I går hade vi makens, vad jag tror, nyaste vän hemma på middag. Han är en helt fantastisk människa med ett spännande liv bakom sig. Jag tvivlar inte på att det kommer att bli ännu mer spännande framöver. Hans funderingar runt både det ena och det andra satte igång mina tankar. Jag och maken låg och pratade om många av kvällens frågor och insikter, sent, och jag kunde knappt somna av alla tankar som snurrade runt i och runt omkring mig. (Eller var det att jag var sockerhög på den godaste semlan jag ätit någon gång som gjorde mig lite lullig?) Hur som helst är Gästen vegetarian, så jag rådfrågade en kreativ vegetarian om recepttips. Hennes recept gjorde succé hos alla utom äldsta dottern som hade hört ”alla” (Ni känner väl Alla, ett av Någons syskon?) säga att quorn är jätteäckligt. Jag lovar att om hon hade trott att det var kyckling hade hon ätit och mumsat utan att ens fundera på om det var gott eller ej… Här kommer det, Zarahs farmors härliga recept! Jag vill inte hänga ut någon, men jag kan säga att min man inte riktigt lyssnade då jag intruerade honom om hur han skulle sammanföra de ingredienser jag hade förberett. Jag sade åt honom att ta dubbelt av allt utom osten. Han tog dubbelt av osten och sambal oeleken. Just sayin’. Hur som helst blev det jättegott det också, så det viktiga här är väl själva ingredienserna, inte proportionerna!
Sissans kyckling/quorn/fisk
4 kycklingfiléer/quornfiléer/fiskfiléer
1-2 paprikor
1 dl mango chutney
1 tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta
2 tsk curry
3 dl creme fraiche (valfri fetthalt)
1 banan
2 dl riven ost (fungerar lika bra med smalare ost)
Salt & peppar
1. Bryn kycklingen 8-10 minuter, peppra och salta (eller tina quornfiléer)
2. Skär kycklingen i bitar (cirka 1 cm tjocka) och lägg bitarna i en ugnssäker form.
3. Kärna ur och hacka paprikan. Lägg den över kycklingen.
4. Rör ut mango chutney med creme fraiche. Tillsätt pressad vitlök, sambal oelek, mosad banan samt curry.
5. Bred creme fraiche-röran över kyckling och paprika. Toppa med riven ost.
6. Gratinera i 225 grader, i cirka 15 minuter.
Servera med exempelvis råris eller kokt potatis (vi tog basmatiris), och en blandad sallad.
Lämna ett svar