02 dec

1 december.

Är december vilken månad som helst för dig, eller gillar du december lite extra som jag och min familj? Vi har en hel hög med traditioner som numera åtminstone döttrarna är noggranna med att upprätthålla. Svärmor hävdar att man inte får äta lussebullar förrän till Lucia, men innan dess finns det inget som hindrar att man äter saffransflätor i mängder… Vår lilla Kitchen-Aid är mer snygg än fantastiskt praktisk, men en deg på fem deciliter klarar den helt okej. Det cirkulerar femtioelva fantasifulla recept på lussebullar, men vi brukar göra det gamla vanliga från Vår Kokbok (150 g smör, 5 dl röd mjölk, 2 paket saffran, 50 g jäst, 14-15 dl mjöl, fast jag tar oftast lite mindre, 1,5 dl socker och 1/2 tsk salt. Ja, och så ägg att pensla med och russin eller pärlsocker att dekorera med.) Degen blir inte lika kletig som när man har kesella i degspadet och fryser man in sina färdiga bullar eller längder så fort de svalnat är det bara att plocka ut och värma försiktigt för att få ”nybakade” saffransgottisar på några minuter.

1_6

I morgon kommer ett företag som tvättar mattor hit. Underbart! Kolla bara hur det såg ut i passagen från garaget/groventrén in i familjerummet i kväll när vi hade plockat undan allt utom soffan. Hoppas att ”efterbilderna” visar på stor förbättring! Och så undrar amerikanerna vad jag har emot heltäckningsmattor, hm.

1_1

IKEA-soffan är tungt belastad varje kväll. Teven står sällan på, vi har ”bara” Netflix och andra liknande tjänster, men de flesta av oss brukar sitta där och jobba, plugga, virka, läsa, sticka eller fixa med  något annat. Nu i december tittar vi dock på SVTs julkalender fast det inte längre finns små barn i familjen. Vi gillade dagens program, men jag kan förstå de som gillar det mer klassiska formatet med ett mysterium eller åtminstone en berättelse vars klimax långsamt byggs upp tills det är dags för den stora finalen på julafton. Gillar du årets tevekalender?

1_3

2 thoughts on “1 december.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *