03 jul

En smak av sommar.

Nu börjar allt hårt arbete i trädgårdslandet betala sig. Dottern plockar in jordgubbar varje dag och det är så gott! Glass och jordgubbar, jordgubbar med gräddmjölk, spröda sockerärter, nypotatis med matjessill och gräddfil (det ska våra lunchgäster få idag), mynta-te, lemon-mint, färska kryddor som basilika, timjan och rosmarin till olika rätter, lök… Tänk ändå! Det är en ständig kamp mot naturen, men vi står inte alltid som förlorare.

Igår hade jag min lillebror och hans barn här. Rätt vad det var såg vi ”Dolly”, rådjuret som förut ätit upp allt här hemma, komma promenerande framför huset mitt på dagen med sina två kid. De är ju jättefina, men nog är jag tacksam över stängslet runt trädgårdslandet som maken satt upp. Det här är första året som allt annat än potatis och lök har fått stå kvar så vi kan äta det!

Mina dahlior är onekligen påverkade av både tvestjärtar och sniglar (vi hade inte så många, men nu har de fått upp farten). Jag fick följande tips av min syster idag och hoppas att åtminstone dahliorna i rabatten kan få lite paus:

4 thoughts on “En smak av sommar.

 1. Hej
  Mina sockerärtor blommar inte och har inte delat med sig av en endaste ärtskida men jag har nog gjort bort mig med dem…
  De ligger ihoptrasslade som vädrats upprepade stickade tröjan…
  De försöker inte ens klättra…
  Nästa år ska jag göra något annorlunda ?

  Glömme timma färska örter.

  Tänk så gott med hemodlade nypotatis jag kör med Ica MAXIs jag ?
  Men gjorde en sill på
  Mina svartvinbärsblad mm till
  Midsommar och har sedan fyllt på med sill osv.
  Pappa smakade den igår och han bara mmmmm-ade så god sill har jag inte ätit sen mamma jobbade på
  Torghallen sa han… ( då var jag typ 2 år…)
  Så lite trädgårdshusmor är jag ?

  Insåg just att jag inte sett en enda snigel

  Min täppa.
  Men Mr jag tjuvade sticklingar i förmiddags såg jag hos grannen men tipset ska jag ha koll på. Men det där fer… något vet jag inte vad det är.

  Nä nu är det natten slutade 22 och börjar kl 07 sitter här och skrotar vid köksbordet ?

  Nattinatt ?

  • När du skrev det här fick jag flashbacks till att jag kommit hem efter en vaknatt på sommarjobbet jag hade i så många år. Resten av familjen sov, sommarmorgonen var vacker och havet kluckade. Fast jag visste att jag måste sova ville jag gärna läsa tidningen, äta något gott, skrota omkring…

   Sill med svartvinbärsblad låter ju smarrigt! Och visst är det lättare för sockerärterna om man ger dem lite stöd. Vi använder armeringsjärn eller snöre som de får klättra upp i. Min far använde alltid rensat sly eller små buskar och träd han hade röjt bort och ställde ner en vid varje planta så de kunde klättra upp. Det såg lite skräpigt ut med de torra bladen, men var mycket effektivt!

  • Jag måste leta upp dem! Har läst om wellpappfällor och försökt göra sådana enligt instruktioner, men jag gjorde nog fel. Tycker inte att det verkade som att en enda hade krupit in i de fällor som jag gjorde till mina tre krukplanterade dahlior… Tack för tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *