11 feb

Om att göra en Tipstorsdag till en Tipslördag.

Ibland är det hur roligt som helst att laga mat, prova nya ingredienser och testa recept. Ibland känns matlagningen rent plågsam. När jag är inne i en sådan där plågsam period, vilket jag har varit ett tag nu, gäller det att ta till vissa drastiska grepp. Tipstorsdag goes Tipslördag!

1. Slipa knivarna. Det finns inte mycket som är tråkigare än att massakrera en tomat eller en köttbit med en ovass kniv. Vi har en Fiskars till vår hjälp (den som har fått 18/25) och den fungerar alldeles förträffligt.

2. Rensa köksbänkarna. Utmärkt tillfälle att också olja in dem om man som vi har träbänkar.

3. Kör fläktfiltren i diskmaskinen. Det luktar genast fräschare i hela köket.

4. Rengör spishällen på rätt sätt. Vi har en keramisk häll och behöver då vara extra försiktiga och helst ta hand om det som kokar över på en gång då det är väldigt svårt att göra rent efteråt. Jag använder helst bara såpa till all rengöring här hemma, men det förslår inte på hällen. Någon som har ett bra tips?

5. Ge gjutjärnsgrytor och stekpannor en saltrengöring och inbränning så blir det efter nästa matlagningssession genast lite lättare att diska.

6. Städa ur kylskåpet. Vi är rätt duktiga på att hålla efter, men det finns alltid någon soyaflaska som lämnat svartkletiga fläckar eller någon gammal morot som självplanterat sig i något mörkt hörn av kylen. Torka bara av med urvriden, ljummen trasa och släng det som är dåligt. Allt som går att använda men som är på sista versen får bli till en spännande buffémåltid.

7. Dammsug och våttorka golven. Smulor under fötterna är riktigt trist, för att inte tala om gammalt kletigt ris.

Jag körde inte hela denna lista i går, det var ju ändå fredag, men nästan allt hann jag med. Resten av familjen var fullt upptagna med annat och jag stormade fram i lugn och ro. Nu är det bara att invänta det där matlagningssuget. Det har inte infunnit sig än, men jag tror att det är på gång… Under tiden får jag väl låta Nigella inspirera mig lite. Ha en fin helg, hör ni!

Träbänk, häll, kakel och pannor som glänser och är redo för nya utmaningar.

6 thoughts on “Om att göra en Tipstorsdag till en Tipslördag.

  1. På nr 4: fick tips om ett medel för några år sen som vi har kört sedan dess med utmärkt resultat. Det tar allt på spishällen! En kille som demonstrerade den på hem och villa-mässan kunde bränna socker på hällen och ändå få bort det. Hittas på universalfix.com

  2. Ett tips för att få bort omöjliga inbrända saker från glas eller keramikhäll är att använda rakblad. Du lutar rakbladet i lagom vinkel och så skär det av det fastbrända kletet. Akta fingrarna.

    • Tack! Vi har en sådan där hällskrapa, men jag tycker inte den tar bort allt… Det fungerar kanske bättre med rakblad?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *