19 nov

Gör gjutjärnspannan som ny igen.

När brorsdottern skulle hit och pyssla ville min dotter göra pannkakor till middag tillsammans med henne. Jag tyckte de kunde göra plättar istället eftersom jag ville testa plättspaden (se nedan). Vi hade inte stekt plättar på eviga tider, så laggen var i rätt risigt skick. Jag tror att vi fick den efter makens mormor. Plättlaggen följde aldrig med till USA, så min gissning är att den inte stekt några plättar på säkert tio år.

Efter sköljning och avtorkning hällde jag på rätt ordentligt med flingsalt och skrubbade av pannan med hjälp av saltet och en vanlig kökssvamp.

Här trodde jag att jag var färdig, men var inte nöjd med de två stora fläckarna som var kvar, så jag gjorde om saltproceduren. Därefter sköljde jag väl med hett vatten och lät pannan torka till med hjälp av en varm spisplatta. Proceduren avslutades med att smörja in pannan med ett tunt lager rapsolja.

Den här synen påminner om far. Han lagade inte mycket mat hemma, men plättar var han en hejare på! Vi har alltid någon smält matsked smör i smeten. Jag kan säga att pannan efter sin uppfräschning släppte bra utan extra smör, men det blir lite snyggare stekyta med.

Plättspaden fick vi av svärmor härom veckan och detta var första gången den fick jobba. Så smidigt! Hade aldrig ens sett detta oumbärliga köksredskap förut.

Inga matbloggsbilder precis, men de unga damerna blev mycket nöjda med sina plättar och jag påmindes om hur viktigt det är att hålla sina köksprylar i gott skick för att få så trevliga matlagningsupplevelser som möjligt.

4 thoughts on “Gör gjutjärnspannan som ny igen.

    • Vad roligt! Far var också duktig på torsk, ägg och stekta mackor. Ja, och så havregrynsgröt, äpplen och honungsmjölk. Hans mannagrynsgröt med ägg i var jag däremot inte jätteförtjust i. När jag tänker efter täckte han nog hela kostcirkeln om det skulle knipa, hehe.

  1. Ha ha! Önskar min pappa lagat plättar, men det var ärtsoppa, blodkorv och pytt i panna! Mamma läste i Lund i 2 terminer och jag kan säga att inget av det ovanstående förekommer speciellt ofta hemma hos mig numera… Men pannkakor åt vi i går, inspirerade av er. Med hemkokt sylt och vispad grädde. Mums! Men inte så nyttigt kanske 🙂 Kram!

    • Vad roligt att ni kunde hitta lite inspiration i det här hörnet av världen! Pannkakor och plättar är gott, SÄRSKILT med hemkokt sylt och vispad grädde som alltså också var tillbehör hemma hos oss. Tack för tipset, förresten. Nu vet jag vad jag inte ska servera om ni råkar komma på middag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *