monnah

Planttant, samtalsterapeut och samhällsbetraktare

Thanksgiving.

Idag förbereder jag delar av Thanksgivingmiddagen som vi ska äta imorgon. Annika ville veta hur vi gör med vårt svenska firande. Här i krokarna finns ju ingen American Football och inte en massa andra firande. Vår Thanksgiving brukar se likadan ut varje år. För det första firar vi två dagar senare än på rätt dag pga praktiska orsaker, dvs lördagen i första advent-helgen.

Jag börjar själva lördagen i Fredrikskyrkan eller Amiralitetskyrkan med repetition tillsammans med Marinens Musikkår och en annan kör från Amiralitetet inför våra stora adventskonserter. Repet brukar hålla på mellan nio och tolv. Ska vi ha en tidig middag brukar jag börja med att skjutsa in kalkonen i syrrans ena ugn innan jag springer upp till kyrkan. I år har vi dock bestämt oss för att äta lite senare, så då hinner jag repetera först. Denna middag börjar redan på onsdag morgon då det ska kommas ihåg att stoppa in den frysta kalkonen i kylskåpet. På fredagen förbereder jag det jag kan inför lördagen. Jag gör sötpotatismos och förbereder pekanströsslet som sedan ska gräddas innan middagen. (I år gör jag detta receptet på topping, men byter ut mjölet till glutenfritt och har bara lite farinsocker och smör i själva moset.) Stuffingen, en slags brödpudding som för många i vår familj är favoriten, förbereds också. Franskbröd, smör, lök, selleri, salt, peppar, kycklingbuljong och salvia skapar en magisk rätt. Gröna bönor med en sötsyrlig vitlöksdressing hör till, så gott! Maken gör i vanlig ordning godaste potatismoset. Vi väljer också att äta lingonsylt istället för cranberry sauce till allt det smarriga. Syrran står för god sås, frallor och efterrättspajer. Pekanpaj är de flestas favorit och sanningen är att den är lika delikat som mastig. Man orkar inte mer än en liten bit.

Eftersom vi inte firar den amerikanska anledningen till Thanksgiving utan bara låter den handla om tacksamhet har vi också en aktivitet där alla får skriva något de är tacksamma för. Det får inte vara för allmänt (”jag är tacksam för vatten”) eller för uppenbart (”jag älskar att sjunga i Fredrikskyrkans kammarkör”), utan ska vara lite klurigt. Sedan får alla gissa på vem som har skrivit vad. Det brukar alltid vara lika roligt! Extra kul är det ju när folk försöker avleda och gissar högt på någon annan än den det handlar om. Vi brukar hålla till hemma hos syrran, så också i år. Vi blir en liten skara, har varit mer än dubbelt så många ibland. Det blir bara skönt med tanke på hur de senaste månaderna har sett ut. Jag har precis jobbat klart för dagen och ska lägga upp benen på fotpallen i vardagsrummet en stund innan jag börjar med fixandet i köket. Hej och hå! Det här blir kul.

8 svar till ”Thanksgiving.”

  1. Profilbild för Sara i Barcelona

    Gomorron!
    Vad roligt att få läsa om ert firande och maten ni lagar!
    Låter såå gott, och så väldigt mysigt☺️
    Härligt med traditioner och att ni fokuserar på just tacksamheten❤️
    Ha en underbar helg nu!!

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      De senaste dagarna har varit så upptagna att texterna jag skrivit blivit lite dåligt genomlästa. Jag får komplettera efteråt. Men maten ÄR god och det ÄR väldigt mysigt! Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att samlas tillsammans än under tacksamhetens paraply. Tack Sara! Kram!

  2. Profilbild för Anna i Portugal

    Hoppas ni har en fantastisk middag just nu med allt gott ni ska äta. Kram

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Ojojoj, det blev så gott! Jag sitter här med mitt te och är fortfarande lite mätt sedan igår. Har resterna av pekanpajen kvar i kylskåpet. När vi hade ätit klart fanns ingen plats kvar för efterrätt, mer än några tuggor. Kram!

  3. Profilbild för Helena på FREEDOMtravel

    Spännande! Jag är mest nyfiken övet hur det kommer det sig att ni firar Thanksgiving? Har ni amerikanska släktingar? Eller någon annan koppling till USA? Jag har aldrig upplevt detta firande, men har sett lite av det i filmens värld.

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Ja, det hade kanske varit på plats att berätta varför vi firar… Vi bodde som nygifta ett år i USA och har sedan bott där i två omgångar till. Det var dock redan efter det första året som vi började ha något slags Thanksgivingfirande också hemma i Sverige. Vi har alltid sett till att bjuda med någon eller några amerikaner i förskingringen, detta är dock deras största gemensamma helg skulle jag säga.

  4. Profilbild för Annika

    TACK för att du skrev om det.
    Som jag skrev hos mig, varenda svensk jag känner som bott här och flyttat hem, firar Thanksgiving. Det är ju just det där att känna efter vad man är tacksam för som är det stora, plus familjen.
    Vet inte hur många det är som direkt tänker på den där måltiden i Plymouth Rock då de firar idag.
    Nej, det är en jättefin dag, tycker jag.
    Jag känner för att göra en egen middag härhemma, och kalkonmiddag passar ju perfekt i juletid också.
    Igen, så fint att du skriver om hur ni firar. Uppskattar.
    Pecan pie ja, men så gott. Det hade vi med + pumpkin pie. Men godast detta år var kalkonen själv och the stuffing. MUMS!!
    Kramar!!!

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Ja, jag tror det är så för åtminstone de flesta svenskar som någon gång landat i USA som jag känner också. Jag gillar Friendsgiving, Thanksgiving och alla möjligheter att stråla samman över god mat.
      Ja, många äter kalkonmiddagen på juldagen efter ett svenskt julbord på julafton. Bra kompromiss tycker jag, fast alla rester… Stuffing är allas vår favorit! Gör alltid samma recept med selleri, lök, salvia och en massa smör och kycklingbuljong. I år blev den faktiskt extra god. Tror det var för att den hade legat till sig över natten. Kram, kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *