30 aug

Trädgårdstankar i augusti.

Solen går upp senare för varje dag. Ljuset har blivit mjukare, varmare, snällare än det var under högsommaren. Lagom till att jag börjar dagen runt sex på morgonen letar sig solen upp ovanför grannens ladutak. Allt känns fuktigt trots att det inte regnat på länge. Luktärterna har varit så fina i år och vi har fått många pumpor, men mjöldaggen har tagit över och det behöver rensas ordentligt. Efter att ha lagt oändligt med tid för att ha ihjäl mördarsniglar känns det ändå fint att jag lyckades rädda så pass många solrosor som jag gjorde. Min vision uppfylldes inte, men så är det med mycket i livet. Det gäller att gilla läget och försöka se det som blir med andra glasögon än besvikelsens.

Än är det inte dags att sammanfatta odlaråret, men jag märker att jag gör det ändå. Måste uppdatera odlardagboken, den som finns i telefonen och visar att det gjorts massor av framsteg sedan vi köpte ut huset 2019. Jag är fortfarande jättedålig på att rensa. Inte rensa ogräs nödvändigtvis, utan rensa bort grejer som inte ska vara där, som tar näring från sådant som är viktigare eller flytta sådant som kanske hade mått bättre någon annanstans. Kanske ska det vara nästa område att utvecklas inom? Att bli hårdare? Absolut inte mer minimalistisk, jag vill att trädgården ska prunka. Det gör den inte och p.g.a. var vi bor, närheten till berggrunden och den allestädes närvarande torkan är det inte realistiskt att ha målbilden prunkande överallt. Savannängen får leva, jag är glad om syrenhäcken fortfarande växer nästa år och lite i taget får rabatterna bättre styrsel. Det ska vara mer av mycket och mindre av annat. Jag får reklam om vårlökar i parti och minut och kan inte låta bli att tänka på mitt Lilla Amsterdam och Lilla Rotterdam nere i trädgårdslandet. Ska jag sätta fler lökar? Ska iallafall inte sätta något utanför stängslet, trots tillgången till Trico Garden. No way, José! Ska det bölja av tulpaner får det vara bakom stängsel, rådjuren här på ön är brutala om än vackra. Ja, så går tankarna en morgon i augusti så här i trädgårdströtthetens tider, när saker och ting känns lite mer jobbiga än i april då allt var pepp och drömmigt.

4 thoughts on “Trädgårdstankar i augusti.

  1. Den solrosen – wow så vacker! Vill du dela med dig av frön så vore det fantastiskt. Eller tala om vad de heter så kan jag se om jag kan hitta här. Älskar solrosor! Jag rensar på, just nu är det ganska tomt i våra rabatter för plantorna brändes av solen, så jag klippte ner dem. De tar sig nog, men nu syns jorden överallt. Ha en fin helg, kanske med lite skönt trädgårdsfix 🙂

    • Du får gärna om det blir några fröer! Annars är det Double Sunking från Impecta. Trädgården är ständigt eftersatt så här på sensommaren, men det får vara så. Lycka till med att få er trädgård att komma igen! 🌱

  2. Resumé av mina odlarmödor i hitintills år (tomatplantan jag fått av grannen kan förhoppningsvis förbättra resultatet): 1 st träig rädisa, 1 morot, 2 cm lång – och några luktärter – älskar luktärter – samt hundratals mördarsniglar. En dag tog jag 203 st! Fler sniglar än blommor och ätbara växter, alltså.

    • Ojojoj, ja, tänk om mördarsniglar vore guld, då hade både du och jag varit rika vid det här laget… 😅 Hoppas att luktärterna kompenserade lite. De är ju underbara!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *