05 jun

En bok om dagen no. 22.

Så har vi då kommit till den sista boken i mitt disciplinprojekt ”En bok om dagen”. Det har varit jätteroligt och jag har verkligen kommit igång med mitt läsande igen! Jag har fortfarande inte läst färdigt Död i främmande land eller Gutenberggalaxens nova, men det finns det tid för nu när jag inte har nya böcker som ska hinnas med. Det är lite roligt att den sista boken blir ett av mina senast inköpta verk. Jag har följt Frida Ramstedt som driver inredningsbloggen Trendenser i många år. Jag gillar att hon svängt från att vara ”kolla här på alla nya inredningsprylar som ni kan köpa” till ”så här får du ett hållbart och praktiskt hem”. När hon kom ut med Handbok i inredning och styling, utgivet på Roos & Tegnér, förra året bestämde jag mig för att köpa ett ex eftersom innehållet verkligen lockade.

Handbok i inredning och styling är, precis som Svenska broderier som jag skrev om igår, ett slags uppslagsverk. Det här är drömboken att ge bort till personer som ska flytta hemifrån, rita ett hus, inreda ett hem eller så behåller man ett exemplar själv för att lära sig mer om allt som har med inredning att göra! Boken är mycket sparsmakad gällande illustrationer och är tryckt i svartvitt med en del detaljer i teal. Jag gillar verkligen konceptet. Frida har satt ord på vad det är som ofta skaver hemma hos folk, varför det skaver och vad man kan göra för att fixa ett skavsårsplåster om det inte går att byta ut den trånga skon.

Boken är indelad i nio kapitel:

  1. Vad trivs du med?
  2. Basprinciper och tumregler
  3. Tankeverktyg för helheten
  4. Färgsättning
  5. Belysning
  6. Stylingknep
  7. Köpråd
  8. Nyckelmått och proportioner
  9. Planera ditt inredningsprojekt

Allra mest givande för mig var kapitlet om belysning. Så många av oss lever i hem med riktigt dålig belysning. Det kan handla om allt från för skarpt ljus till för få ljuskällor. Jag tror att de flesta av oss i de fallen märker att något är fel, men belysning kanske inte är det som prioriteras trots att det påverkar oss så mycket.

Med det sagt har jag kommit till slutet av ”En bok om dagen”. Jag har hållit mig disciplinerad och har gått igenom alla bokhyllor. Jag har insett att det finns en hel del att rensa bort, men det finns annat som saknas. Jag är tacksam över att vi har ett levande hem med många böcker, ett hem där det finns möjlighet att lära sig något nytt även om strömmen går i många veckor. Tack till dig som hängt med på färden! Jag hoppas att du också har inspirerats till att inventera ditt bibliotek. Läs och lär!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *