14 dec

14 december 2021.

Hej Lucia! Underbara dag, med så många fina minnen både som deltagare i lussetåg, som ansvarig musiklärare, som mamma och numera som åskådare och nostalgisk tant. I förrgår insåg vi att vi hade en mus eller råtta inne i huset, så den vanliga traditionen med risgrynsgröt och nybakad lussekatt framför SVT:s Luciamorgon planerades om till kvällen eftersom jag ville åka in till Jula och fixa råttfällor så fort jag bara kunde. Lisa Larsons luciatåg lyser upp lika vackert varje år. Vi fick en figur i taget i julklapp av makens mormor, så naturligtvis tänker vi alltid lite extra på Britta just till Lucia. Figurerna står på parad i köksfönstret från första advent. Den 13/12 får de ljus för att kunna ”jobba” på riktigt.

Till Lucia ska även julgranen in, en tradition som jag har med mig från min familj. När vi var ute och promenerade för några veckor sedan hittade vi lokala granar till försäljning och bestämde att det skulle vara roligt att ta en där ifrån i år. Enligt tradition är det alltid maken och döttrarna som väljer granen, så det blev ju lite problematiskt i år då ingen av dem längre bor hemma. Nåja, maken tog på sig uppgiften själv och kom hem med den finaste granen han hittade. När det gäller valet av julgran har jag noll veto. Min uppgift är att alltid tycka att det är tidernas finaste gran, tacka och bocka, men när jag såg denna stackare började jag skratta. ”Alla granar var så taniga, detta var verkligen den finaste!” Eh, okej. Men grenarna klarade inte ens att hålla julgransljusen, så tyvärr fick den bli avskedad som innegran och fick åka ut igen.

Maken gav sig ut på nytt granletaräventyr och hamnade den här gången vid ICA på grannön Senoren. Han kom hem nöjd och så länge jag hade den här vyn var även jag nöjd.

När granen var uppe var jag dock inte lika nöjd längre. Suck! Varför ska jag vara så petig? Granen är ju liksom ”halv”? Efter att ha gnällt lite (Sorry, jag överskred mina befogenheter…) och fnissat mycket fick jag ta till ”släpp och gå vidare” som vi varit så duktiga med att instruera våra barn med. Vi hade testat julgransljusen dagen innan och satte nu upp första slingan för att sedan… Tada! Ingenting. Ljusen förblev mörka. Maken började ingenjörsmässigt felsöka, vi fick ta ner slingan igen och sedan funkade inte andra slingan heller. Han fick sitta i flera timmar för att reparera och fixa. Det gav mig tid att skriva färdigt de sista julkorten som ska vidare utom landets gränser.

Skam den som ger sig. Så här såg det till slut ut vid midnatt då jag traditionsenligt låg i soffan för att beundra prakten. Från detta hörn i soffan är granen helt perfekt! Den ska kläs färdig av barnen då de kommer hem den tjugoandra då det finns önskemål om detta. Kanske hänger jag upp några speciella dekorationer innan dess.

Min syster har förberett en fantastisk adventskalender till sin son som är ute som volontär de närmaste två åren. I samband med det frågade hon alla oss syskon om minnen runt jul och detta är texten som handlar om våra granar.

12 december: Vår barndoms granar
Håkansson: Alla vi barn minns morfars hemska grantoppar till julgranar och mormor som suckade varje år och ändå fixade ”tidernas finaste julgran” varje år. Det blev en sport att vända fulaste sidan in mot väggen. Morfar hade en väldigt praktisk syn på allt, så även på julgranen. Om han inte tog hem en avhuggen topp från en gran som ändå skulle avverkas så bad han faster Anita om att få en gran från röjningen av “brandgatorna” under elledningarna. Till morfars försvar ska även sägas att han valde grantopparna för att han personligen tyckte att det var så vackert med grankottar. Jette minns: “1992 kom Peter hem med den vackraste granen i hela skogen. Den var så fin och festlig med all snö på — och väldigt mager, ful och nästan utan barr när snön hade smält bort inne i huset. Desto vackrare lyste dock tomteblossen som han hade hängt och tänt i träden utanför fönstren.” Monica minns: “Jag låg alltid och sov i soffan första natten då granen var klädd. Detta är en tradition som jag fortfarande upprätthåller nästan varje december.” Vi barn satt ofta och kisade med ögonen mot julgranen och vickade på huvudet fram och tillbaka. Det blev så vackert ljus då. För det mesta kläddes granen med en härlig mix av köpt och hemmagjort. Om det hängde ätbara prydnader såsom kristyränglar eller polkagrisstänger löpte de stor risk att bli uppätna av något barn som gömt sig under granen. Vissa år beslutade mormor att vi skulle ha någon speciell temafärg. Minnesvärt var det året som katten fick smak för julglittret och bajsade ut långa trådar av silverlametta.

5 thoughts on “14 december 2021.

 1. Åh dessa julgranar… så viktiga i min familj .
  Pappa fixade alltid julgranen.
  Där han fick röja hennes lyckades ofta ha en eller annan gram som skulle bli ”hemved”
  Flera gånger kom han med toppar för dessa var grövre oj höll alla ljusslingor och pynt.

  Vi hade aldrig traditionellt glitter utan dessa smala tunna remsor som vi återvann varje år så de cyklade ihop sig lite så sen gnistrade de ännu mer när de år efter år åter kastades upp i granen.
  Den blev som en frostig skapelse som gnistrade och strålade när vi kisade mot granen.
  Eller lånade pappas glasögon ist för att kisa.
  Mina vänner och släktingar kom alltid för att inspektera julgranen.

  Jag tog med mig traditionen till mitt vuxna liv. Äslakde granar 🌲
  Min ex man var helt förtvivlad en gång när jag och barnen letat upp en gran som tog upp 1/5 del av vår inte helt lilla vardagsrum. Mina två ljusslingor räckte ingenstans. Fick åka och köpa en jättelång utomhusslinga.
  Den var lite snedväxt så han sa den kommer välta!!!
  INTE sa jag och barnen så vi knöt den med presentpapper i element och blombräda.
  Det är den absolut vackraste granen jag nånsin haft.

  Men så många vackra granar.

  Tyvärr får jag inte plats än i denna lägenhet med gran men nästa jul kanske. OM min son flyttat .
  Och mitt nuvarande sovrum blir vardagsrum och ”hans” övervåning mitt (mera hans) nuvarande allrum blir mitt sovrum och hans lilla kryp in till sovrum blir Walk in closet /förråd/gästrum/
  Allt-i-ett .

  Tur det finns väggar och hörn att vrida granarnas mindre vackra sidor till… önskar mig ett hörn till mig sjölv allt som oftast 🙈
  Så många jular mamma lagt in veto över saknade grenar o h pappa bitit ut och kommit åter m en ny…
  Onöjda mams ❤️💔

  • Som vanligt lyckades jag skicka inandas jag rättstavat mitt slarv och telefonens egna ordbyten 🙈

   Njut av granen nu jag tycker den pryder sin plats 🎄

   Tack för dina tankar på min blogg 💕
   Lyckats med två omvälvande på ett par dagar så nu tar det nog ett tag igen innan en tråd som spinner igång alla
   Mina ord igen 🤔 blir liksom uttömd på något vis.

   • Det är bra att du har ett ställe där du kan processa! Bloggen är just det för mig också. Orden gör att känslorna faller på plats.

  • Jag fnissade åt er envishet och att ni faktiskt lyckades så bra med ert julgransprojekt den där gången! ”Lös problemet” har varit makens ledord till barnen och det har de blivit jättebra på. Det låter som att du också är en fantastisk problemlösare!

   Och när jag hör dina planer om ditt hem kan jag se nästa julgran göra en tjusig entré…

   Visst är det fint, och jobbigt, när minnena trillar urskillningslöst och det bara är att ta hand om dig där man står och går? Alla dessa upplevelser, alla känslor. ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *