monnah

Planttant, samtalsterapeut och samhällsbetraktare

Smarrigaste mackan, god krydda och lyxig bjudgröt.

Har man blivit gammal om största matinspiratörerna i ens liv är de vuxna barnen? Här kommer två recept som jag testat och njutit av i sommar. Det första har jag skruvat till lite själv, det andra är ett ICA-recept.

Eftersom jag inte är matinspiratör får du nöja dig med en bild som kanske inte lockar fram salivsprut under tungan, men jag lovar att det här är otroligt gott. Så gott så att jag skulle kunna äta det till både frukost, lunch och middag. Och mellis. Det gäller både den vegetariska grundversionen och den med bacon.

Elinas phillymacka

gott bröd (fröknäcke, surdeg, finncrisp, fralla, Wasa Husman – ta det du tåler och/eller gillar)
ett rejält lager philadelphiaost
mjuk äggröra
en halv avokado, mosad eller i tunna skivor
Everything But the Bagel-krydda (köp, få av din syster eller gör egen)
ev. bacon

Everything But the Bagel-krydda

  • 1½ msk vallmofrön, gärna svarta
  • 2 msk vita sesamfrön
  • 1 msk svarta sesamfrön
  • 1½ msk torkad, finhackad vitlök
  • 1½ msk torkad, finhackad lök
  • 2 tsk flingsalt

Blanda ihop och förvara i burk med tätt lock, klumpar gärna ihop sig av fukt.

Lyxig bjudgröt som smakar äppelpaj

ICA bjuder på receptet. Jag rev båda äpplena och blandade i på en gång, tog liiite mindre salt andra gången jag gjorde gröten och använde 2 msk honung i gröten och ringlade bara 1 msk över. Detta intogs med lantmjölk, den där man behöver skaka för att fördela fettet och alla gäster ville ha receptet. I vanliga fall ser jag inte havregrynsgröt som ”lyxig”, men det är den här, det lovar jag.

6 svar till ”Smarrigaste mackan, god krydda och lyxig bjudgröt.”

  1. Profilbild för Channal

    HEJ Monnah Jag älskar hur du skriver om det här! Din macka är en riktig Anna-macka!! Älskar fröknäcke, keso, avokado, ägg, knaperstekt bacon och AVOKADO!! Så smarrigt! Den ska jag göra!

    Så fint att barnen blivit dina matinspiratörer! Och alltså, gröt som smakar äppelpaj… det låter ju helt ljuvligt. Jag har alltid gillat havregrynsgröt! Jag brukar ha i apelsinbitar och pepparkakskrydda. Så gott! Måste testa din variant med honung och rivet äpple. Lantmjölk får jag hoppa! Min mage tål nog inte den. Tack för inspirationen!!

    KRAM till DIG! Anna

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Jag inbillar mig att ALLA måste älska denna macka, och kanske särskilt ANNA! Den är verkligen supermegagod. (Nu vill jag äta den igen, men det finns ingen avocado hemma.) Keso istället för philadelphiaost är säkert också gott.
      Gröt med apelsin och pepparkakskrydda, alltså hur gott låter inte det? Det får bli en kommande favorit, det hör jag. Förstår att alla inte klarar mjölk, är tacksam att jag inte har några problem med just det. Varm kram till dig!

  2. Profilbild för Anna i Portugal

    Underbar beskrivning av din macka! Otroligt god låter den också, älskar avokado. Tänker det borde funka fint med gucka på bondbönor också, för det har jag i frysen. Färskost är en annan favorit så du förstår det är salivsprut här! Kram

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Tack Anna! Bondbönsgucka funkar med all säkerhet, det är samma känsla. Rekommenderar varmt kryddan, den är så god! Hahaha, jag ser salivsprutet framför mig… Kram!

  3. Profilbild för Sara i Barcelona

    Du är absolut inte gammal, mina vuxna barn är också jätteduktiga med matlagning och inspirerar mig mycket <3 Det är jättefint och roligt tycker jag 🙂

    Mackan lät smarrig och helt i min smak <3

    Kram!!

    1. Profilbild för monnah
      monnah

      Kul att ni också har det så! Kanske en naturlig utveckling då de vuxit upp i ett hem där det lagas mycket mat från grunden?
      Kul att mackan faller dig i smaken! Kram, kram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *