelser och matlagningssessioner, traditionella och återkommande högtidsmåltider, mattanternas heroiska insatser i skolköken och alla upplevelser runt skolluncherna, äckliga och himmelska semestermiddagar, mammas, mormors och farmors kök, vegetariska tonår och paleoåren i Orem, ”mat” i alla dess färdigprocessade former, fars hela salamikorvar långt innan ungar började sälja extradyr mat från Delikatesskungen, mammas briljanta matlagningskunskaper, Vajlans kroppkakor och faster Malins nyponsoppa, yngsta dotterns år i matlagningsgymnasium, födelsedagsmiddagar, snabbluncher och matlådor. När minnena börjar snurra runt mat blir det först ett sorgligt anslag, men mest är det bara ren och skär glädje! Tänk så tacksam jag är för det.

För sisådär fem år sedan fick makens systerson i födelsedagspresent att laga sushi tillsammans med mig. Han fick alltså välja vad vi skulle laga. Igår kom han hit för att inkassera gåvan, hahahaha! Vi skrattade båda åt den långa tid som gått sedan gåvans utdelande, men man säger väl bättre sent än aldrig av en anledning? Sushi är utmärkt laga tillsammans-mat. Jag hade aldrig gjort det, så det var nytt för mig också. Måste säga att det blev toppenbra. Alla fyra runt middagsbordet smaskade och oohhhade och den unge herren hade nog kunnat äta upp alla 50-60 bitar själv om så hade krävts. Utan problem. (Jag kommer ihåg min gamla arbetsgivares kock-sons kommentar om att sushi ska vara en perfekt munfull, inte de jättar som oftast serveras i Sverige. Det tycker jag han hade alldeles rätt i.) Jag tackar varje dag för maten, tar inte alls för givet att kunna äta mig mätt. Jag är tacksam för A och hans vilja att lära sig tillsammans med mig. Själv är sällan bäste dräng. Jag är tacksam för alla goda minnen jag har runt mat och är slutligen tacksam för att det snart är dags för årets bästa måltid, Thanksgivingmiddagen.

8 svar till ”22 november 2025.”

  1. Profilbild för Anna i Portugal

    Att laga mat tillsammans lyfter måltiden till nya höjder. Jag uppskattar det jättemycket också. Idag har jag en helt annan syn på mat än vad jag hade som yngre. Kram

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Så är det. Upplevelsen blir en annan då man också lagat tillsammans. Kanske både du och jag har en hälsosammare syn på mat idag än då vi inte visste så mycket? Kram. kram!

  2. Profilbild för Channal

    Hej Monnah! Visst är det mycket roligare att laga mat tillsammans. Det brukar vara makens och mitt helgnöje. Han följer receptet punkt till pricka… jag kör på känsla! Vi delar upp momenten. Det blir en bra match =)
    Fina sushibitar, och det är ju så gott!!

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Ja, det är verkligen roligt många gånger att laga mat tillsammans. Jag är som din make, följer andras recept till punkt. Däremot improviserar jag ofta, men som sagt, inte på recept som är nya. Då handlar det mer om att bara ”slänga ihop något” av det vi har hemma. Bra att ni jobbar bra tillsammans!
      Vi är alla glada att det blev så gott, maken är redan sugen på en omgång till. Kram!

  3. Profilbild för Marika
    Marika

    Tycker inte det är så kul att laga mat men är så tacksam att jag kan äta och njuta av mat. Då jag var sjuk 2023 och inte kunde äta ens en potatisbit förstår jag bättre vad det är att tappa lusten helt. Kram

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Åh, jag förstår hur detta måste slå undan benen helt på en då allt annat också är tungt, att inte ens kunna njuta av en god bit mat. Stor kram!

  4. Profilbild för Helena på FREEDOMtravel

    Mat står för mycket, på olika sätt. Jag jobbade ju med folkhälsofrågor i många år, just kring mat och fysisk aktivitet, och då var det mat på detta mer komplexa sätt som vi alltid pratade om. Mat som glädje, gemenskap, kultur, rutiner, festligheter, skuld/skam, näring … sååå många delar! Att göra sushi är kul. Vi gjorde det några gånger för många år sedan.

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Ja, jag tycker det är viktigt att vi pratar om den där glädjen och gemenskapen också, inte bara om makronutrienter och annat småpill. Satt och stickade framför en julfilm igår där en italiensk storfamilj samlades runt en stor julmåltid. Det var ju bara det att det handlade bara lite om mat och mycket om annat. Såklart. Fint att höra att dessa frågor diskuteras när det gäller folkhälsan! Tack Helena.
      Vi kommer definitivt att göra sushi snart igen. Det var både roligt och gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *