23 feb

Om musik.

Jag vet att alla inte är lika intresserade av musik som jag. Jag och maken har en ständigt pågående fundering som går ut på att man ska rangordna hur viktiga ens olika sinnen är. Han tycker att hörseln är minst viktig och jag kan för mitt liv inte tänka mig att inte kunna lyssna på musik, att missa brusande forsar och dånande vattenfall, att inte kunna höra småbarnsjoller eller ett festligt och hjärtligt hav av skratt… När jag började bedriva en liten småskalig forskning i hur det kommer sig att just jag blir så berörd av musik på olika sätt visade det sig att jag knappast är den enda på jorden som upplever det här. Den här artikeln från Forskning & Framsteg är jättebra om du också är lite intresserad.

Jag har ofta ställt mig frågande till människor som talar om för andra vad som är bra musik. Det är naturligtvis helt beroende på vilka erfarenheter och upplevelser man har haft! Ju mer musik inom olika genrer man lyssnar på, desto större kommer ens ”fördragsamhet” att bli och det är fullkomligt möjligt att njuta lika mycket av en operaaria som ett solo med akustisk gitarr eller en hårdrocksballad.

Själv har jag lyckats omfamna favoriter som tillhör mycket vitt skilda genrer. Jag har inte ens lyssnat på all slags musik som spelas i världen och ser fram emot många fler timmar med aha-upplevelser och tårar i ögonen. Här hittar du Wikipedias lista på musikgenrer. Det är en bra sida att gå till om du tycker att du har hamnat i ett hjulspår som du inte kan ta dig ur.

Jag utmanar dig att idag lyssna på ett stycke du aldrig har lyssnat på förut och kanske i vanliga fall inte hade tagit dig tid att lära känna. Tänk! Du kanske hittar en ny passion? För övrigt tror jag att en av de vackraste gåvor vi kan ge våra barn är att låta dem lyssna på massor av musik och sjunga med dem så ofta vi kan utan att bry oss om det låter så särdeles bra. Jag tror nämligen att musik kan få oss att känna gemenskap och göra oss lite bättre än vi kanske var utan den. Kommer du ihåg Victoria och Daniels bröllopskonsert? Det gör jag. Glädje så till och med en människa helt utan rojalistiska känslor (jag) blev alldeles tårögd.

4 thoughts on “Om musik.

 1. Ja, tänk så många minnen i våra liv som är sammanlänkande med musik. Både positiva och negativa. Och att någon sekund av ett intro med ens kan förflytta dig tillbaka till tonåren eller en annan tid. Få dig att minnas känslor, dofter och människor.

  När jag gick lärarutbildningen hade vi en fantastisk musiklärare som ville att vi skulle utmana våra musikpreferenser och gav oss i uppgift att besöka en konsert/uppsättning i en musikgenre som vi aldrig skulle besöka i vanliga fall eller aldrig hade bekantat oss med tidigare. För min del blev det mitt första operabesök. Spännande!

  Här har vi strålande solsken och tvåsiffrigt på termometern idag. Vår med stort V. Hoppas att solen skiner hos er också?

  Solig vårkram
  Lotta

  • Våren är definitivt här, men jag vågar inte riktigt hoppas för mycket eftersom det alltid snöar en del ända fram till april. Vi har 5-10 grader att se fram emot den här veckan, men inte mycket sol enligt väderleksrapporten.

   Alltså, har jag missat att du gick lärarhögskolan eller har jag bara förträngt det? Var gick du? Jag älskade musiken på min lärarutbildning. Jag hade väl aldrig trott att jag skulle undervisa i det, men vår lärare var toppen på att ta fram det bästa och utmana oss. Kul med ditt operabesök! Själv har jag försökt några gånger, men just opera uppskattar jag mest då jag läser någon bra deckare där huvudrollsinnehavaren lyssnar på hög volym i berättelsen. 😉 Kram!

 2. jaaa du, jag förstår faktiskt både din man och dig :). om jag skulle tvingas välja mellan syn och hörsel så skulle jag välja syn. tveklöst. men det beror faktiskt väldigt mycket på att jag är känslig för ljud. jag hör ganska dåligt, men lyssnar på precis alla ljud och står absolut inte ut med hög volym (mysko eller hur?). på sätt och vis älskar jag musik, men har svårt att lyssna på det eftersom jag vet att det påverkar mitt humör så. jag är ofta helt oemottaglig för populär musik (också jättekonstigt). när vänner spelar upp det ”senaste” och hänfört säger ”det här är så himla bra!” så brukar jag generellt inte känna något alls (fastän jag försöker, det gör jag verkligen), samtidigt kan jag helt förlora mig i någon som bara sitter och låter fingarna vandra över ett piano. jag har också hemskt svårt får sångtexter. kräver väldigt mycket av dem för att jag ska anse dem bra, att de ska beröra.

  kram,

  • Du behöver inte välja sida. 😉 Jag vet många som har fått försämrad hörsel och i och med det upplever att musik ofta är för skränig eller inte alls lika njutbar. Många av mina gamla kollegor har tinnitus och då kan musiken ställa till det väldeliga!

   Spännande att du varken är lättflirtad då det gäller musiken eller texterna. Det brukar annars vara så att det ena känns viktigare än det andra. Själv tröttnar jag lätt på texter numera. Jag är lite för gammal och har hört för många likadana, men trots det kan en helt sentimental och klyschig låt gripa tag i hjärteroten så det gör ont. Men sådan är jag…

   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *