12 feb

”… och däremellan kommer fasta.”

För alla som är uppvuxna i ett kristet hem eller med ”Nu är det jul igen” i julgransdanssammanhang har det nog framgått att det finns något som heter fasta och som har något med jul eller påsk att göra. Jag tror dock uppriktigt sagt att fler svenskar har bättre koll på muslimernas fastemånad ramadan än de har på den kristna fastan.

Att fasta innebär att man avstår från något, vanligtvis mat och/eller dryck. Vissa ger de pengar de skulle ha lagt på maten som inte åts till bättre behövande. Vissa fastar för att göra en andlig rensning, men det finns också fysisk och mental fasta. En fysisk fasta får man kanske genomföra inför en operation, medan en mental fasta innebär att man rensar sitt liv på sådant som stör ens psykiska välmående.

Jag fastar redan regelbundet, men aldrig längre än ett dygn. Denna fasta innebär alltid ett avståndstagande från mat och dryck för själslig uppbyggelse. Min mamma fastade regelbundet för att gå ner i vikt och ”rensa” sig själv. En av mina tidigare kollegor fastade alltid en vecka på våren och en vecka på hösten för att hålla sig i form och det gav stor effekt! Han såg ut att vara minst 10, om inte 15 år yngre än han verkligen var. (Numera finns det ju annars mycket fusk att ta till för att verka yngre än man är.) Den fasta jag tänker mig genomföra under fastetiden hoppas jag ger en andlig och mental boost och är något som jag verkligen ser fram emot!

Jag ska följa maningarna från ett litet häfte som jag hittade i en second hand-butik i Stockholm för 2,5 år sedan. Livet, eller döden, kom emellan, men nu är jag redo att ta mig an utmaningarna i ”Liten fastebok för själen”. Jag kommer inte att genomföra någon ”låt bli att äta”-fasta, men jag kommer att avstå från något. Vad det blir delar jag inte här. De fyrtio fastedagarna ligger mellan Askonsdagen den 6 mars och Påskdagen den 21 april. De små utmaningarna kommer att fokusera på mig själv, men blir det som jag tänker mig kommer effekten att ”spilla över” på människor runt omkring mig. Förhoppningsvis kan detta bidra till något positivt för oss alla! Om du är intresserad lägger jag gärna upp utmaningarna här då det är dags.

4 thoughts on “”… och däremellan kommer fasta.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *