30 dec

Lista på sådant som du kan lämna bakom dig.

Jag gillar ju listor. Igår lade en vän i Australien upp en tankeväckande sådan som handlade om relationer. Den är kanske mest relevant för en ung person. Vi som har varit med ett tag har förhoppningsvis lärt oss ett och annat på vägen, men jag delar ändå listan här.

Tio saker som du kan lämna bakom dig inför det nya året

 • Känslomässigt dränerande vänskaper och relationer.
 • Att engagera dig för mycket i sådant som du verkligen inte vill göra.
 • Att ignorera och inte förmedla dina behov.
 • Att tvinga andra människor att ändra sina vanor.
 • Att klandra dig själv för sådant du inte hade kontroll över.
 • Att ursäkta andras dåliga uppförande genom att säga ”det är så de är”.
 • Att dansa efter någon annans pipa för att undvika att behöva vara ensam.
 • Att reagera istället för att agera.
 • Att upprätthålla relationer som bara vilar på dina axlar.
 • Att alltid bortprioritera dina behov som en handling av villkorslös kärlek.

Som terapeut möter jag ofta hur problematiskt det blir för enskilda individer då de inte riktigt vet hur de ska kunna väga sina behov mot andras. Att vara ”underbar och älskad av alla” dränerar ofta energikontot. Vi som lärt oss att hjälpa vår nästa och bära varandras bördor, ska vi då sluta med det? Inte alls! Det går att hitta en balans mellan att vara egoistisk (ett inte särskilt trevligt personlighetsdrag) och självutplånande (ohållbart). Jag gillar verkligen tanken på att sätta på sig syrgasmask först för att kunna hjälpa andra utan att förlora sig själv i processen. Hur gör du för att bygga upp dig själv, ge dig själv bättre förutsättningar, bli starkare? Och vad tycker du om listan?

2 thoughts on “Lista på sådant som du kan lämna bakom dig.

 1. Det är bra att kolla på listor ibland, för att kunna reflektera. Men hos en som inte förstått saken ”inifrån” kan olika påståenden på listan t om säga emot varandra. När har vi förstått ”allt” då, den dagen lär inte komma… Jag är inne i en period där jag bygger upp mig genom goda rutiner, lugn och ro helt enkelt. Gott Nytt År!

  • Ja, jag tror det är därför jag gillar listor i allmänhet. Reflektionen. Och som du säger är det svårt att vara komplett, färdig, framme. Vi förändras hela tiden. Jag känner att jag gillar mig själv mycket bättre idag än när jag var 25, men hade jag inte levt livet däremellan hade jag ju inte varit den jag är idag! Det är ju det som är livet. Goda rutiner, lugn och ro är fantastiska medpassagerare på livets väg. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *