24 nov

Tipstorsdag vecka 47.

För att komma i julstämning får veckans tips handla om julebak (baka mycket och ät upp det själv så får du en julebak…) och annat julpyssel i köket. Här kommer recept som garanterat blir bra!

Chokladkolasnitt (Jag förstår kanske varför kakan bara fått tre stjärnor av fem. Bakar man de här kakorna bara en halv minut för länge blir de inte alls lika goda. Håll koll! 20 minuter är för lång tid för vår ugn.)

Saffransbullar (Jag gillar verkligen kesella i saffransdegen. Men lyd rådet att använda lättversionen då du bakar med standardmjölk, annars blir degen väl tung.)

Leilas Rocky Road (De flesta har nog provsmakat då detta recept har fått väldigt stor spridning, men det är verkligen gott och jättemäktigt. Skär inte i för stora bitar, det mäktar ingen med att äta…)

Knäckebröd (Så gott, så gott med mjukt smör. Jag gillar att strö rosmarin och flingsalt över kakorna innan de gräddas. Det ger lite Wilmas-känsla.)

Fler kökstips:

Tvätta fläktfiltret i diskmaskinen då och då. Tar bort ingrodd os-doft som ofta är svår att härleda.

Ta bort skydden längst ner på kyl och frys och damma av ordentligt under sagda hjälpredor.

Torka av köksluckor och olja in träbänkar.

Torka golvet lite mer ofta från advent till jul. Det är så skönt att gå på rena golv!

11 thoughts on “Tipstorsdag vecka 47.

 1. Har gjort dina chokladkolasnitt många gånger – blir supergoda!! I år testade jag ett nytt recept på saffransbullar från ICA http://www.ica.se/Recept/saffransbullar-med-vanilj-714255/ Oh my god så goda de blev. Min bror slukade tre på raken och på kvällen ringde han och frågade om receptet. Det är ett gott tecken på att mitt bak blev lyckat! 🙂 Knäckebröd brukar jag inte göra till jul, däremot ett hårt tunnbröd från min mormor. Väldigt gott med ost eller skinka på (det är egentligen det enda jag lever på på julen, då jag ratar det mesta på julbordet förutom skinkan).

 2. Chokladkolasnitt: check. Tänkte att jag bakar dem nu så äter vi dem i helgen men jag vet inte om det finns några kvar då… L. har i flera år klagat på att jag inte kan göra lika goda kolasnittar som hennes fritidsfröknar bakade, men de här föll henne faktiskt i smaken!

  Förresten har jag köpt 14 påsar saffran, så det blir nog en hel del lussekatter här under veckorna fram till jul.

  • 14 påsar!? Var då? Det låter som att priset var orsaken till denna mängd? Mina påsar kostade nog närmare 30 kr tror jag.

   • Lussekatter enligt ”ditt” recept: check.
    Jo, safran hade de billigt på ÖB: 2 för 15. Så eftersom jag höll på att ruinera mig på saffran förra julen så bestämde jag mig för att bunkra upp lite:)

    • Wow!!! Billigt värre. Antar att det inte gäller längre här, men ska kolla i Skärholmen i morgon. Visst är det ett bra recept? Måste funka extra bra med en så bra sockerbagare som du! 😀

 3. Tack för alla härliga tips Monnah! 🙂 Här hemma har Rocky Road blivit lika mycket en jultradition som knäck och kola numera. En smarrig kaloribomb! 🙂

  Jag är verkligen kass på det där med att byta filter och städa de där ”gömda” ställena. Får skärpa mig där. 😉

  Kram Lotta

  • Nja, kruxet är att om man alltid glömmer de gömda ställena så gör de resten också ”värre”. Dammet från kyl o frys hamnar ju på golvet rätt vad det är! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *