02 jul

Musik i sommarkväll.

Igår fick jag ett meddelande som tipsade om en musikkväll i Ramdala kyrka. Jag räknade med att kyrkan skulle ta ansvar för att sätta stopp om publiken blev för stor, tog på mig lite vettiga kläder och tog med mig maken i träskor. Vi möttes av en uppklädd och väl förberedd trio som bjöd på allt från Jussi Björlings Sommarnatt, Midsommarnätternas Dämpade Ljus till Andrea Bocelli och Céline Dions The Prayer på svenska (Min bön).

André Knutsson, piano och sång, Pia Karlsson och Christel Gunnarsson, sång. Det kändes lite befriande och samtidigt nästan läskigt att göra något som jag alltid älskat att göra – gå på sommarkonsert i kyrkorna hemikring. Akustiken är ofta oslagbar, miljöerna är vackra och sommarkvällsljus som silar genom fönster är läkande.

Jag älskar målningen från 1600-talet som plockades fram vid en renovering 1946. Ramdala kyrka har anor från 1200-talet och är östra Blekinges enda bevarade medeltidskyrka, men man tror att en kyrka stod på platsen redan på 1000-talet. Tänk ändå vad de här gamla kyrkorna har varit med om! Säga vad man vill om kristendomen, men det är ändå lite häftigt att veta att i princip alla som bott i Ramdalatrakten från medeltiden fram tills för en tid sedan varit på plats i den där kyrkan. Jag tror att Ramdala-borna hade varit mycket nöjda om de hade hört kvällens musikanter oavsett som de bodde där 1253 eller 1784. Det var i alla fall jag.

4 thoughts on “Musik i sommarkväll.

    • Ja, det var så fint! Jag kan känna att vi var lite felklädda, jag och maken. Minst sagt. Men upplevelsen beror ju inte på hur man är klädd, åtminstone inte då man är publik. Jag kommer ihåg när jag och min kompis var i Österrike och skulle gå på opera en kväll. Vi gav oss iväg tidigt på morgonen och ägnade dagen åt shopping och att vandra i bergen. Vi var felklädda i alla situationer. För fina i bergen, för o-fina på operan. Dessutom gick vi en akt för tidigt. Vi förstod inte att det var en akt kvar och gick till bussen i pausen. När vi stod vid busshållplatsen såg vi att de andra i publiken som gått ut för att ta luft gick in igen efter ett tag. Hahaha! Så kan det bli.

      • Haha ja men ni fick med mycket av dagen så kanske inte gjorde något att ni gick hem innan sista akten ?
        Svårt med kläder men upplevelsen sitter ju inte i kläderna som sagt ?

        Jag såg La Gaila i våran kyrka…
        Jag grät och hade rysningar hela föreställningen MAGISKT med såna röster i en kyrka.
        Skulle verkligen vilja se en riktig gospelkör i kyrkan nångpng men jag är alldeles för dålig att ta tag i och göra sådana saker ?
        Måste skärpa mig…
        eller börja sjunga själv…
        Vi har en Glaad-kör här. ”En kör för alla” till och med mig kanske ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *