26 mar

Karantänbak.

För några veckor sedan städade jag upp i köksskåp och förråd. I samband med det bestämde jag mig för att använda också allt som hade hunnit förbi ”bäst före”-datum. Varken maken eller dottern bakar bröd, och eftersom jag inte har gjort det på jättelänge var det sådana ingredienser som behövde användas på en gång. Rågmjöl, glutenfri, vit mjölersättning, pumpakärnor, solroskärnor, valnötter och aprikoser… Hm! Det blir ju nästan precis ett filmjölksbröd! Eller rättare sagt två stycken. Inget behövde slängas och det här brödet håller både länge i kylskåp och går utmärkt att frysa (färdigskivat). Bara att stoppa ner snabbt i brödrosten direkt från frysen och sedan äta en smarrig, ”nybakad” smörgås.

Vad har du som kan förvandlas till något gott i dina skåp innan det är för sent?

Bästa receptet på filmjölksbröd jag har hittat finns HÄR. Det går bra också med ljus sirap. Jag har testat med blandad, torkad frukt, katrinblommon, dadlar, fikon, aprikoser, valnötter, cashewnötter, olika fröer, hasselnötter, mandlar, allt i olika konstellationer. Mina favoriter är valnötter, pumpa- och solrosfröer samt aprikoser och fikon. Jag är inte glutenintolerant, tål råg, men inte vete, och har testat med flera olika alternativa vetemjölssubstitut med gott resultat.

2 thoughts on “Karantänbak.

  1. Jag har samma projekt, men kyl och frys istället. Receptet låter smaskigt, men jag förstår inte denna mening: ”Häll smeten i en smord brödform, ca 1 ½–2 liter. Klä formen med bakplåtspapper.” Ska man både smörja och klä med bakplåtspapper?!? och efter att man hällt i smeten?

    • Frysen körde vi för ett tag sedan! Jag älskar att laga ”ta vara på vad du har”-mat.

      Hahaha! Ja, det är en märklig mening. Min syssling har lärt mig att skrynkla ihop ett bakplåtspapper i vatten så blir det lätt att forma efter bakformen och ligger kvar. Inget smörjande alls. Tror bara det är ett skrivfel. I vanliga fall smörjer man ju alltid bröd- och kakformar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *