07 okt

The Un-Real Group och Four of the Original Five.

The Real Group har jag gillat sedan 90-talet då deras spännande arrangemang i poppiga jazztoner tog över ett nytt hörn av musikscenen. Povel Ramel, svenska visor, bombastiska textlösa slingor och Count Basie – The Real Group gjorde all slags musik till sin. Det svängde och det svängde bra! Jag älskade Margareta Bengtsons drillar och hennes dåvarande man Anders Jalkéus hittade sina toner längst ner i källaren. Livet hände och långsamt förändrades gruppen. The Real Group var inte längre bara en grupp, utan ett koncept, en musikakademi, workshops och politiska aktivitet. En efter en droppade originalmedlemmarna av och 2021 startade hela gruppen om med nya sångare. De är jätteduktiga, men de är inte The Real Group.

Igår fick jag lösa in makens födelsedagspresent, nämligen biljetter till The Real Groups 40-årsjubileum på Konserthuset i Stockholm. Anders Jalkéus hoppade av allt 2015 då han blev sjuk (han jobbar för övrigt som kyrkomusiker numera), men de andra fyra originalen hängde med de nya på detta firande. Det blev en härlig kväll och extranumret Gøta med alla nio deltagare blev ruskigt maffig. Margareta Bengtson slutade med att önska den nya The Real Group allt gott. Jag vet inte om de vinner eller förlorar på att fortsätta bära det prestigefyllda namnet, men gissar på det senare. De kommer helt enkelt aldrig att kunna fylla sina föregångares skor. Men jag önskar dem också allt gott och gillar verkligen deras nya låt, skriven av en av medlemmarna i gruppen som dessutom pimpar röstslingorna med ett trumpetsolo. Här kan du höra Dichotomy.

Stockholms vackraste byggnad, Konserthuset, lystes upp i mörkret medan vi tog oss tillbaka till Nynäshamn, fyllda av musikaliska röster i sköna harmonier. Vi åkte runt och tittade på fina hus i Vasastan och jag skrattade åt priserna på Hemnet. 3,5 miljoner för en etta! Ja, plus månadsavgiften. Hej inflationen! Din humor är helt humorbefriad. Och drömmen om en kulturtantslägenhet i Vasastan fortsätter vara just det. En dröm.

4 thoughts on “The Un-Real Group och Four of the Original Five.

  1. Vad roligt med en konsert med både nya och gamla medlemmar. Jag har lyssnat till deras musik i omgångar. Förstår att du som själv sjunger i kör får ut mycket mer av än jag, men jag njuter också 🙂 Tack för tips om deras nya låt, lyssnar just nu när jag skriver här. Ha en fin måndag!

    • Jag njuter väldigt av live-musik, oavsett kvalitét. Gillar dock inte när duktiga musiker ”skiter i” publiken och inte anstränger sig, men sådana olater såg vi ingenting av igår! Kul att du lyssnade på tipset!

  2. Vilken dröm! Eller så kanske det är sorgligt att det inte riktigt går att fortsätta. Älskade verkligen de ursprungliga! Var på kryssning med dem med min syster en gång och vi fick gå och hälsa på dem efteråt. Jag blev så generad och starstruck att jag utbrast till Anders Jalkeus: Snygga skor!

    En annan gång satt jag superlångt fram på en konsert och Peder vad han nu heter hade sån ögonkontakt att man trodde man var publikens skönhet. Så tittade han nog på alla. Men jag kände mig så speciell.

    Det är nåt särskilt med live.

    P.S. Göta är nåt av det värsta jag vet! Jag tål den bara inte. Men kanske hade jag ändrat mig av att höra den live med 9 pers!

    Förresten blev Mikael och jag tillsammans efter en RG-konsert. Hur kunde jag glömma det!

    • Du är verkligen RG-fan no. 1! Härligt. Och visst är live alldeles extra speciellt? Det finns inte tillgång till tillrättalagda studiomanipulationer, så allt handlar om vad musikerna verkligen har att komma med. För mig betyder det verkligen mycket.

      När det gäller musik har jag för länge sedan accepterat att vi alla uppfattar den så olika beroende på vem vi är. Visst är det spännande?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *