04 okt

Varde ljus.

Det är den tiden på året igen. Hemma hos oss går det åt en ansenlig mängd ljus eftersom jag tycker det är mysigt med det mjuka, fladdrande skenet. Med tanke på mina gamla ögon behöver jag även skaffa en riktigt bra läslampa till vardagsrummet, så jag håller ögonen öppna. Läslampan i allrummet på övervåningen hittade jag på Pingstkyrkans loppis för 75 kronor. Den är perfekt just där den står och jag kryper ofta upp i det gröna kuddhörnet för att läsa.

Tillbaka till ljusen. Den här veckan har Rusta 25% rabatt på sina stearinljus, så det passar bra att fylla på förråden! Deras värmeljus är också av stearin, vilket ur miljösynpunkt sägs vara ett bättre alternativ. Med paraffin får man ta hänsyn till att man eldar fossila bränslen, lyser man upp med stearin rör det sig ofta om slakteriavfall. Miljömedvetna veganer får kanske vända sig till bivax, men då får de ta hänsyn till att sotet som alstras leder till mängder som står att jämföra med passiv rökning. De får kanske gå genom livet oupplysta, helt enkelt.

Det finns naturligtvis alternativ. Vegetabiliskt vax är något som vissa moderna lyxmärken använder sig av, men då finns också problemet med sotpartiklar och den där passiva rökningen.

Min värmeljusfavorit har alltid varit IKEA:s Glimma i de höga kopparna (brinntid 6 h). Jag måste påtala att det är just de höga kopparna det gäller, för de lägre (brinntid 4 h) är hopplösa. Urdåliga, lika dåliga som liknande av andra producenter. Glimma har jämt vunnit alla bäst-i-test. I dagens miljömedvetna Sverige vet jag inte om det skulle vara möjligt då de innehåller både paraffin och vegetabiliskt vax. Problem brukar dock leda till lösningar och jag är säker på att så kommer att ske också med denna fråga!

Detta ämne leder osökt in på en undersökning som jag hade möjlighet att vara med i. Umeå Universitet skickade ut en undersökning gällande ”miljö- och klimatfrågor” till 5000 svenskar. Jag var en av de lyckliga som fick äran. Det tog sin lilla tid att tugga sig igenom alla frågor och efteråt stod jag lite förbryllad. Skulle inte undersökningen handla om miljö och klimat? De flesta frågor handlade nämligen inte alls om det, utan om vad jag tycker om invandring, vilken syn jag har på ekonomi, vilket ansvar samhället har att ta hand om sina små, hur jag röstar, OM jag röstade sist jag hade chansen, hur min bakgrund ser ut och lite annat smått och gott. Jag förstår att det kan vara intressant att ta reda på min bakgrund för att förstå mitt förhållningssätt till omvärlden, men jag fick också väldigt skumma vibbar av dessa frågor. Följande fråga kom mot slutet och då började jag skratta högt! Jag skickade den vidare till familjen och bad dem uttala sig om var de skulle placera sig. Själv kände jag för att trycka i en tia med ett ”Jag är bäst!” à la mina småkusiner i Växjö. Det ska bli intressant att följa hur svaret på dessa frågor hanteras och vad universitetet tänker använda resultatet till. Min känsla efter att ha gått igenom frågorna är att de ansvariga varken tänder paraffin- eller stearinljus hemma, och det är allt jag har att säga om det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *