En av sju sorters kakor.
Här är världens godaste och enklaste kaka. Sådana finns det säkert en uppsjö recept på, men du förstår konceptet. Kakan ska inte bakas helt torr, men ska naturligtvis inte rinna i mitten heller. En timme i ugnen förordas, men vi brukar ha den inne i 45-50 minuter (vår ugn är åt det varmare hållet). Serveras förslagsvis med mjölk för en ultimat upplevelse.
KARDEMUMMAKAKA
Ugnstemperatur 175°C
200 g smör
2 ägg
3 d socker
8 dl vetemjöl (häll i litermått så mjölet inte blir för packat)
3 tsk bakpulver
1 tsk kardemummakärnor, nymalda eller nystötta
3 dl mjölk
Garnering:
3-4 msk pärlsocker
15-20 grovt hackade sötmandlar (har vi aldrig, men säkert gott)
Smörj en rund, slät form, ca 26 cm i diameter.
Smält smör och låt svalna
Vispa ägg och socker riktigt poröst medan du blandar de torra ingredienserna.
Häll mjölken i det avsvalnade smöret.
Häll i allt i ägg- och sockerfluffet och rör försiktigt ihop.
Häll smeten i formen och strö över garneringen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter beroende hur du vill ha mitten.